Suradnja

Zbog jezične barijere i povijesti slaba suradnja s Mađarima

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/VLM'
Zbog jezične barijere i povijesti slaba suradnja s Mađarima
01.03.2011.
u 14:53
U 2009. godini naše dvije županije u Mađarsku su izvezle proizvode i usluge vrijedne 18 američkih dolara, a iz Mađarske uvezle čak 38 milijuna dolara, kaže Jako Horvat
Pogledaj originalni članak

Jezična barijera glavni je razlog slabe suradnje hrvatskih i mađarskih poduzetnika. Mađarski poduzetnici, posebno oni stariji, ne govore druge jezike osim mađarskog pa im je otežano sporazumijevanje s kolegama s druge strane granice. Jezičnu barijeru pokušava razbiti Regionalna razvojna agencija Redea, koja je u Tehnološko-inovacijskom centru u Čakovcu organizirala prvi susret hrvatskih i mađarskih poduzetnika, kao dio projekta PrE-Mu-Dra. 

– Želja nam je povezati poduzetnike iz mađarskih županija Zala i Somogy s kolegama iz Međimurske i Varaždinske županije. U 2009. godini naše dvije županije u Mađarsku su izvezle proizvode i usluge vrijedne 18 američkih dolara, a iz mađarske uvezle čak 38 milijuna dolara. Dakle, potencijala za povećanje vanjskotrgovinske razmjene, posebno s hrvatske strane, ima – kaže Jako Horvat iz Redee i dodaje da sa slovenskim poduzetnicima Međimurci lakše nalaze zajednički jezik.

Četrdesetak poduzetnika, od kojih je polovica iz susjedne Mađarske, najviše su razgovarali o drvnoj i metaloprerađivačkoj industriji. 

– Osim jezika, slabijoj suradnji kumuju i povijesno-političke razlike pa i mentalitet i navike – smatra Horvat. Marjan Novak iz Mesapa također kao glavni razlog slabije suradnje spominje nepoznavanje mađarskog jezika, ali i to što se proizvodnja često poklapa.

– Poklopilo se to da smo mi željeli izvoziti ono što i oni. Jedino rješenje je da se udružimo i zajedno napadnemo treće tržište – predlaže Novak. Ana Marija Sobočanec-Dujić iz čakovečke Pane kaže da u drvnoj industriji mjesta za suradnju s kolegama iz Mađarske ima, od nabavke sirovina do gotovih proizvoda. 

– Drvna industrija krizu je osjetila već 2008. godine i prošle je godine već počela izlaziti iz nje, povećavši izvoz – ističe. Projekt Pre-Mu-Dra vrijedan je 144.000 eura.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FE
ferenc
14:30 02.03.2011.

Kako cemo izvoziti jedni drugima kad nismo dovoljno cestovno povezani, cak 1945 bili smo bili bolje povezani sa Madjarima kad je jos postojao most u Podturnu.Treba nam ponovni cestovni prijelaz Podturen- Kerkaszentkiraly i to za gospodarski kao i turisticki razvitak srednjeg i citavog Medjimurja kao i sire regije.