RAZLOZI

Zašto rastu cijene hrane? 'Kao društvo zaboravili smo na taj fenomen'

Foto: Rafael Ben-Ari/Newscom/PIXSELL
Zašto rastu cijene hrane? 'Kao društvo zaboravili smo na taj fenomen'
07.09.2021.
u 09:33
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naveo je kako su prvo počele rasti cijene žitarica i to početkom lockdowna zbog straha od nedostatka hrane.
Pogledaj originalni članak

Brojni građani primijetili su pri kupnji namirnici kako su cijene više nego što su bile prošle godine, a najave kako će cijene još i porasti razlog su za zabrinutost u mnogim domovima. Zašto rastu cijene hrane i koliko će još poskupiti ove jeseni, tema je HRT-ove emisije ''U mreži Prvog''. 

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak izjavio je kako se zadnjih godinu dana primjećuje rast cijena od 2 posto.

– Rastu cijene onih proizvoda za kojima je ponuda manja u odnosu na potražnju, ali na rast cijena – kako u Hrvatskoj tako i na razini EU i svijeta utječu globalne promjene, pa tako i klimatske – istaknuo je.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naveo je kako su prvo počele rasti cijene žitarica i to s početkom lockdowna zbog straha od nedostatka hrane. 

– Ove se godine dogodilo smanjenje prirasta i došlo je do nerealnog povećanja cijena, ali to će se za neko vrijeme regulirati – ističe. 

Ekonomski analitičar Damir Novotny stava je da smo kao društvo zaboravili na inflaciju jer je nismo vidjeli 20-30 godina, pogotovo u razvijenim zemljama. Dodaje kako je riječ o monetarnom fenomenu. 

– Ne znamo hoće li se nastaviti uzlazni trend. U Hrvatskoj ta inflacija još uvijek nije prijeteća i ona se mjeri ispod 2 posto. Opasnost postoji ako se ona pretvori u hiperinflaciju – kaže Novotny. 

Navodi kako ovakva ekonomska kriza još nije viđena i da je došlo do potpune suspenzije ekonomske aktivnosti na nekoliko mjeseci. U tom razdoblju ponuda je bila slomljena, a potražnja zaustavljena, a s druge strane vlade su se zaduživale kako bi spasile potražnju.

Istaknuo je kako su cijene dionica na najvišoj povijesnoj razini, a rastu cijene stanova i stanovanja.

VIDEO: Hrvatska konačno ukida biljege, suludu birokratsku stvar: Evo koja pravila sad vrijede.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KO
konoplja
10:20 07.09.2021.

Rastu zato što imamo nikakvu poljoprivrednu strategiju! Nas sve uvijek iznenadi, ništa spremni ne možemo dočekati. Navodnjavanje, staklenici, grijači usjeva to je budućnost i nužnost!

PV
prcko.vita
10:38 07.09.2021.

A kako smo tek zaboravili na fenomen rasta plaća i mirovina, tko se još toga sjeća?

Avatar Upitnik30
Upitnik30
10:31 07.09.2021.

Kao društvo smo zaboravili inflaciju.. ma daj me nemoj.. problem je u tome što se još nisu vratile cijene kao prije recesije, a došla inflacija.. puno osnovnih namirnica kod nas je skuplje u odnosu na susjedne države (EU), a sada još i inflacija sjeda na to. Btw, povećanje od 2%? Neće ići.. Ako laže koza, ne laže rog.. Kako kaže moja prijateljica: samo uspoređujem cijene s popustom prije i poslije što dovoljno govori o tome kako ljudi mogu kupovati..