Karlovačka županija

Zaražena časna sestra iz Ogulina, 20-ak djelatnika bolnice u samoizolaciji

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od koronavirusa u Areni
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od koronavirusa u Areni
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od koronavirusa u Areni
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pojačana kontrola na graničnom prijelazu Bregana zbog koronavirusa
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Koronavirus u Rijeci
26.03.2020.
u 15:15
Josip Zorko, ravnatelj OB Ogulin javnosti je putem lokalne radio postaje uputio apel, što je, kako je rekao od njega zatražio i župnik, u kojem poziva sve vjernike koji su bili na  misi u Župi sv. Križa u Ogulinu u nedjelju 15. ožujka, da odu u samoizolaciju
Pogledaj originalni članak

Na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, danas je potvrđen 19. slučaj zaraze koronavirusom u županiji, te da je riječ o ženi iz Ogulina.

- Nakon uzetih anamnestičkih podataka, osoba je smještena u izolaciju, te se zbog simptoma posumnjalo na infekciju koronavirusom. Učinjena je obrada koja je dokazala da je pozitivna, gospođa se do sada dobro osjeća, a ovisno o stanju kliničke slike, tako će biti i zbrinuta - kazao je dr. Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

Video: Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak o novim žarištima epidemije koronavirusa

Iako nije rekao o kome je riječ, dr. Josip Zorko, ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin javnosti je putem lokalne radio postaje uputio apel, što je, kako je rekao od njega zatražio i župnik, u kojem poziva sve vjernike koji su bili na  misi u Župi sv. Križa u Ogulinu u nedjelju 15. ožujka, da odu u samoizolaciju i da se jave liječnicima. Naime, zaražena osoba je časna sestra koja je bila na toj misi, zadužena za prodaju Glasa koncila i ostalog tiska.

Dodao je da su jučer imali dva slučaja suspektan; ženska osoba se javila s temperaturom i kašljem i ona je bila pozitivna na testu na koronavirus, a dok je muškarac, koji je također kašljao i povraćao, bio negativan na koronavirus.

On je s njom bio u kontaktu prošlu nedjelju kada se drugi puta javila u bolnicu u Ogulinu, kada je na Hitni prijem došla i požalila se na jaki kašalj i sumnju u upalu pluća, no nakon preslušavanja pluća, poslana je u samoizolaciju. S obzirom na to da se bolest nije smirivala, napravljen je test koji je pokazao da je pozitivna na koronavirus.

- Da ne čekamo nalaze nekoliko dana, ja sam sinoć nazvao Kliniku dr. Fran Mihaljević u Zagreb oko 23 sata. Rekli su mi da je gospođa pozitivna na koronavirus. Ja sam odmah alarmirao epidemiologa, nazvao sam MUP te županijski Stožer civilne zaštite, kao i kolege koji su se poput mene stavili u samoizolaciju, njih 20-ak. No, razloga za paniku ili strah nema, pripravni smo i na takve situacije - kazao je ravnatelj Zorko za Radio Ogulin.

Dodao je da je, kako bi zaštitio obitelj, ljestvama ušao u kuću.  Pacijentica je još uvijek u Ogulinu, a kada epidemiolozi s njom obave razgovor o njenim kontaktima, bit će prevezena u karlovačku Opću bolnicu. Kako bi spriječili moguće širenje zaraze,  iz ogulinske su bolnice pozvali sve osobe koji su sa zaraženom časnom sestrom bili u kontaktu između 13. i 22. ožujka, da se jave svojim liječnicima opće prakse telefonom kako bi bili stavljeni pod nadzor. U samoizolaciji je i ravnatelj bolnice dr. Josip Zorko, kao i 20-ak ljudi iz Opće bolnice Ogulin. Neslužbeno doznajemo, da se časna sestra najvjerojatnije zarazila u susjednoj BiH. 

Josip Ribar, načelnik županijskog Stožera kazao je na tiskovnoj da su jučer bili u nadzoru najveće karlovačke tvornice HS produkt i pohvalio je sve mjere koje je menadžment tvrtke poduzeo u zaštiti radnika od toga da su zaposlenike koji su kronično bolesni poslali kućama i da će im sve biti plaćeno, do toga da radnicima dijele zaštitnu opremu i  paze na razmak među njima.

- Idućih ćemo dana obići i ostale tvrtke kako bismo se uvjerili u poštivanje zaštitnih mjera - dodao je J. Ribar.
Dr. Jančić pozvao je sve da poštuju mjere, upozorio na ozbiljnost situacije i pozvao sve da ne osuđuju oboljele i paze na njihov dignitet, jer da se to svima može dogoditi.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.