Bio je chef u hotelu Osijek

Zaokret u karijeri glavnog kuhara vatrenih: Radim brend od bolničke kuhinje

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Manifestacija Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem gdje su vrhunski chefovi odmjerili snage
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator
01.12.2020.
u 13:51
Tomica Đukić bio je chef u hotelu Osijek: Želim da pacijenti kažu: ‘Baš smo dobro jeli u ovoj bolnici
Pogledaj originalni članak

Glavni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić odlučio se na velik zaokret u karijeri: napušta mjesto chefa u hotelu Osijek, gdje je zaposlen posljednjih 16 godina, i prelazi raditi u Klinički bolnički centar Osijek. Iskorak je to u njegovoj karijeri, a bome i u našem zdravstvenom sustavu. Ugovor je potpisao jučer, a raditi počinje već danas.

– Zamislio sam da budemo prvi koji će pokušati od bolničke kuhinje napraviti brend, da pacijenti, kad dobiju jelo, znaju kako netko čvrsto stoji iza toga i želi mu da što prije ozdravi. I srčani bolesnici i dijabetičari, bez obzira na ograničenja u prehrani, što se tiče soli, masnoća, proteina, ugljikohidrata, uz brigu i emociju mogu ipak pojesti ukusan obrok. Dat ću sve od sebe da, uz potporu bolničkog osoblja, napravimo pravi tim i dignemo prehranu u KBC-u Osijek na razinu najpozitivnije priče u Hrvatskoj – započinje chef Tomica Đukić, iza kojega je 26 godina duga karijera u gastronomiji.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Manifestacija Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem gdje su vrhunski chefovi odmjerili snage

Kontakti s KBC-om Osijek

Ta se ideja u njemu “kotrlja” već godinu dana. Rodila se dok je kontaktirao s osječkim KBC-om, u kojem je povremeno pomagao savjetima, a kada mu se dijete razboljelo i završilo u istoj toj bolnici, imao je priliku iz prve ruke vidjeti kako sustav funkcionira. A onda je stigla epidemija koronavirusa, koja ga je dodatno pogurala na veliku životnu odluku.

– Kada govore o bolnicama, danas svi govore o gužvama, listama čekanja, problemima, čista se negativa uvukla u sve segmente društva. Cijelo ovo vrijeme pandemije najveća firma koja uopće radi u Osijeku je KBC. Zašto svojom energijom i entuzijazmom ne bismo napravili iskorak u bolničkoj kuhinji i postali pozitivan primjer u čitavoj Hrvatskoj? Mislim da mogu biti prvi chef koji će se iz privrede zabosti u taj golemi sustav i pokušati napraviti lijepu priču. Uključit ću sve svoje znanje, kao i poznanstva, i nadam se da ćemo, recimo, za godinu dana već imati rezultate. Cilj mi je da kuhinja bude mjesto dobrog raspoloženja, a da pacijenti i bolničko osoblje, koje je svakodnevno izloženo velikim stresovima i naporima, budu zadovoljni i osjete da si netko stvarno daje truda i želi mi hranom olakšati boravak u bolnici te pomoći da što prije ozdrave. Puni su mediji tekstova o zdravoj prehrani i održavanju zdravlja zdravom hranom. Bolnica je idealno mjesto gdje bi se ona trebala nuditi – poručuje.

Fokus će biti, u prvom redu, na pacijentima, jer oni su najvažniji, a potom i na tehničkom usavršavanju, kao i usavršavanju osoblja, korištenju najmodernijih tehnika u kuharstvu, a sve kako bi bolnički tanjur podigli na višu razinu.

– Želja mi je da pokažemo ljudima kako se i od bolničke kuhinje može napraviti brend. Nije brend samo Michelinov restoran. Zašto pacijenti ne bi, na odlasku iz bolnice, mogli reći: “Baš smo dobro jeli!” – rezimira chef Đukić.

– Ima tu puno posla, neće se promjene dogoditi u tjedan dana jer je to golem sustav koji desetljećima traje na isti način. Cilj je, dakle, modernizacija i pojačavanje kvalitete okusa i same prehrane, gledano nutricionistički – nadovezuje se.

Kada se prijavio na njihov natječaj za kuhara, i u bolnici su, kaže nam Tomica, bili iznenađeni. Uz prijavu je predao i certifikate, priznanja i nagrade, koji ne bi stali ni u tri omotnice. No nije mu to nikako prva prekretnica u karijeri.

Odlazak u bolnicu je izazov

Kuharski je zanat “pekao” i četiri godine u Njemačkoj, radeći u popularnom skijalištu Garmisch-Partenkirchenu, potom još toliko u Danskoj, u Kopenhagenu, kamo se zaputio na preporuku osječkih ugostitelja. Silno se pak želio vratiti kući, ma koliko god je to 2004., uostalom kao i sada, bilo neobično. Vukli su ga prijatelji, obitelj i grad. Vratio se taman kada je renoviran i ponovno otvoren hotel Osijek. I nije pogriješio, reći će i danas, “ni milimetra – hotel Osijek ostavio je trag na razini Hrvatske, ali i šire”.

Poziv iz hrvatske nogometne reprezentacije stigao mu je prije pet godina, kada je Hrvatski nogometni savez tražio novog kuhara. A ta se ponuda, reći će, ne odbija. Nogometaši su ga upoznali za reprezentativnih gostovanja u Osijeku i tada ih je oborio s nogu. Bila mu je to najbolja preporuka. Tomica Đukić jedini je kuhar koji prati reprezentaciju na službenim utakmicama, a u zemlji domaćinu surađuje s tamošnjim kolegama. Debitirao je na ogledu Hrvatske i Azerbajdžana u Bakuu, u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj. Pravo “vatreno krštenje” prošao je upravo na Euru 2016. “Vatrenima” je kuhao i na putu do svjetskog srebra u Rusiji, a uspomene su to koje će nositi čitav život.

Baš kao i spomenute 2004., tako i danas – kada je odlučio radno mjesto u hotelu Osijek zamijeniti onim u Kliničkom bolničkom centru Osijek – njegovi poznanici i prijatelji ili mu “skidaju kapu” ili misle da, karikirajmo, nije normalan. Zarada je u državnoj službi, uostalom, osjetno manja od one u privatnom sektoru.

– Vratio sam se iz Danske i prešao na puno manju plaću jer sam htio napraviti nešto novo i u tome sam i uspio. Građani masovno bježe trbuhom za kruhom, a ja sam se vratio i izgradio karijeru kakvu u Osijeku nije jednostavno postići. Imam 45 godina i dosta vremena za novi ciklus u karijeri i životu. Povlačim potez koji je nekima možda lud i ekstreman, ali tko se ne usuđuje, taj ne pobjeđuje! Nakon 16 godina vođenja kuhinje u hotelu Osijek, koji je firma izvrsnosti i čijem vlasniku Mati Škoji zaista zahvaljujem na golemoj potpori koju mi je pružao sve to vrijeme, osjećam da je vrijeme za promjenu. Treba mi nova zagonetka. Odlazak u bolnicu mi je izazov. Mi kuhari volimo biti prvi u onome što radimo, tu smo gori od djece. Zahvaljujući svom iskustvu i kuharskoj karijeri, dobio sam priliku dati maksimum i svoje znanje i iskustvo prenosim u bolnici. Ravnatelj KBC-a dr. Željko Zubčić dao mi je stopostotnu podršku. Naša energija apstraktno je velika, a želja da postavimo izvrsnost tamo gdje je najpotrebnija golema – naglašava Tomica Đukić.

Veseli ga, dodaje, što će imati više vremena za obitelj i boravak kod kuće.

– Radišni smo i uporni, još ćete čuti za nas i pisati o nama – zaključuje on, zaista pun entuzijazma.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator

Prijedlozi chefa Tomice

U Kliničkom bolničkom centru svakodnevno se kuha oko 1200 obroka, s različitim dijetama. Radno će mu mjesto biti, konkretno, voditelj Odsjeka za pripremu i nabavu hrane.

– Bio sam iznenađen kada nam se Tomica Đukić prvi put javio i rekao da želi pomoći, a još više kada se javio na naš natječaj. Njegove su reference neupitne. S druge strane, apsolutno su nam nužni kadrovska racionalizacija i reorganizacija u pripremi hrane, jer svi funkcioniraju na davno usvojenom principu, nije to neko moderno kuhanje, učili su jedni od drugih. Trebali bismo s manje ljudi proizvoditi jednak broj obroka koji će biti kvalitetniji – kaže nam doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

U modernizaciju bolničke kuhinje krenuli su, nastavlja, još lani.

– Obnovili smo prošle godine liniju parnih kotlova, kupili smo dvije parnokonvekcijske peći koje peku meso, a ne isušuju, što je nešto novo, moderan način kuhanja, i baš nam je chef Tomica to predložio. Nabavili smo i hladnjak za brzo zamrzavanje hrane, tako da se povrće može pripremiti dan ranije, čuva mu se kvaliteta, a sutradan ga se onda izvadi i dovrši. I time postižemo racionalizaciju, jer nema praznog hoda. Kupili smo, nadalje, i profesionalni rezač za povrće – navodi dr. Zubčić, koji ne sumnja da osječki KBC okreće tako novu stranicu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.