PRESUDA

Za nesreću na poledici vijadukta Krpani trojica kažnjena uvjetno, a HAC-ONC s milijun i pol kuna

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
08.06.2017.
u 16:33
Ophodar Ivo Klanac je dobio osam mjeseci uvjetnog zatvora, a po šest mjeseci Lovre Šabić i Kazimir Služek
Pogledaj originalni članak

Tvrtka HAC ONC kriva je zbog niza propusta koji su doveli do prometne nesreće na vijaduktu Krpani na autocesti Zagreb – Split  i to u ranim jutarnjim satima 30. studenog 2013. godine gdje je u sudaru sudjelovalo čak 16 vozila, četvero je ljudi poginulo, a 16 osoba ozlijeđeno. Osuđujući presudu izrekla im je Sanda Janković, predsjednica sudskog vijeća na karlovačkom Županijskom sudu. Po presudi HAC ONC mora platiti kaznu od 1,5 milijuna kuna.

- Zapravo, u ovom je slučaju odgovornost pravne osobe najveća, jer njihov je posao bila pokrivenost ugovora s tvrtkama koje su kao outsourcing radile zamjenu dotrajalih dijelova na opremi duž autoceste, a čega nije bilo. Tvrtka je propustila na vrijeme zamijeniti neispravne dijelove opreme i tvrtka  je donijela odluku da usluge održavanja opreme prepusti outsorcingu – pojasnila je sutkinja. 

Osudila je i Ivu Klanca, ophodara koji je kobnog jutra propustio provesti preventivno posipavanje kolnika na vijaduktu Krpani, zbog čega je cesta bila zaleđena,  iako je po vremenskog prognozi mogao naslutiti da bi moglo doći do smrzavanja ceste, a u zadnjem prolasku dijelom svoje dionice za koju je odgovora, odnosno po vijaduktu Krpani, nije izišao iz vozila i osobno se, dodirom uvjerio u stanje na kolniku. Dobio je osam mjeseci zatvora. 

To se od vas očekivalo da napravite, to i vaš pravilnik određuje. Dakle, vaša je kaznena odgovornost za izazivanje prometne nesreće u okviru nehaja. Lakomisleno ste mislili da neće biti štetnih posljedica ako ne provedete preventivno posipavanje – pojasnila je sutkinja S. Janković.

Osudila je i Lovru Šabića, pomoćnika direktora za tehničke poslove u sektoru za održavanje, te Kazimira Služeka, šefa Odjela za elektro i tehničke poslove i osudila ih na pola godine zatvora. Kao odgovorni zaposlenici HAC ONC-a, kao voditelji zaduženi za tehničku ispravnost uređaja na autocesti nisu na vrijeme otklonili kvarove; i to na meteorološkoj stanici koja je duže vrijeme bila u kvaru, te info portalu na vijaduktu, te tako radili protivno zakonu o sigurnosti cestnog prometa. Kazneno su odgovorni jer nisu poduzeli radnje da se kvarovi uklone odmah, iako su ih na kvarove podređeni upozoravali u više navrata.

Podsjetimo, kobnoga dana meteorološka postaja, koja je šefovima na Maslenici slala podatke o vlazi, temperaturi zraka, o stanju kolnika, nije radila, jer nije bilo struje zbog kvara na elektro instalacijama, pa nije radio niti info portal na ulazu u tunel Krpani koji bi na vrijeme vozače upozorio na moguću poledicu i upozorio ih na smanjenje brzine. 

Kazne koje ste dobili su blaže od kazni koje biste dobili da ste osuđeni po kvalifikaciji kaznenog djela koju je za vas tražilo državno odvjetništvo. Tijekom dokaznog postupka utvrđeno je i potkrijepljeno dokazima da su se ispravni dijelovi naručivali putem javne nabave koju je provodio posebni odjela i da je tu bilo problema. Dokazano je i da ste vi požurivali kod posebne službe postupak javne nabave, što nije funkcioniralo. Ipak, vaša odgovornost postoji – pojasnila je sutkinja.

Dobili su po šest mjeseci zatvora, odnosno sva su trojica dobili uvjetne kazne od dvije godine u kojima ne smiju ponoviti kazneno djelo. Tek u tom slučaju, išli bi na odsluženje kazne zatvorom. Krivnje je oslobodila Jakova Perišića, šefa ophodara, jer kobne noći i nije bio dežuran. 

Presuda je nepravomoćna, a obitelji žrtava tragedije, sutkinja je uputila na parnice za odštetu

Osuđeni djelatnici HAC ONC-a i dalje su u službi, osim Kazimira Služeka koji je otišao u mirovinu. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PR
pravica
17:20 08.06.2017.

Pravna osoba, tko je to? Ovo je tragično, a da nije tragično bilo bi jako smiješno. Ima li ova Pravna osoba odgovornu osobu? Sutkinja je izvrsno detektirala tko je najveći krivac, ali su ipak osuđeni oni koji su manje krivi. Politički uhljebi (odgovorna osoba u pravnoj osobi i direktori sektora) su isključivi krivci. Mislite li da je sada bolje? Neka nam Bog bude na pomoći.

MA
marn
16:29 08.06.2017.

hrvatsko pavpsudje! osudis najslabijeg slucaj rijesen

HL
hlibit
18:50 08.06.2017.

...daj molim te...pa tko bi sjeo u kamion i isel opipavat cestu s prstima?...