Zabrana lova srdelarama

Za Badnjak bez srdela, kraljevi stola ionako su zubatac i bakalar

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Za Badnjak bez srdela, kraljevi stola ionako su zubatac i bakalar
13.12.2015.
u 23:00
Ribari su već navikli na zabranu ribolova na malu plavu ribu potkraj godine. Za 20-ak kuna, umjesto srdele, bit će šaruna, lokardi, trlja
Pogledaj originalni članak

– Ma nema panike. Srdela za Badnjak trošimo manje od 5% u ukupnoj blagdanskoj potrošnji ribe. Ljudi većinom jedu bakalar ili neku bolju ribu poput zubaca ili škarpine, a ako im je bitna cijena, za 20-ak kuna, umjesto srdele, mogu kupiti i šarune, lokarde, manje trlje... – preporučuje Mato Oberan, čelnik Ceha ribara HOK-a, nakon što je od četvrtka za ribare, radi zaštite srdele u sezoni mrijesta, uvedeno 12 dodatnih dana ograničenja ribolova popularnim mrežama srdelarama.

Lovostaj na sitnu plavu ribu, srdele i inćune, od ove se jeseni regulira, naime, odredbom o privremenoj zabrani ribolovnih alata koji sve više devastiraju stok te ribe. Zabrana ribolova okružujućom mrežom plivaricom srdelarom traje do 22. prosinca u podne, za što je moguće ostvariti i naknadu EU u sklopu Operativnog programa za ribarstvo do 2020., a dan poslije u podne počinje uobičajena zabrana ribolova spornim mrežama koja će potrajati do 10. siječnja 2016. S obzirom na "rupu" od jednog dana između dvije zabrane, na ribarnicama bi se ipak mogao naći koji kilogram srdela.

No ribolov se možda isplati malim brodicama, dok je velikima izlazak na jednu noć u ribolov preskup zna li se da je otkupna cijena srdele 3 kn/kg. A bliži se i pun Mjesec kad je ulov mršav. Oberan ističe kako ribari s privremenim zabranama nemaju problema. Ni sami ne žele piliti granu na kojoj sjede. Godišnje se u Hrvatskoj izlovi oko 65.000 tona srdela, od kojih najveći dio završi u izvozu, tunogojilištima, ribljem brašnu..., a samo 20% na stolovima građana.

>> U duhu Božića: Tribunjski ribari dijelili srdele, Šibenčani skuhali bakalar

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TH
than
02:26 14.12.2015.

Za badnjak ionako ne jedem morsku ribu, tako da..., a ostala vecina jede onu norvesku ribu, aka bakalar koju niti Norvezani ne jedu, jer je smatraju bezukusnom, sto i je.

MA
mare100
09:22 14.12.2015.

Ma kao da će hrvatska sirotinja to osjetiti oni svakako samo znaju za konzerve i riblje štapiće.Za one sa malo dubljim džepom srdela nikad nije ni bila riba.