Cijene na Jadranu podivljale

Za 10 dana mora radimo 86 dana

07.07.2017.
u 13:02
Sad u špici gotovo je nemoguće dobiti sedam dana u hotelu za manje od 2500 kuna po osobi
Pogledaj originalni članak

Koliko ste novca pripremili za ljetovanje? Moglo bi vam zatrebati više nego ikad prije! “Tjednima već guglam, tražim apartman za troje. Ono što sam lani u špici uspijevala naći za 65 eura, sada je bar 20 eura skuplje. Nerijetko po danu prelazi i 90 eura! A ne tražim ni prvi red do mora, ni najrazvikanija jadranska ljetovališta”, tuži se Zagrepčanka D. M. Oni pak koji su već na moru naveliko se sudaraju i s “morskim” cijenama kave, piva, pizze, pa i običnog bureka ili porcije srdela. “Sestra i ja smo u Rovinju na uličnom štandu uzele dvije porcije ribica. Račun 140 kuna! Stvarno mi se čini puno”, iznenadila se M. L. iz Kumrovca. Što bi tek rekla gošća koja je u Hvaru večerala ribu list i platila 900 kuna?! Znala je da ulazi u fini restoran, ali, kaže, ipak će dugo pamtiti taj “papreni” hvarski list. Uspomenu s dvije nule s mora nosi i gost koji je za višesatno parkiranje u drugoj parkirališnoj zoni u Dubrovniku platio 800 kuna. Nakon toga mu, kaže, nije prijao ni burek, mali, u obliku puža, koji u Zagrebu plaća sedam, a na Stradunu je morao izbrojiti – 16 kuna.

Kava za 25 kuna

S početkom srpnja jadranske su cijene opet poletjele u nebo. Gornje granice gotovo da nema pa domaći gosti, u većini slučajeva ograničenog budžeta, mahom u širokom luku zaobilaze najskuplje restorane i barove. No, i pored toga, novčanik će se brže prazniti nego na kontinentu. Tako će, recimo, Zagrepčanin jednostavniji obrok, koji doma plaća 45 kuna, u nekom od pristupačnijih splitskih restorana platiti 25 kuna više. Bjelovarčaninu, primjerice, koji takvo jelo u Bjelovaru pojede za 35 kuna, u Splitu će trebati dvostruko više novca, otkriva usporedna analiza cijena internacionalnog portala Numbeo.

– A svi su digli cijene, neki malo, neki puno. U Dubrovniku, u starom gradu, još uvijek se ponegdje može popiti kava s mlijekom za deset kuna, ali u mnogim je kafićima sad u špici 17 do 20, a ponegdje i 25 kuna. Kafić u kojem su zimus duga pića bila deset kuna, od travnja, nakon preuređenja, skočila su na 18. U špici tamo i ne idem, tko zna kolike su tek sad cijene – kaže dubrovački turistički vodič M. S. – Drastično su porasle i cijene raznih ulaznica. Recimo, ulaz na dubrovačke zidine još prije nekoliko godina bio je ispod sto kuna, prošlo ljeto 120, a sad je 150 kuna. Pa koja to hrvatska obitelj može platiti? Za četvero to je 600 kuna! A slično je i s drugim stvarima. Recimo, brod za Lokrum lani je bio sto, a sad je 120 kuna – reda dubrovačke cijene, koje su i njemu strašne, naš sugovornik s juga.

Kriška pizze za 20-ak, sendvič za 30-ak, kilogram grožđa za 40, malo pivo za 35 kuna i pizza za okruglu stoticu nije slika samo dubrovačkih cijena. Sličnih se ekstrema nađe od juga do Umaga.

– Ovdje u Vrsaru šljive kupujemo po 30 kuna, a lubenicu od 2,5 kilograma platili smo čak 50 kuna! Pivo u plastičnim čašama u kampu Koversada je 27 kuna i još ga moramo sami donijeti za stol, a od 1. srpnja i Mlinaru je sve skuplje. Kažu nam: “Jedete s pogledom na more”, u nevjerici prepričavaju gosti iz Zagreba.

Na nekim istarskim tržnicama, recimo, i marelice su dosegle astronomske iznose. U Zagrebu se, one s OPG-ova, prodaju čak i po 25 kuna, ali za obalu je i to jeftino pa se cijena penje i do 50 kuna.

Gdje deru i love u mutnom

– Kod nas u Šibeniku ta se ljetna poskupljenja toliko ne osjete. Ovdje na tržnici kilogram šljiva stoji 8-9 kuna, breskve su deset, marelice 12, blitva deset.... Ali, da, u susjednim mjestima, u kojima broj turista premašuje broj domaćih stanovnika, e, tu je druga priča. Tu se lovi u mutnom i dere goste – iskrena je Šibenčanka.

Da brojnost domaćeg stanovništva ipak obuzdava divljanje cijena, potvrđuje iskustvo Zagrepčanina koji je svakog vikenda u Puli: “Tamo vikendom nabavljam sve i cijene su otprilike kao u Zagrebu...” Kako bilo, one su iduća dva mjeseca na Jadranu na svom plafonu. Smještaj je bar 20-30 posto skuplji nego do prije nekoliko tjedana i trenutačno je gotovo nemoguće, kažu u Atlasu, naći sedam hotelskih polupansiona za manje od 2500 kuna po osobi. U boljim hotelima cijena se penje i na 19.000 kuna. S tim da ima i luksuznijih aranžmana. U apartmanima za troje-četvero raspon je pak od 50-ak do 250 eura na noć. No, najgore je koliko za taj užitak moramo raditi. Za deset dana u hotelu sa skromne dvije zvjezdice Hrvat s prosječnom plaćom mora raditi punih 28 dana, a za luksuz od tri zvjezdice čak 86 dana. Nijemcu će pak za trošak istog takvog ljetovanja na Jadranu biti dovoljno deset, odnosno 30 dana.

Najviše će se naraditi naši susjedi u BiH i Srbiji, koji za odmor u najjeftinijim jadranskim hotelima moraju raditi otprilike po dva mjeseca.     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

DU
Deleted user
13:18 07.07.2017.

Domaći nam Jadran je odmor za strance. Ispada da je hrvatski gost u Dalmaciji odavno zaboravljen.

DU
Deleted user
13:21 07.07.2017.

Što je i logično jer cijene duž hrv. obale su ciljano postavljene na zapadnu kupovnu moć odnosno piva 15 kn je nama skupa, a Englezu je upola ili čak trećinu cijene koju inače plati. Naš puk nikako da shvati da živimo u kapitalizmu - da nema potražnje, ne bi bilo ni tih i takvih cijena odnosno davno prošla vremena odmarališta i pristupačnih menija. Sada smo nalik Lat. Americi odnosno oni piju lošu kavu jer se top kvaliteta izvozi i ni ne stiže na domaće tržište. A Jadran je nažalost jedini pravi izvozni "poligon" Hrvatske, tko haje još za domaće goste. Kako im vele podrugljivo - nek se toćaju u lavoru...

DU
Deleted user
13:21 07.07.2017.

tuda se dere kako kog opletu