Promet otežan

Nakon snijega stiže minus, temperature će se spuštati i do -11

Foto: Igor Soban/PIXSELL
snijeg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
snijeg
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Snijeg na automobilu
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Gusti snijeg pada na području između Pazina i Kanfanara
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Snijeg
13.02.2018.
u 08:23
U četvrtak i petak jutra će biti hladna, a danju malo toplije.
Pogledaj originalni članak

U unutrašnjosti nas danas očekuje oblačno vrijeme sa snijegom, obilnijim u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača. Najviša dnevna temperatura na kopnu kretat će se uglavnom od 0 do 3, na Jadranu između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu će biti promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu, u Dalmaciji su mogući i pljuskovi s grmljavinom, a duž obale sjevernog Jadrana lokalno i susnježica te snijeg. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana poslijepodne postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje. Na kopnu vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka, podno Velebita na udare i olujna bura, još prijepodne u južnoj Dalmaciji jako jugo, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za utorak. 

U srijedu oblačno, četvrtak i petak donose hladna jutra

U srijedu će u unutrašnjosti biti umjereno do pretežno oblačno, uglavnom u gorskoj i istočnoj Hrvatskoj uz slab snijeg i susnježicu, a na Jadranu djelomice sunčano. Vjetar na kopnu većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u gorskoj Hrvatskoj sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, prema večeri podno Velebita i s olujnim udarima, a u Dalmaciji i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -5 i 0, na Jadranu od 0 na sjevernom dijelu do 5°C na jugu. Najviša dnevna između 0 i 4 na kopnu te 6 i 10°C na Jadranu.

U četvrtak i petak jutra će biti hladna, a danju malo toplije. Na Jadranu će te dane povremeno biti i pretežno sunčano. Puhat će većinom umjerena bura, u srijedu i četvrtak podno Velebita povremeno s olujnim udarima, a u petak prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a vidljivo je da će se u nekim gradovima, primjerice Gospiću i Karlovcu, temperature spuštati i do -11

Kaotična noć u Istri, u višim dijelovima i do 25 cm snijega

Jaka mećava sinoć je paralizirala središnju Istru, bilo je prometnih poteškoća, granja po cestama, kao i problema u radu elektromagnetske mreže, javlja Istramet.hr. Dijelovi središnje Istre, poput zapadnog dijela općine Tinjan, ni jutros nemaju električne energije. 

Na istarskim cestama bila je kaotična noć te su zabilježeni brojni zastoji i slijetanja vozila. U višim je dijelovima Istre i do 25 centimetara snijega.

 

 

HAK: Snijeg otežava promet

Snijeg otežava promet u Istri, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Slavoniji, a za teretna vozila s prikolicama između unutrašnjosti i Rijeke i Dalmacije trenutačno nema prohodne ceste. Zbog tuče na autocesti A1 između čvorova Bisko i Zagvozd vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h. Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su  autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, autocesta A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok te Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na Krčkom mostu zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I.skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika i Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja zabranjen je također za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na autocesti A1 između južnog portala tunela Sv. Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakog vjetra! Zbog niskih temperatura moguća je poledica u unutrašnjosti. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, da održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Gorskom kotaru, Lici i dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Istre, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Karlovac-Grabovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin, DC3 Gorski kotar između Zdihova i Kikovice, autoceste A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Brinje i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica.

U prekidu su katamaranska linija Novalja – Rab – Rijeka; trajektna linija 335 Prizna – Žigljen, a trajekt na liniji 334 Porozina – Brestova prevozi samo osobna vozila i kamione do 3 tone nosivosti.

Pogledajte i video: Priprema auta za zimu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar nekakav
nekakav
10:45 13.02.2018.

pa pred dva tjedna ste prognozirali da će biti minus 14, a bilo je plus 2. zašto bi vi sad pogodili? zar je prognoza zbilja pogađanje? po vakulinim prognozama ja sam uvjeren u to. vjerojatnost da meteorolog pogodi kakvo će vrijeme biti u iduća tri dana je manja od 50%, što znači da se radi o kvaziznanosti. zapisujte si njihove prognoze u idućih mjesec dana, pa za svaki prognozirani dan upišite kako ej bilo, pa na kraju mjeseca napravite analizu. mediji vam budu zahvalni, a neki će vam i platiti članak. i onda napravite malo statistike, ono, izračunajte kolku vjerojatnost je izabrani događaj imao u promatranom razdoblju, i potegnite na zloguke prognoze globalnog zatopljenja, i izračunajte nove rezultate, vjerujem da budete 'znanstveni' svijet u ovom području jako iznenadili. jer oni misle da su ove analize samo njihovo područje. pa onda vi izletite da prema 'vašim' prognozama, u idućih 100 godina nas čeka dizanje temperature 36,8 stupnjeva, ili hlađenje za 20 stupnjeva. ono, što se tiče vjerojatnosti tog događaja, budete u okvirima kao i 'znanstvenici' koji vole se jako igrati modeliranjem, pri čemu neke utjecaje zanemaruju, a nekima pridaju preveliku snagu, značaj. pa onda plaćamo račune za struju da se netko na nama bogati, tzv. naknada za obnovljive izvore energije... znate, ovaca za šišanje je uvijek bilo, a noževi su sve oštriji, moderniji, skidaju i dio kože.

Avatar Niškorist
Niškorist
09:21 13.02.2018.

Ima li prognoza u kladionici ?