UKINUTA PRESUDA

Fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić ponovno će se suditi

Foto: Tino Juric/PIXSELL/Ivo Cagalj/ PIXSELL
Foto: Tino Juric/PIXSELL/Ivo Cagalj/ PIXSELL
Foto: Tino Juric/PIXSELL/Ivo Cagalj/ PIXSELL
Foto: Tino Juric/PIXSELL/Ivo Cagalj/ PIXSELL
09.01.2020.
u 11:24
Teretilo ih se i da su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil te zatvorili stara dugovanja bankama, a na računu bankarice kasnije je pronađeno 2,3 milijuna kuna. Ostatak nije nikada nađen.
Pogledaj originalni članak

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu fra Šimi Nimcu, nekadašnjem župniku u Baškoj Vodi i njegovoj bankarici Jasmini Bilonić zbog nezakonite prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i "nestanka" 10 milijuna crkvenih kuna. Potvrdio nam je to Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

– Presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Suđenje će biti ponovljeno pred novim sudskim vijećem kojim će predsjedati sudac Dinko Mešin – izjavio je Romac.

Prvo ročište još nije zakazano, spis je tek došao u Županijski sud. Šimu Nimca 2014. godine sudac Slavko Lozina nepravomoćno je osudio na dvije godine zatvora jer je prodao zemljište bez odobrenja crkvenih vlasti, a potom novac uzeo s računa župe, a Jasminu Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora jer ga je poticala na kazneno djelo.

Fra Šime Nimac pred sudom se branio kako je zemljište u Bastu prodao uz znanje svojih nadređenih kako bi obnovio župnu crkvu u Baškoj Vodi. Novac je, kaže, prebacio sa župnog računa kako bi ga sačuvao, strahujući kako bi ga Nadbiskupija mogla potrošiti za drugu namjenu.

Novac nikada nije pronađen. Na računu u Partner banci, otvorenom na ime Jasmine Bilonić, blokirano je 2,3 milijuna kuna, za koje je ona tijekom suđenja ustvrdila kako ih je dobila od fra Nimca, a crkva vodi spor protiv Ivana Validžića, fra Šiminog prijatelja koji mu je posudio 1,8 milijuna crkvenih kuna.

Na dražbi je prodan Passat fra Šime Nimca, za kojeg je utvrđeno da je kupljen od novaca od prodaje zemljišta, a blokirana je jahta Lucky me koju je kupio Jasmini Bilonić. Za veći dio novca  ne zna se gdje je. Na sudu su Nimac i Bilonić optuživali jedno drugo.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
11:37 09.01.2020.

Tako se to radi kad nas.Svaki veći krivični postupak vodi se desetke godina.Od Sanadera do Horvatinčića te viđenijih građna.Samo sirotinja nije u mogučnosti voditi procese desetlječima.Kod njih se ne griješi.

OB
Oblivion
11:38 09.01.2020.

Bravo, svaka čast našem sudstvu, bando pokvarena. Još malo i cvilit ćete ko odojci pred klanje. Još samo malo

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:25 09.01.2020.

S kim ti bankariš?