Sjednica Vlade

Plenković: Stožer će sutra objaviti mjere po županijama, a naš model je bez potpunog zatvaranja

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Plenković pozvao na oprez, hrvatski modelje bez lockdowna i policijskog sata
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Plenković pozvao na oprez, hrvatski modelje bez lockdowna i policijskog sata
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Plenković pozvao na oprez, hrvatski modelje bez lockdowna i policijskog sata
18.03.2021.
u 14:16
– Epidemiološka situacija u susjednim zemljama sve je složenija, niz zemalja ide u ponovna zatvaranja. Stoga je važno pozvati sve na povećani oprez – kaže premijer.
Pogledaj originalni članak

U ovom trenutku smo na 7. mjestu u EU po incidenciji, a na 11. mjestu po smrtnosti. Vidimo da nam se povećava četvrti tjedan zaredom broj zaraženih i broj smrtnosti. U posljednja dva dana imali smo više od 1000 novih slučajeva. To je prvi put u dva mjeseca, rekao je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade te dodao:

– Epidemiološka situacija u susjednim zemljama sve je složenija, niz zemalja ide u ponovna zatvaranja. Stoga je važno pozvati sve na povećani oprez.

– Naš hrvatski model borbe protiv virusa jest bez policijskog sata, bez potpunog zatvaranja, bez zatvaranja trgovina, kazališta, kina, muzeja, sa školom koja funkcionira, s preporukama za prijevoz u javnom prometu… Ključni faktor je osobna odgovornost – rekao je Plenković.

 

– U nekim županijama 14-dnevna incidencija deset puta je veća nego u drugima, a situacija je trenutačno znatno bolja u kontinentalnoj nego u jadranskoj Hrvatskoj. Stoga će sutra Nacionalni stožer govoriti što se može učiniti u pojedinim županijama, posebno s obzirom na turizam – poručio je.

– Dosad je jednu ili dvije doze cjepiva primilo više od 293.000 ljudi, odnosno 8,7 posto odrasle populacije, no kašnjenja u isporukama cjepiva dodatno usložnjavaju situaciju. Nekoliko država članica EU obustavilo je cijepljenje AstraZenecom zbog nuspojava. Danas će biti sastanak i nakon toga se očekuje mišljenje Europske agencije za lijekove. Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija opet kazala da su koristi cjepiva iznad rizika od eventualnih nuspojava – rekao je Plenković. Spomenuo je i smrt čovjeka od 33 godine te dodao kako još nema detalja je li to povezano s cjepivom.

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je o situaciji na Banovini. 

– U Sisačko-moslavačkoj županiji pregledano je 35.572 objekata, crvenu oznaku dobilo je njih 4301, a žutu 7701. Do 28. ožujka planiramo završiti proces prvih sigurnosnih pregleda – istaknuo je.

Ministar Darko Horvat rekao je da je procijenjena šteta na područjima pogođenima potresom 41,63 milijardi kuna. 

Vlada je prihvatila Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. 

Ministar Vili Beroš rekao je da je udio zaraženih među testiranima nešto veći od 15 posto. Kazao je da je od 888 sekvencioniranih uzoraka 354 britanska varijanta, što je rast od 30 posto za kraj siječnja i veljaču. Pet uzoraka južnoafrička je varijanta.

– Što se tiče cjepiva, 293.128 osoba je cijepljeno. Imamo 1818 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, a nema razlike između prijava na Pfizerovo cjepivo i ono AstraZenece. I jedno i drugo cjepivo je na 0.5 posto slučajeva nuspojava. Sve nuspojave su blage – kazao je Beroš.

Govoreći o smrti 33-godišnjaka u Sisku nakon cijepljenja AstraZenecom, naglasio je kako su HZJZ i HALMED zaprimili dodatnu medicinsku dokumentaciju te da se čeka nalaz obdukcije kako bi se mogao donijeti pouzdani zaključak je li smrt povezana s cjepivom. 

– Stopa slučajeva i dalje nam raste – tjedni porast veći je od 30 posto. Broj hospitaliziranih ponovno je premašio 800, povećao se na tjednoj razini za 15 posto. Broj novozaraženih i dalje raste. U tjedan dana zabilježili smo 5669 novih slučajeva, a protekli tjedan bilo ih je 3966. Ne možemo biti zadovoljni. Dodatni razlog za oprez je situacija u susjedstvu, Srbija i BiH postale su velika žarišta – dodao je.

Video – Uvode se besplatne COVID putovnice

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

Avatar shadow
shadow
08:57 18.03.2021.

Uz sve diktaturske mjere-MILIJUN Hrvata prema istraživanju ima antitijela, dakle bilo u kontaktu s njim a da nisu ni znali, da niej bilo mjera več bi svi bili prokuženi prirodnim imunitetom kako je i Ivan Pernar JEDINI rekao (večina toga što kaže se pokaže istinom s vremenom)pa tako i svi svjetski znanstvenici koji nemaju pristup medijima a imaju 30,40 ili više godina prakse u virologiji,epidemiologiji. Tada cijepljenje nebi bilo potrebno što dokazuje da je cilj plandemijke bilo cijepljenje i to mRNK eksperimentalnim cjepivom što je protuustavno jer naš ustav kaže da je zabranjeno medicinsko eksperimentiranje na ljudima! Zapitajte se zašto vas nepotrebno želi cijepiti, što je to u cjepivu što vam pošto poto žele uštrcati?

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
09:54 18.03.2021.

Vidi ti vožda na slici. Kako se uzleptirio.

PE
Perosaric
17:33 18.03.2021.

jadni mi sa ovakvom VLADOM.....................