nastavak suđenja

Vještaci o nesreći u Rudinama: Strojovođa nije pogriješio!

Foto: arhiva VL
Vještaci o nesreći u Rudinama: Strojovođa nije pogriješio!
06.07.2012.
u 13:06
Na mala vrata vi pokušavate uvesti novo vještačenje u ovaj predmet, prigovorila je Rene Laura braniteljima optuženih koji su sami angažirali dvojicu privatnih vještaka
Pogledaj originalni članak

Drugi dan ispitivanja petero vještaka Centra "Ivan Vučetić" iz Zagreba na suđenju za nesreću nagibnog vlaka u Rudinama na Županijskom sudu u Splitu protječe u znaku utvrđivanja tehničkih detalja, poglavito ispravnosti vlaka. Branitelji prvooptuženog Ivana Medaka, bivšeg direktora HŽ-a, i još četvorice uporno i iscrpno pokušavaju pronaći elemente po kojima bi ljudska greška ili neispravnost vlaka, odnosno njegova kočnog sustava bili barem "dijelom" krivi za nesreću u kojoj je poginulo šest i ozlijeđeno 55 putnika.

– Strojovođa nije pogriješio, ustvrdio je vrlo odrješito vještak I. Belas.

Ističući da su vlak pregledali na mjestu događaja (nesreće) i danas su kazali da su kočnice bile ispravne i kako je vlak imao dobre kočnice.

Brojna pitanja branitelja optuženih iživcirala su i suca Damira Romca koji ih je u više navrata zamolio da se ne ponavljaju, a poglavito su iživcirali Rene Lauru, državnu odvjetnicu.

Konfuzno su se prepirali u sudnici.

– Na mala vrata vi pokušavate uvesti novo vještačenje u ovaj predmet – prigovorila je Rene Laura braniteljima optuženih koji su sami angažirali dvojicu privatnih vještaka što je, međutim, za ovaj slučaj apsolutno neslužbeno.

Vještaci su kazali da je točno utvrđeno kočenje te kako neispravan kočni sustav ne bi uopće doveo do kočenja vlaka! Nagibni vlak koji je prometovao na pruzi Zagreb – Split klizio je 3,46 minuta.

Suđenje na Županijskom sudu u Splitu za željezničku nesreću koja se potkraj srpnja 2009. godine dogodila u Rudinama nastavlja se.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TW
Tex_Willer
14:51 06.07.2012.

a da li je barba luka pogriješiš što je zaposlio retardinjosa sa retardantom zbog kojega je izgubljeno 6 života??? taj neće nikome odgovarati. naprotiv, bebiću će ostati pemzija, a tom liku stalni posao + bozicnica + regres + dar za djecu. fino

TO
Toni50
15:58 06.07.2012.

Vještaci o nesreći u Rudinama: Strojovođa nije pogriješio! To bi i bez tih jakih preplačenih Vještica znao svako čija je krivica- zbog loše neadekvatne tehnologije za takav rad i neznanja za opasnost ..... Ako se ne hlade samo pragovi nego direktno pruga tračnice odzgor sa retardiranim sredstvom ...

PR
propalismoFranjoskroz
21:38 06.07.2012.

sreća da je proklizio i onaj radni vlak kasnije,jer kako debilni odvjetnici onda objašnjavaju i njegovo iskliznuće???