Kraljevec na Sutli

Vijećnici HDZ-a traže raspuštanje općinske vlasti - tvrde da se zaboravio donijeti rebalans proračuna za 2014. godinu

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Kraljevec na Sutli
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kraljevec na Sutli
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Kraljevec na Sutli
07.01.2015.
u 16:00
U Uredu državne uprave tvrde da je prema dokumentaciji koja im je dostavljena iz Općine, rebalans proračuna za 2014. prihvaćen 20. prosinca, sa šest glasova "za"
Pogledaj originalni članak

Klub vijećnika HDZ-a Kraljevca na Sutli zatražio je od Ureda državne uprave u Krapinsko – zagorskoj županiji donošenje odluke o raspuštanju općinske načelnice Danijele Pongrac i Vijeća Kraljevca na Sutli te raspisivanje novih izbora jer, kažu u HDZ-u, Općinsko vijeće nije kvalificiranom većinom svih vijećnika donijelo odluku o općinskom proračunu za 2014. godinu nakon prve izmjene.

Bez potrebne većine

- Na sjednici Vijeća održanoj 2. prosinca kada se glasalo, da bi se rebalans proračuna prihvatio, za njega je od ukupno 11 općinskih vijećnika trebalo glasati najmanje šest, kako je propisano Zakonom o lokalnoj upravi te Statutom općine Kraljevca na Sutli. No, za proračun je tada glasalo samo pet vijećnika, dva su bila protiv, a jedan, Zdravko Jemeršić iz HNS-a, bio je suzdržan. No, predsjednik Vijeća Zvonko Berić je tada konstatirao da je Odluka rebalansa za 2014. prihvaćena te time povrijedio zakonsku regulativu, ne poštujući Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi niti općinski Statut. Na sjednici pak koja je održana 20. prosinca, ta točka uopće nije bila ni stavljena na dnevni red, a do 31. prosinca nova sjednica nije ni održana - rekao nam je predsjednik kraljevečkog HDZ-a Antun Hrelja.

No, općinska načelnica Danijela Pongrac kaže kako je sve u skladu sa Zakonom, da dokumentacija o svemu postoji te da HDZ iznosi laži i neistine. To nam je rekao i predsjednik Vijeća Zvonko Berić. Upit smo poslali i Uredu državne uprave u Krapini.

Je li odluka falsifikat?

- Iz dokumentacije koja ja dostavljena Uredu državne uprave proizlazi da je odluka o prihvaćanju proračuna nakon prve izmjene donesena na sjednici održanoj 20. prosinca 2014. potrebnom većinom od šest glasova. Naime, nakon što je Uredu dostavljena odluka sa sjednice održane 2. prosinca, a koja je donesena sa samo pet glasova “za”, ovaj Ured sukladno Zakonu dao je uputu da se u roku 15 dana od primitka upute otklone uočeni nedostaci. Prema dokumentaciji dostavljenoj ovom Uredu, na sjednici održanoj 20. prosinca 2014., odluka o rebalansu proračuna prihvaćena je potrebnom većinom od šest glasova – rekla nam je predstojnica Ureda Snježana Mezdić.

Nakon što smo Hrelji rekli kako je poslana dokumentacija u Uredu čista, odgovorio je:

- Ako su u općini tako nešto napravili, dakle falsificirali odluku za jedan tako važan dokument kao što je proračun, napravili su teško kazneno djelo. Ovdje će očito još biti puno posla i za krim policiju – rekao je Hrelja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

JA
james49
17:55 07.01.2015.

Proračun je lista želja. To je isto kao kad ja razmišljam i zaželim ove godine kupiti novi frižider, a onda na jednom ostanem bez posla, a frižider kupljen. A svi, ZNA SE koje partije članovi, dobili od Vase nalog, da ruše lokalne vlasti ako je to moguće, a kako bi se ponovno dokopali te vlasti. Jer treba nastaviti gdje se stalo.

VE
vezana
17:33 07.01.2015.

Gosn. Hrelja slažem se, treba da stanu krivotvoritelji tako važnog dokumenta kao što je proračun pred lice pravde. No pitanje svih pitanja, koliko je bilo krivotvorenja od strane HDZeja i zašto još uvijek ne čistite pred svojim pragom, jer imate puno posla. HDZ je falsificirao štošta pa su pojedinci u Remetincu, mi smo brutalno pokradeni i zaduženi samo zahvaljujući vama_hadzejcima. Molim vas, samo nemojte vi o poštenju, to vam je poznato u narodu kao licemjerje. Nije donesen Rebalans?!?! Općina i država ima daleko važnijih problema.

VI
vidala
22:13 07.01.2015.

ko je tu lud? Novinar, Hrelja, Načenica ili onaj ko to čita? kaj se tu rado i proračunu za 2015 (članak objavljen početkom 12. 2014.) ili o rebalansu proračuna za 2014. godinu (gore objavljen članak). ili su donosili proračun za 2015, a nakon toga rebalans za 2014. Dajte se već jemput dogovorite - odnosno UKINITE takve male općine jer osim kaj puno troše zauzimaju previše medijskog prostora, a u svemu tome in g. Novinar zdušno pamaže!