BLEIBURG

VIDEO 'Ruke su bile vezane žicom, a ubijali su ih pištoljem ili sjekirom. Padali su u Jazovku'

Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
Foto: Križni put - zločin bez kazne
30.03.2019.
u 10:55
U jeku rasprave o Bleiburgu mi vam donosimo svjedočanstva preživjelih svjedoka. Dokumentarni film ''Križni put – zločin bez kazne'' cjelovita je priča o najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u njegovoj novijoj povijesti
Pogledaj originalni članak

Donosimo vam nastavak priče iz Večernjakove kolekcije političkih dokumentaraca 'Križni put - zločin bez kazne' u kojem ćemo se prisjetiti događaja u završnici Drugog svjetskog rata...

Partizani su 8. svibnja 1945. bez otpora ušli u Zagreb. 

- Dokumenti koje smo dobili u beogradskom arhivu, a nije ih bilo jednostavno dobiti, govore da se mašinerija koja je ubijala pripremala oko pola godine - napomenuo je Jože Dežman, predsjednik Komisije za rješavanje prikrivenih grobišta Slovenije (2005.-2008.).

Video - 'Tito je dao uputu šefovima OZNE da treba likvidirati sve stvarne i moguće neprijatelje'

 

U svim gradovima scenarij je bio sličan - policijski sat, zabrana putovanja, svaka kuća imala je popis stanara s opisom što su radili tijekom rata. Za podatke se jamčilo životom. Počela su i masovna prokazivanja - istinita i lažna. 

- To je bila završna faza procesa od uhićenja prema popisima, preko izvlačenja informacija pod torturom do tajnih likvidacija pod okriljem noći tijekom jeseni 1944. i proljeća 1945. u Srbiji. Kasnije su prestale u Srbiji, ali su provođene u drugim krajevima - rekao je Srđan Cvetković, tajnik Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica Srbije. 

Foto: Križni put - zločin bez kazne

No, vojno-partijski vrh nije bio zadovoljan učinkom. Čelnik OZNE, Aleksandar Ranković je 17. svibnja iz Beograda poslao depešu: 'Vaš rad u Zagrebu je nezadovoljavajući. Za deset dana u oslobođenom u Zagrebu streljano je samo 200 bandita. Iznenađuje nas ova neodlučnost u čišćenju Zagreba od zlikovaca. Radite suprotno od naših naređenja jer smo rekli da radite brzo i energično te da sve svršite u prvim danima.'.          

- Rankovićeva intervencija u Zagrebu je išla za tim da pokaže da se to mora dovršiti čim prije jer poslije neće biti vremena. Poslije će se morati ići na formalnosti, procese... U tom trenutku to se moglo obaviti lako, odmah i bez formalnosti - rekao je Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Foto: Križni put - zločin bez kazne

Na lokaciji Obernjak u Gračanima dva dana nakon Rankovićeve depeše likvidirano je 210 bolesnika i ranjenika iz vojne bolnice Brestovac na Sljemenu.

- Jedan dio tih ranjenika koji su bili pokretni i bolesnika uputili su prema Zagrebu rekavši im idite dolje, tamo će vas dočekati prijevoz dok su nepokretni ostali gore. One koji su se zaputili dolje pobili su oko Adolfovca, a one koji su ostali su izveli te ih ubili nedaleko od bolnice. Poznato je gdje su te masovne grobnice - kaže povjesničar Anđelko Mijatović.   

Pobila ih je 6. lička divizija. Zapovjednik Đoko Jovanić 1960-ih je postao komandant zagrebačke vojne oblasti. Pripadnici poraženih vojski odazivali su se na pozive osloboditelja koji su im jamčili za život. 

Foto: Križni put - zločin bez kazne

- Kad su čuli slatkorječivi poziv da se jave uz tvrdnje da će biti sve u redu. Mislili su, a bilo je i uobičajeno da se vojni obveznici prijave i prijavili su se - dodao je Mijatović.

U izvješću načelniku OZNE za Hrvatsku je pisalo: 'U svibnju novoj vlasti prijavilo se 2882 domobranska oficira. Polovica već je riješena. U svibnju se prijavilo i oko 17.000 podoficira i žandara. Većina istih također je riješena. Ostali u toku.'  

Navedene brojke odnose se samo na one koji su se dragovoljno predali.

- Kad je riječ o pripremama mašinerije za ubijanje, ona je išla tako da se kompletirala OZNA, pripremao se KNOJ i osnovni princip je bio da svaka nacija ubija svoje - kazao je Jože Dežman.

Foto: Križni put - zločin bez kazne

Sa svibnja na lipanj 1945. provodile su se višednevne likvidacije na Žumberku. U organizaciji načelnika OZNE za Zagreb, Marijana Cvetkovića, pobijeni su civili, teško bolesni i ranjeni vojnici iz zagrebačkih bolnica.

- Bolničari su iznosili ranjenike iz bolnice Sv. Duh. To su bili mladi ljudi između 20 i 30 godina. Bili su u pidžamama  - ispričao je Branko Mulić, podoficir OZNE koji je odvozio žrtve iz bolnice Sveti Duh.

Video - Svjedok ispričao kako su ljude odvozili i likvidirali ih pored Jazovke

 

Pred jamom su žrtve ruku vezanih žicom uglavnom ubijane iz pištolja, a neke i sjekirom.   

- Kako su kojeg ubili tako su ih bacali u rupu i dovodili druge. I svima su pucali u potiljak - dodao je Mulić.

Foto: Križni put - zločin bez kazne

Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava tek potkraj devedesetih istražilo je jamu Jazovku. Pronađeni su ostaci 447 žrtava. Osim političkih nalogodavaca, svjedoci su otkrili i egzekutore.

- Drago Rafaj i Živko Vujčić stajali su s pištoljima u rukama na metar razmaka. Vojnici su izvlačili ljude iz autobusa i dovlačili ih do rupe - prisjetio se Mulić.

Vujčić je mirovinu dočekao u jugoslavenskoj policiji, a Rafaj je od obavještajca dogurao do visokopozicioniranog suca. Umro je na slobodi u dubokoj starosti.

Foto: Križni put - zločin bez kazne

Nova komunistička vlast za sobom je samo u Zagrebu ostavila 60 masovnih grobnica. U tim jamama skončali su oni koji nisu mogli pobjeći, koji su naivno vjerovali pobjednicima, uvjereni antikomunisti, ali i oni lažno prokazani. Istodobno, prema britanskim podacima, oko 200.000 vojnika u pratnji pola milijuna civila pokušalo se domoći Austrije...   

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 230

KO
koraknaprijed
11:07 30.03.2019.

Vrijeme ja da se kazne zločinci koji su ubijali nevine civile žene i djecu.

Avatar Reconquista
Reconquista
11:50 30.03.2019.

Zlo. Čisto zlo. Te nesretne pobijene ljude treba izvaditi iz jama i bunara i dostojno kršćanski pokopati.

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
11:45 30.03.2019.

Tito je jedan od 10 najvećih zločinaca 20. stoljeća. Pametnom dosta. Ovi jugo balkanski krkani su izgubljen slučaj.