SASLUŠANJE U SABORU

Zadravec pokazivala dokumente, vijeće poručilo institucijama: Hitno istražite slučaj u Vinogradskoj!

Foto: Youtube screenshot
Zadravec pokazivala dokumente, vijeće poručilo institucijama: Hitno istražite slučaj u Vinogradskoj!
15.06.2021.
u 13:45
Zadravec, koja je, podsjetimo, smijenjena s mjesta šefice Zavoda za radiologiju, a neki dan dobila je i opomenu pred otkaz, uključit će se videovezom na sjednicu
Pogledaj originalni članak

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije javno će biti saslušana smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu te bolnice. 

TEKSTUALNI PRIJENOS 

– Želim iznijeti dokaze o kriminalnim radnjama. Ja o vama znam dosta, vi o meni jako malo – započela je svoj govor Zadravec te nastavila nabrajati svoja postignuća.

– Jučer sam iz medija čula da sam dobila opomenu pred otkaz jer sam upozoravala o kriminalnim radnjama. Od posrednika sam dobivala i prijetnje da ću dobiti otkaz. Ugledu bolnice šteti kriminal i osobe koje ga čine, a ne oni koji o tome javno progovaraju. Vratila bih se u 2016. godinu, otkad traje moj progon. Tada sam doznala za krađu novca iz KBC-a Sestre milosrdnice preko lažnih prekovremenih sati. Neistina je da je moja borba počela prije godinu dana. Ravnatelj Zovak to je zataškao pa sam to prijavila DORH-u – krenula je govoriti Zadravec. 

– Krajem 2019. godine lažno sam optužena od Mije Primorac, koja je pripremala natječaj za moj EU projekt za koji sam se izborila u vrijednosti od 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a koji se cijelo vrijeme opstruirao. Primorac je tada gurala natječaj za tvrtku Europlantaže d. o. o. za koju je u fušu radila. O tom eklatantnom potezu obavijestila sam nadležne institucije, a zbog toga je Zovak htio moju smjenu sa svih odgovornih funkcija. Primorac nije suspendirana nego je unaprijeđena i sada je voditeljica projekta u KBC-u Sestre milosrdnice. Zamislite! – naglašava Zadravec. 

– Dalje dolazimo do kraja 2020. godine. Prijavila sam odgovorne osobe zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave. Objasnit ću kako je osmišljen proces koji je bolnicu doveo u dug, a liječnicima stavio novce u džep. Sasvim slučajno otkrila sam da se godinama događaju dva paralelna financijska poslovna procesa. Prvi proces cijela uprava skrivala je od mene, a otkrila sam ga kad sam nenajavljeno ušla u prostorije gdje rade interventne zahvate na radiologiji dr. Čulo i dr. Kalousek i tada sam vidjela dokumente na kojima je predviđeno moje mjesto za potpis, no stavljen je potpis dr. Kalouseka. Nakon što bi se napravio određeni zahvat, ispunjavali bi se obrasci koje bi oni potpisivali u moje ime. Time se izbjegla kontrola predstojnice, a time je izrađena i lažna isprava koja je poslana u Upravu. Takve krivotvorene obrasce slali su u fakturnu službu, koja je na temelju samo njihova potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Potom bi to služba opet slala njima na potpis. Nitko te račune nije provjeravao, samo jedan od ove dvojice liječnika – nastavila je Zadravec te pokazala papire kao dokaze. 

– Ovo je samo jedna od pet hrpa koje posjedujem – dodala je. 

"Bolnica posluje s dobavljačima bez natječaja"

Potom je nastavila govoriti o drugom procesu koji je, kako govori, bilo slanje ponuda dr. Kalouseka za utrošeni materijal na prezime svakog pojedinog pacijenta.

– Ponude bih ja slala Zovaku, on bi ih odobravao i po njima bi se plaćalo dobavljačima. Imam više stotina takvih ponuda doktora Kalouseka koje sam skenirala. Cijele 2020. godine KBC posluje s istim dobavljačima bez javnog natječaja. To je neovlašteno poslovanje – govori te nadodaje da je zadnji takav natječaj proveden još 2019. godine.

– Zatražila sam sve dokumente od fakturne službe i rekli su mi da ih ne mogu dobiti i da ću morati za to pitati ravnatelja. Nakon poslanih e-mailova, ipak su mi dali te papire – nadodala je te kazala da su ti papiri, koji su neovlašteno potpisani od dr. Čule i dr. Kalouseka, vrijedni više od 30 milijuna kuna. 

Potom je nastavila nabrajati primjere dokumenata o potrošnom materijalu koji se koristio u zahvatu, a onda kazala kako je otkrila i virtualno skladište s materijalima koji je stajao u ormarima.

– Bilo tko mogao je ušetati bilo kada i odnijeti taj materijal, a taj je materijal bio vrijedan milijune te je trebao biti plaćen tek kada je potrošen. Nekom materijalu istekao je rok trajanja, to znači da se materijal u vrijednosti od 700.000 kuna može samo baciti. To je vrijednost jednog ultrazvučnog aparata na kojemu bi mogli dnevno pregledavati oko 30 pacijenata u idućih 15 godina –  nastavila je te ponovno pokazala dokumente kao dokaz. 

– Nadalje, predstojnik neurokirurgije Krešimir Rotim privatno je radio i u privatnoj poliklinici, a njegova supruga je vlasnica –  nastavila je Zadravec te se vratila na neovlašteno skladište. 

– Kada sam postavila kameru u prostoriju gdje su se obavljali zahvati, samo kao edukaciju, dr. Kalousek i dr. Čulo pisali su čak i ministru da sam ih postavila kao videonadzor. Sada mi je jasno i zašto su to napravili – govori.

– Gospodin Vatavuk prekršio je i zakon i Ustav. Potpuno je nepoznato zašto su ignorirali ove probleme, a mene pokušali gaziti i maknuti s mjesta na kojem jesam – nadodala je te kazala da je situacija u KB-u neizdrživa te da je neistina da su se radiolozi vratili u bolnicu. 

– V. d. ravnatelja na sastanku prije desetak dana sebe je usporedio s Hitlerom. Sastanak je usporedio sa sastancima koje je Hitler imao –  kazala je.

"Rotima predložila Zadravec"

Nakon uvodne riječi, Zadravec je odgovarala na pitanja članova Nacionalnog vijeća, a potom je riječ dobio i državni tajnik Tomislav Dulibić. 

– Moramo štititi ugled bolnice. Tu smo čuli puno insinuacija i objeda na rad jako puno kvalitetnih liječnika i kvalitetnih ljudi. Imenovanje Rotima predložila je prije godinu dana Zadravec. Toliko o vjerodostojnosti iskaza profesorice Zadravec. Mi smo za sve njene navode rekli da to prijavi nadležnim institucijama – kazao je Dulibić. 

Zadravec je odgovorila na izjave Dulibića te mu kazala kako je predočila ozbiljne dokaze. 

– Ja sam Rotima predložila prije ovih saznanja. Gospodin Dulibić nije bio zainteresiran za ove probleme, ali je bio zainteresiran za to da me se smijeni. Kakav može biti predsjednik upravnog vijeća kojeg to ne zanima? Na sastanku su rekli, ako Zovak dobije drugi mandat, da mi neće više opstruirati, što znači da je bio opstruiran. Vidi se u čijem interesu radi gospodin Dulibić – kazala je, na što je Dulibić kazao da ''očito nitko ne zna svoju nadležnost osim gospođe Zadravec''.

Zadravec je kasnije upitana i je li ministarstvo reagiralo u vezi s problemima. 

– Imam SMS koji dokazuje da je Jandroković lobirao da se ponovno za ravnatelja izabere Zovaka, njih sam vidjela zajedno u krugu bolnice, ali ne znam zašto – nastavila je Zadravec te nadodala da je Dulibić znao što se događa. 

"Još traje inspekcija"

Zastupnica Karolina Vidović-Krišto upitala je Dulibića zašto nije odgovorio na tvrdnje Dijane Zadravec. 

– Važno je znati da potrošni materijal ne može ugrađivati ni jedna poliklinika. Još uvijek traje inspekcija zdravstva, ali zasad govore da nema nikakvih upućivanja na kaznena djela – odgovorio je, a potom je to komentirala i Zadravec.

– Materijal se može baciti, otuđiti, može se svašta s njim raditi. Nemam saznanja da su se prema privatnim klinikama upućivali lijekovi, no imam saznanja da se iz privatnih klinika upućivalo pacijente na magnetske rezonance mimo liste čekanja – govori. 

Pri kraju sjednice Zadravec je svima zahvalila na saslušanju.

Zadravec: Ovo radim za dobrobit pacijenata

– Ukazujem na korupciju od 2016. godine i otada me se pokušava eliminirati. Nezakonito sam smijenjena i u prvom i drugom stupnju presude te tražim reakciju od ministra zdravstva, a iza toga leži korupcija s kojom se borim. Ovo sve radim za dobrobit pacijenata, cijeli moj život posvećen je poboljšanju zdravstvenog sustava. Pozivam i državnu reviziju da dođe u KBC Sestre milosrdnice i da utvrdi ovo o čemu govorim – zaključila je. 

Na kraju sjednice Nacionalno vijeće zaključilo je da su potrebni nalazi inspekcije zdravstva iz KB-a Sestre milosrdnice te od DORH-a traže utvrđivanje nalaza ovih prijava. Osim toga, traže od Vlade da osiguraju uvjete za zapošljavanje dodatnih kapaciteta financijskih istražitelja, a traže i da ministarstva te DORH i USKOK hitno utvrde činjenice vezane uz prijave dr. Zadravec. U zadnjem zaključku i od Zadravec traže preslike svih dokumenata koje je ona priložila kao dokaz, kao i snimku SMS-a koja se tiče Gordana Jandrokovića. 

VIŠE O SJEDNICI

Na dnevnom redu je i izvješće Ministarstva zdravstva o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.. Raspravljat će se i o izvješću Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

PO
pogledudaljinu
12:50 15.06.2021.

Vlada bi trebala dovesti financijske strucnjake da provjere tvrdnje dr Zadravec. Evidentno je da su dugovi u zdravstvu enormni, a po tvrdnjama dr Zadravec sada znamo i zasto. Konacno, bolnice bi trebali voditi financijski eksperti, a ne doktori !

DU
Deleted user
13:05 15.06.2021.

pa tak radi svaka bolnica - zato je hzzo u minusu, a ljudi plaćaju 15 post bruto plaće za taj kriminal.

GR
Grga61
13:28 15.06.2021.

Tko god se u ovoj državi usudi reći nešto protiv vladavine lopova na najboljem je putu da bude stigmatiziran ne samo od njih i njihovog uskočko-sudskog aparata nego i od ograničenih pojedinaca koji ih dovode na vlast. U ovoj državi vlada takav lopovluk, nepotizam i korupcija koji su naš najbolji izvozni proizvod. Zato nitko i neće k'nama. A veliki vođa kojeg čeka fotelja u EU Parlamentu (kao i svakog propalog srednjoeuropskog političara) i njegov potrčko smijulje se iza ugla dok narod vode u financijsku i moralnu propast.