ravnatelj zabrinut

Veteranskoj bolnici Zabok prijeti zatvaranje. Kujundžić: Branitelji ne moraju brinuti

Veteranskoj bolnici Zabok prijeti zatvaranje. Kujundžić: Branitelji ne moraju brinuti
31.01.2018.
u 07:15
Vlada još nije osigurala po šest milijuna kuna za četiri bolnice
Pogledaj originalni članak

Uz silnu medijsku pompu otvorenoj u prosincu 2014., prvoj veteranskoj bolnici u Zaboku prijeti zatvaranje. Premda iz Vlade takvo što nisu najavili ni potvrdili, ova bojazan proizlazi iz činjenice da bolnici nisu osigurana sredstva niti je u tu svrhu koncem prošle godine potpisan ugovor koji bi omogućio normalan rad u tekućoj godini.

HDZ prepolovio budžet

U razgovoru za Večernji list ravnatelj zabočke Opće bolnice Tihomir Vančina nije skrivao svoju zabrinutost. Od osnutka, bolnica je u prve dvije godine rada tijekom Milanovićeve Vlade raspolagala s 12 milijuna kuna godišnje, da bi se dolaskom HDZ-ove Vlade taj iznos u travnju 2016. prepolovio na šest milijuna, odnosno 500 tisuća kuna mjesečno. No koncem prošle godine, u vrijeme kada se to trebalo dogoditi, ugovor za razliku od proteklih godina nije produljen ni potpisan.

– Još prije dva mjeseca pokušavao sam doći do ministra Kujundžića, ali najdalje sam stigao do državnog tajnika. Dobili smo obećanja da će se problem riješiti, ali ugovora i dalje nema pa sam o svemu obavijestio i našeg župana. Pomaka nema, ja i dalje čekam neku informaciju kako bih znao u kojem smjeru idemo i idemo li uopće. Trenutačno naše poslovanje visi u zraku – kaže ravnatelj Vančina.

Potom govori kako je kroz bolnicu prošlo više od 30.000 branitelja koji su uspješno i brzo obavili pretrage, koristili stacionar i obavljali sistematske preglede, a sada je sve to dovedeno u pitanje.

– Bez novca ne možemo raditi, a ova je bolnica od životne važnosti za hrvatske branitelje. Pitajte njih kako su i koliko zadovoljni tretmanom u bolnici i što im bolnica znači, sami će vam reći. Evo, samo zadnjih dana imao sam nekoliko poziva veterana koji pitaju mogu li se iz postojećih bolnica gdje se liječe prebaciti u našu i to govori dovoljno o tome što nama branitelji znače. Nestranačka sam osoba, politika me apsolutno ne zanima, ali moram znati što mi je činiti s tim ljudima, s bolnicom, pa i sa sobom. Ako ne mogu raditi ovaj posao na zadovoljstvo naših korisnika, neka mi to kažu, mogu ja i uzgajati kokoši. Mlad sam čovjek, imam 36 godina, nije problem – kaže ravnatelj Tihomir Vančina.

Ministar komentirao

Uzrok problema vidi u politiziranju zbog kojeg su nakon dogovora sindikata i Vlade povećane plaće u iznosu od 10 milijuna kuna, a da pritom nisu povećali limite za zdravstvo ni osigurali novac u proračunu za normalno poslovanje bolnica.

– Iz spomenutog razloga, i bolnica kojoj sam na čelu dospjela je u dug od šest milijuna kuna za koji je, dakako, kriv ravnatelj, a ne sustav – žali se.

Kada smo ga upitali vrijedi li identičan scenarij za preostale veteranske bolnice – Vukovar, Ogulin i Knin – ravnatelj OB Zabok odgovorio je potvrdno.

Resorni ministar dr. Milan Kujundžić za HRT je pak komentirao:

Branitelji ne trebaju brinuti, veteranske bolnice se neće gasiti i nikada nije bila veća briga o braniteljima i njihovom zdravlju nego je sada uključujući sistematske preglede. Glede financijskog efekta, nikada ranije nisu povećani limiti tim bolnicama zvali se oni ovako ili onako nego što smo učinili sada za limite ove godine. Oni su već to dobili, novci su za to predviđeni, uplaćuju se više nego što su se uplaćivali prethodnih godina – rekao je ministar Kujundžić.

SDP danas ima konferenciju

– Nedopustivo je da bolnici Zabok nisu osigurana sredstva za normalno funkcioniranje niti je potpisan ugovor za tekuću godinu i u tome vidimo zabrinjavajuće naznake o gašenju bolnice hrvatskih veterana, tzv. braniteljske bolnice, koja funkcionira od 2014. godine – kazao nam je Siniša Hajdaš Dončić koji tim povodom najavljuje konferenciju za novinare SDP-a danas u Zaboku u 11 sati, kojoj će, osim njega, nazočiti i bivši ministar zdravlja Siniša Varga i saborski zastupnik Marko Vešligaj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar Niškorist
Niškorist
07:44 31.01.2018.

Daju kad ih trebaju ?

AR
Armagedon
09:24 31.01.2018.

a gdje su sada šatoraši ..... kada im hdz zatvara bolncu..... jada i tuge ..... samo politika, i novci, nigdje ljudi

KO
konoplja
10:56 31.01.2018.

Đe je šator? Đe je Đuro,Klemm? Šta se čeka, ah da HDZ je na vlasti i sve je ok!