DRŽAVNA MATURA

Važna uputa maturantima: Dio zadataka iz ispita se neće morati rješavati

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Važna uputa maturantima: Dio zadataka iz ispita se neće morati rješavati
05.06.2020.
u 12:55
Što se tiče epidemioloških mjera, pristupnici nisu obavezni nositi maske, ali ako žele, dozvoljeno im je. Moraju nositi svoje kemijske olovke, plave ili crne boje, te flomastere za one koji polažu likovnu umjetnost
Pogledaj originalni članak

Epidemija koronavirusa promijenila je gotovo sve segmente javnog života pa tako i polaganje državne mature. Prvo je na redu polaganje hrvatskog jezika i to već u ponedjeljak. U tu svrhu HZJZ je objavio i posebne preporuke, ali važno upozorenje objavio je i NCVVO. Naime, pristupnici neće polagati dio gradiva iz hrvatskog jezika i matematike sukladno odluci Ministarstva obrazovanja pa će koordinatori upozoriti pristupnike na dio koji se neće morati rješavati iako će se nalaziti u ispitima.

Što se tiče epidemioloških mjera, pristupnici nisu obavezni nositi maske, ali ako žele, dozvoljeno im je. Moraju nositi svoje kemijske olovke, plave ili crne boje, te flomastere za one koji polažu likovnu umjetnost.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja krajem travnja donijelo je odluku o tome da se dio gradiva 2. polugodišta 4. godine neće polagati. Tako je iz eseja A razine uklonjen “Povratak Filipa Latinovicza” Miroslava Krleže, pjesništvo Tina Ujevića, te “Stranac” Alberta Camusa. "Glembajevi" i pjesništvo Dobriše Cesarića neće biti na popisu za esej na B razini. U dijelu ispita Književnost i jezik, na obje razine neće se polagati drugo razdoblje domaće i svjetske književnosti 20. stoljeća te suvremena književnost, odnosno sve što se uči nakon A. B. Šimića, pišu 24sata.

Na A razini matematike neće se polagati izvođenje operacije s funkcijama (komponiranje), crtanje grafova racionalnih funkcija (polinomi najviše 2. stupnja u brojniku i nazivniku), deriviranje konstantne funkcije, funkcije potenciranja i trigonometrijskih funkcija, deriviranje zbroja, razlike, umnoška, kvocijenta i kompozicije funkcija, određivanje tangente na graf funkcije u točki te upotrebljavanje derivacije funkcije pri ispitivanju tijeka funkcije. B razina matematike se ne mijenja, jednako kao ni engleski jezik na obje razine. No, svi koji izlazite na maturu, budite pažljivi! Budući da su testovi već bili otisnuti kad je donesena ova odluka, na zadatke koje ne trebate rješavati upozorit će vas na samom ispitu.

>> VIDEO Maturanti ipak odlučili proslaviti kraj godine: Policija ih rastjerala

- Sami pristupnici na ispitu bit će upozoreni koji su to brojevi ispitnog zadatka koji se neće rješavati, te će se pristupnici obavijestiti na samoj pozadini, a to je školska ploča, tako da imamo dvije kontrole na koje ih se može uputiti, da se mogu koncentrirati da ne pišu te zadatke - kazala je u četvrtak Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ona je sa suradnicama novinarima predstavila proces slaganja, te slanja ispita, kao i vraćanja istih i ocjenjivanja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.