Vikend bez vode

Vatrogasna cisterna kružit će Hrastovicom i Taborištem i nadalje

Vatrogasna cisterna kružit će Hrastovicom i Taborištem i nadalje
29.09.2010.
u 17:30
Županijski Zavod za javno zdravstvo uzeo je nove uzorke, a nalazi su u petak. Ako se otkrije neispravnost, morat će se tražiti uzroci zagađenja
Pogledaj originalni članak

Lokalni zajednički seoski vodovod za Hrastovicu, Taborište i Budičinu od 10. rujna nije zdravstveno ispravan, zbog toga čistu vodu izravno iz Vodoospkrbe Kupa u Selištu u ova tri susjedna mjesta svakodnevno dovozi Javna vatrogasna postrojba iz Petrinje. I jučer su dežurni vatrogasci Ivica Galeković i Mato Golik došli s cisternom od 8000 litara.

Novi nalazi u petak

Po analizi županijskog Zavoda za javno zdravstvo u mjesnom vodovodu su nađene crijevne bakterije, spremnici su dezinficirani, cijevi isprane, ali je nova jaka kiša opet vratila sumnje u neispravnost. U utorak su ponovo uzeti uzorci, a laboratorijska analiza traje tri dana.

– Od vatrogasaca sam natočio pet litara, bit će dovoljno za jedan dan kuhanja i piće – u središtu Hrastovice, pokraj njihova čuvenog vrela Bartolovac, jučer nam je kazao Ivan Rom.

– S kvalitetom naše vode se manipulira. Podzemno vrelo Bartolovac nikada se ne zagađuje, nije ni sada – tvrdi Hrastovčanka Ljubica Radučević. Ako se u petak opet otkrije zagađenost, morat će se ozbiljnije poraditi na otkrivanju uzroka i mjesta zaraze, pa ponovo dezinficirati i isprati cijeli sustav. Troškove plaća Grad Petrinja, iako ovaj vodovod, kao i svi ostali slični po selima, nije u sustavu poduzeća Privreda, gradskog vododistributera.

Protekli vikend poremetila se i opskrba građana Petrinje, kiše su zamutile vodu, a na jednom uzorkovanom mjestu javilo se mikrobiološko zagađenje.

– Zbog preventive smo potrošačima preporučili prokuhavanje vode, a novi nalazi od ponedjeljka pokazali su ispravnost cjelokupnog gradskog sustava – kaže tehnički rukovoditelj Privrede Igor Filković.

Neće smanjiti račune

Petrinjci su dotle kupovali flaširanu vodu, dobro su tržili trgovci, a neočekivani izdatak neće se nadoknaditi.

– Nećemo smanjivati iznos mjesečnog računa, mi smo preporučili prokuhavanje vode – rekla je direktorica ove gradske tvrtke Ljiljana Križanić.

Nakon komplikacija s pitkom vodom žurno je aktivirano Povjerenstvo za praćenje vodoospkrbe Grada Petrinje i imenovalo stručno operativno tijelo, kojem je voditelj zamjenik gradonačelnika Milan Herceg.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SP
simpa_paket
14:10 30.09.2010.

\'Troškove plaća Grad Petrinja, iako ovaj vodovod, kao i svi ostali slični po selima, nije u sustavu poduzeća Privreda, gradskog vododistributera.\' Naravno da plaća, jer njihove pumpe pumpaju istu vodu i selo Hrastovica ostaje bez svoje vode, koja je nekada bila ponos sela!! Znači, Grad Petrinja na crno prodaje vodu koju na crno i uzima iz izvora!!!!!!!!