U jutarnjim satima

Požar progutao Eko centar Zlatna Greda, gasilo ga 40 vatrogasaca

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
28.05.2014.
u 17:36
Vatra je izbila oko sedam sati na krovištu zgrade koja je, inače, posljednja tri mjeseca gradilište, a obnavljala se novcem iz EU fondova
Pogledaj originalni članak

Vatra je "progutala" Eko centar Zlatna Greda u Parku prirode Kopački rit, nezaobilaznu destinaciju brojnih turista. Požar je buknuo na krovištu oko sedam sati, a vatrogasce su alarmirali radnici koji posljednja tri mjeseca rekonstruiraju Centar

- Zgrada je zidana, ali je krovište drveno, starogradnja, veličine 40 s 12 metara. To je 30 kilometara od naše postrojbe pa dok smo došli, trećina je krovišta već bila u požaru – priča Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Puno više nisu mogli učiniti ni baranjski vatrogasci koji su priskočili u pomoć. Tek deset metara krovišta ostalo je "na životu"

- Teško je stradalo i prizemlje, uspjeli smo tek dio opreme spasiti – govori Banjan.

Gasiteljima je nedostajalo i vode pa su morali zvati dodatnu pomoć iz Osijeka i Belog Manastira. S vatrenom se stihijom satima hrvalo 40 vatrogasaca s deset vozila.

Eko centar Zlatna grada zbog rekonstrukcije je zatvoren pa, srećom, nitko nije ozlijeđen. Novac za radove stigao je iz EU fondova.

- Radovi stoje nešto manje od 300.000 eura, ali obnova je počela tek prije tri mjeseca pa još nije sve utrošeno. Obavijestili smo nadležne institucije EU, svima je žao, ali pitanje je kako ćemo sanirati štetu koja je velika – kaže Jasmin Sadiković iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, koja upravlja Eko centrom. Uloženo je, dodaje, 12 godina volonterskog rada i truda i puno novca. Radnici su na krovištu radili do kasno sinoć. Uzrok požara utvrdit će očevid.

"Zlatna greda se nalazi izvan parka Kopački rit"

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode su izvijestili da se Eko centar "Zlatna greda" nalazi izvan Parka prirode Kopački rit. "S obzirom da je Park od jutros zaprimio brojne pozive uznemirenih građana i posjetitelja koji su planirali dolazak s pitanjima što se događa u Parku i mogu li uopće doći, ovim putem želimo cjelokupnu javnost obavijestiti da požar nije izbio u Parku prirode 'Kopački rit' te da nema nikakve opasnosti za Park koji je otvoren za sve posjetitelje", izvijestili su iz Ministarstva.

>> Požar zahvatio i tavan na kojem je bilo skriveno oružje!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

DU
Deleted user
10:42 28.05.2014.

U Kopačkom ritu svako malo gori, da bi bilo slučajno.

DU
Deleted user
11:26 28.05.2014.

Za toliko novaca pravi stručnjaci bi nekada napravili i veću i stariju kuću.

DU
Deleted user
12:31 28.05.2014.

Eko centar treba dobit novo ime: Ognjena greda.