GRADSKO VIJEĆE

Varaždinski vijećnici odbili poskupljenje grijanja iz kotlovnice

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Varaždinski vijećnici odbili poskupljenje grijanja iz kotlovnice
25.01.2011.
u 10:57
Sjednica Gradskoga vijeća počela je kaotično - vijećnici nisu sigurni što su prošli put izglasovali o POS-ovoj stanogradnji u Ulici Vilka Novaka pa nisu prihvatili zaključak s prošle sjednice
Pogledaj originalni članak

Kaotično je počela 13. sjednica Gradskoga vijeća Varaždina. Još nezabilježen slučaj – vijećnici nisu prihvatili zaključak s prošle sjednice Vijeća. Naime, ostalo je sporno što su to točno vijećnici prošli put prihvatili u vezi izgradnje POS-ovih stanova u Ulici Vilka Novaka. Nije jasno je li Vijeće prihvatilo i drugu fazu izgradnje POS-ova naselja, tj. cijenu otkupa zemljišta za POS-ove stanove. Vijećnici su se na kraju, uz puno muke, složili da opet raspravljaju o tome.

Nastavljeno je teškim riječima o komunalnoj tvrtki Parkovi.

– Ljeti sam se sastao s Darinkom Hajduk Vučić, predsjednicom Nadzornog odbora Parkova. Uvela me u vijećnicu i rekla mi da više ne može izdržati zbog stanja u Parkovima i pritisaka iz Parkova i grada – rekao je Alfred Obranić, bivši gradonačelnik, danas vijećnik HNS-a. Predsjednicu Nadzornog odbora pitao je kad će dati ostavku, ona i Nadzorni odbor, zbog Parkova, a i stanja u Aquacityju.

– Istina, razgovarala sam s gospodinom Obranićem. Ali on je naš razgovor nedžentlmenski iznio javno i interpretirao ga kako je htio. Ja neću javno govoriti o sadržaju toga razgovora i bit ću dama – odvratila je Darinka Hajduk Vučić.

No od rasprave o Parkovima, unatoč višetjednim zahtjevima varaždinske oporbe, na Gradskome vijeću neće biti ništa, očekuje se sazivanje izvanredne sjednice na tu temu.

No vijećnici će danas opet raspravljati o mogućnosti poskupljenja grijanja iz kotlovnice, koje su odbacili na sjednici prije mjesec dana.

– Problem nije riješen. Elektra prijeti da će isključiti struju, Termoplin treba platiti plin... U pitanju je grijanje više od dvije tisuće stanova i poslovnih prostora u Varaždinu – rekao je dogradonačelnik Zlatko Horvat.

Prije rješenja pitanja grijanja, u drugoj točki dnevnog reda, vijećnici su se složili Tehnološkom parku darovati zgradu u kojoj posluje u Zagrebačkoj ulici. Tehnološki park kandidirao se na projekt Centar kompetencije za obnovljive izvore energije, koji će se dobrim dijelom financirati europskim novcem. U poduzetničkoj zoni Brezje gradit će novu zgradu od čak 25 tisuća metara četvornih. No i sami moraju osigurati dio novca. Kako ga ne bi tražili iz gradskog proračuna, založiti će zgradu koju ionako koriste. Grad pak će, jednom kad se napravi nova zgrada, postati njezinim vlasnikom.

Iako je dio vijećnika htio odgodu ove odluke, gradonačelnik Ivan Čehok inzistirao je na njenom donošenju, kako varaždinski projekt ne bi "skliznuo" s prioriteta ministarstva, a na njegovo mjesto uskočio osječki ili neki drugi projekt tehnološkog centra.

Vijećnici su u trećoj točki dnevnog reda odbili povećanje cijena grijanja iz kotlovnice u Varaždinu. Osim četiri suzdržana, svi su bili protiv. Ostaje neizvjesna situacija, jer Tomislav Benčić, direktor Grijanja Varaždin, tvrdi da HEP-u za struju Grijanje duguje 125 tisuća kuna, a Termoplinu za plin čak 4,5 milijuna kuna. Ako ti računi ne budu plaćeni, tvrdi, neizvjesna je isporuka toplinske energije za 2.700 stanova i 50 poslovnih prostora u Varaždinu, koji se griju preko kotlovnica. Grijanje Varaždin, dodaje, ne može pokrivati poslovanje, uz postojeće cijene plina na tržištu, koji kupuju od Termoplina, gradskoga komunalca, koji je njihov vlasnik.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PI
prava istina
13:26 25.01.2011.

A zahuktava se, neka neka, sve polako

VA
valek000
14:50 25.01.2011.

Koja su to četiri suzdržana? Ne valjda opet SDP-ovci? A vrli vijećnici ne znaju o čemu raspravljaju. Zašto onda dolazite u Vijećnicu, zbog kvoruma? Topolnjak neka preko Benčića ne plaši građane da se budu smrzavali nego radije prihvate odgovornost da manager godine svih ovih godina nije učinio ništa da smanji gubitke na plinskoj mreži. Neka daju na javni uvid koliki su im gubici i koliko košta zagrijavanje kubika tople vode. Neka ne baljezgaju o dotrajaloj stolariji...Jer da ju svi zamijene računi bi ostali isti.

Avatar nekakav
nekakav
07:43 26.01.2011.

ja bih ovima neplatišama isključio grijanje. elektra to radi po hitnom postupku već godinama. cijena grijanja? ne može se uspoređivati cijena iz zagrebačke toplane s ovim što u varaždinu ima, pa tako ni cijena. sad na naplatu dolaze godine i desetljeća života iznad mogućnosti. velite, plaćanje p okvadratu...hahaha, i otvorite prozor cijeli dan i noć, ionak ćete platiti dio potrošnje cijele zgrade. a kad treba plaćati po stvarno potrošenoj energiji, e onda imate problema. zašto ne plaćate u restoranu po veličini tanjura?!