VLADA DALA SUGLASNOST

Plenković otkrio koliku će odštetu država isplatiti Frani Lučiću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Autori Vecernji.hr, Hina
15.03.2019.
u 10:28
Najvažnije je to da se sklapanje nagodbe i iznos odštete ne može smatrati nikakvim priznanjem odgovornosti Hrvatske za ovaj događaj. Zahvalio bih svima na rješavanju spora", rekao je premijer
Pogledaj originalni članak

Na dnevnom redu sjednice Vlade nalaze se 23 točke. DORH je Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu kornatske tragedije, ponudio isplatu 5,498.523 kune. "Ovom nagodbom određena je i ukupna mjesečna renta od 6000 kn, od čega 4500 kuna na ime tuđe pomoći i njege te 1500 kuna na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tijek događaja:

10.14 – "Državno odvjetništvo podnijelo nam je izvješće i o razgovorima koje su vodili sa zakonskim predstavnikom Frane Lučića o tome da se postigne nagodba da DORH ponudi isplatu Frani Lučiću u ukupnom iznosi od pet milijuna i 498 tisuća kuna. Bila bi i određena i mjesečna renta u ukupnom iznosu od 6000 kuna i to u iznosu od 4500 na ime tuđe pomoći i njege i 1500 na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata", rekao je Plenković.

Vlada je dala suglasnost DORH-u da prihvati nagodbu u slučaju jedinog preživjelog vatrogasca u kornatskoj tragediji.

"Najvažnije je to da se sklapanje nagodbe i iznos odštete ne može smatrati nikakvim priznanjem odgovornosti Hrvatske za ovaj događaj. Zahvalio bih svima na rješavanju spora", rekao je premijer.

"Vrijeme je da se nakon 12 godina ovo pitanje riješi na pravičan način", rekao je premijer.

9.55 – "Bio sam u Neumu. Još jednom sam pružio snažnu podršku BiH na putu ulaska u EU", rekao je. "Osvrnuli smo se na besmislene optužbe ministra Mektića. Ne zaslužuje to komentare. Hrvatska je članica NATO-a i surađivat će sa svim zemljama u okruženju", rekao je.

Premijer je govorio je i o pitanju komemoracije na Bleiburgu. "Bleiburg za Hrvatsku predstavlja jedan od simbola najtežih povreda ljudskih prava i patnje hrvatskog naroda u 20. stoljeću. Cilj obilježavanja mora biti komemoracija žrtava i iskazivanje pijeteta prema svima koji su ubijeni bez suda i presude", rekao je. "Osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskoga naroda, a isto tako i pokušaje politiziranja komemoracije ili relativiziranja zločinačkog karaktera ustaškog režima", rekao je. Vlada RH ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma i podržava politiku njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava u 20. stoljeću.

9.52 – "Jednako tako, tema Domovinskog rata, koji je temelj suverene Hrvatske, primjereno je i detaljno obuhvaćena ovim kurikulumom u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu", rekao je premijer Plenković. "U novom kurikulumu Povijesti osjetljive teme povijesti 20. stoljeća, poput Holokausta, primjereno su zastupljene kroz nedvojbeno demokratsko i nepristrano određenje prema svakom totalitarnom i autoritarnom sustavu", rekao je.

9:50 – Na početku sjednice Vlade premijer Plenković govorio je o aktualnim događanjima.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je u petak da su navodi i optužbe ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića neodgovorne i neutemeljene te da bi se on trebao pozabavi pitanjima u svojoj zemlji, kao što je postrojavanje četničkog odreda u Višegradu.

Medved je pozvao Mektića, koji je iznio optužbe da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije te da se treba pozabaviti pitanjima u svojoj zemlji.

Iznio je sumnju da je ovaj slučaj možda preusmjeravanje pažnje s nekih drugih tema, kao što je "postrojavanje četničkog odreda u Višegradu.

Upitan bi li Hrvatska trebala poslati prosvjednu notu BiH, Medved je poručio da su se već Ministarstvo vanjskih poslova, kao i hrvatski premijer, očitovali o tom pitanju odbacujući navode.

"Moramo ponoviti da su to vrlo opasne teze, potpuno neutemeljene i neodgovorne i ni na koji način nemaju nikakve osnove. U konačnici i Mektić će morati elaborirati tj. obrazložiti svoje navode", kazao je Medved prije sjednice Vlade.

Medved je dodao da, s pozicije dužnosti koju obnaša, sve hrvatske službe rade svoj posao odgovorno i ozbiljno.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, upitan jesu li optužbe iz BiH bile ciljane na trenutak kada je hrvatski premijer bio u Neumu, rekao je kako ne zna je li to bilo "targetirano baš u to vrijeme, no u svakom slučaju, optužbe su neosnovane".

"Mislim da tu situaciju treba razriješiti, ovo je zapravo zaista bez argumenata, bez ičega", rekao je ministar pravosuđa.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao neistinite i zlonamjerne odbacila je u četvrtak navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:38 15.03.2019.

Frani Lučiću je dodjeljena financijska humanitarna pomoć, a ne odšteta. Odštetu plaća samo onaj tko je štetu prouzročio ili osiguranje. A još dan danas je velika tajna što ili tko je toga kobnog dana prouzročilo tu nesteću.

Avatar southman
southman
10:44 15.03.2019.

Teško da se nešto kao nagodba ne može smatrati priznavanjem krivnje !? Ali eto Plenković je pravnik pa valjda zna što govori. BiH je bespotrebno komentirati.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:34 15.03.2019.

Nekim vodecim strukturama oko Izetbegovica odgovara sto veci konflikt sa HR, tome sluze ti glupi napadi i maloumno podmecanje. Njima bi najdraze bilo kada bi Hrvatska odgovorila u sto zescem tonu tako da se konflikt digne na maksimalnu razinu. Shvatili su ljudi oko Izetbegovica da zemlju ne znaju voditi ali sa nekim konfliktom mogu okriviti nekoga drugoga. Najlakse mlaku Hrvatsku, sa Srbima bi opet nadrljali ali kao u proslome ratu lakse je nekome zabiti noz tko ti pomaze i ne ocekuje takav gnusan i pokvareni cin.