ODLAZAK VELIKANKE

Umrla je Simone Veil, ikona europske borbe za prava žena

Foto: Reuters/PIXSELL
Simone Veil
Foto: Reuters/PIXSELL
Simone Veil
Foto: Reuters/PIXSELL
Simone Veil
Foto: Reuters/PIXSELL
Simone Veil
Foto: Reuters/PIXSELL
Simone Veil
Foto: Reuters/PIXSELL
Simone Veil
01.07.2017.
u 06:45
Simone Veil je i prva žena koja je bila izabrana na mjesto predsjednice Europskog parlamenta većinom glasova kolega
Pogledaj originalni članak

Francuska političarka, nekadašnja predsjednica Europskog parlamenta, ali i svojevrsna ikona borbe za prava žena, Simone Veil, preminula je jučer u 89. godini.

Tijekom Drugog svjetskog rata preživjela je holokaust u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau gdje joj je stradao veći dio obitelji, pa je tijekom života bila počasna predsjednica Zaklade za sjećanje na Shoah. Ipak, najpoznatija je bila po činjenici da je upravo njezinim zalaganjem tijekom 1975. godine u Francuskoj legaliziran pobačaj.

Naime, u to je vrijeme bila ministrica zdravstva u vladi premijera Jacquesa Chiraca, a legalizacija pobačaja bio joj je jedan od prioriteta nakon što je godinu dana prije omogućila liberalizaciju nabavke kontracepcijskih sredstava. U vrijeme njezine kampanje za pobačaj politički je napadana iz pozicije i opozicije, a napadi na ulicama bili su gotovo svakodnevna stvar. Simone Veil nije posustajala unatoč svim neugodnostima i parlament je odobrio njezin zahtjev tijekom siječnja 1975. godine.

Nakon isteka mandata na mjestu ministrice zdravstva, Simone Veil izabrana je 1979. u Europski parlament. Već na prvoj sjednici parlamenta izabrana je za njegovu predsjednicu, a na tom je položaju ostala pune tri godine, sve do 1982.

Ne samo da je bila prva žena u povijesti parlamenta već je i prva predsjednica koja je izabrana većinom glasova zastupnika, bez međusobnih dogovora.

Po isteku mandata na čelu parlamenta većinu pažnje ulaže u borbu za očuvanje okoliša, javno zdravstvo, ali i u borbu za zaštitu ljudskih prava. U okviru Europskog parlamenta vodila je cijeli niz komiteta i odjela puno desetljeće, da bi se 1993. napokon vratila u francusku politiku.

Ušla je u vladu Édouarda Balladura kao ministrica zdravstva i socijalnih službi, gdje se zadržala nekoliko godina da bi na kraju, tijekom 1998. godine bila imenovana sutkinjom Ustavnog suda Francuske. Tijekom cijele karijere bila je uvjerena eurofilka i podupirala je ideju Europske unije bez ikakve rezerve. Držala je kako su europske integracije događaj od povijesnog značaja koji će oblikovati budućnost cijelog svijeta.

Zbog svog aktivizma na očuvanju čovjekove sredine, očuvanju ljudskih prava, ali posebice zbog borbe za prava žena, Simone Veil proglašena je počasnom doktoricom znanosti na čak 18 prestižnih sveučilišta. Prvi joj je titulu doktorice znanosti dodijelio čuveni Princeton, a potom su slijedili Cambridge, Yale, University of Pennsylvania... Dobila je i cijeli niz odlikovanja, ne samo u Francuskoj gdje je “zaradila” orden Legije časti već i u zemljama diljem Europe, od Austrije do Velike Britanije.

Foto: Reuters/PIXSELL
Simone Veil

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
10:19 01.07.2017.

Godine 1975. izborila se za legalizaciju pobačaja u Francuskoj. Baš lijepo, krasvo i fino! Sjećamo se, dakle, babe koja je, umjesto da je kao ministrica zdrvastva prromicala kulturu života (pogotovo s obzirom na ono što su ona i njezina obitelj proiživjeli u holokaustu), pridonijela institucionalnom širenju kulture smrti u velikoj državi poput Francuske. S druge pak strane ne prestajemo se čuditi zašto Europa već pedesetak godina uvelike izumire te problem nedostatkA radne snage nastoji riješiti imigracijom s Istoka. Dobro je poznato kako izgleda to useljavanje istočnjaka u Europu.

OB
ObrenM
16:22 01.07.2017.

Ovdje je bila slavljena,ali sad dolazi posteni sud.