LAŽNJACI NA NAPUHAVANJE

Česi otkrili kako su to Rusi mogli uništiti više Himarsa, nego ih Ukrajina ima: Pa to su naši mamci!

Foto: Inflatech Decoys
oružje na napuhavanje
Foto: Inflatech Decoys
oružje na napuhavanje
Foto: Inflatech Decoys
oružje na napuhavanje
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
HIMARS missile launcher vehicles assembled at Lockheed Martin in Camden, Arkansas
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
HIMARS missile launcher vehicles assembled at Lockheed Martin in Camden, Arkansas
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
HIMARS missile launcher vehicles assembled at Lockheed Martin in Camden, Arkansas
08.03.2023.
u 13:44
Mamci su izrađeni od sintetičke svile i, osim što vizualno zavaravaju protivnika, imaju toplinski otisak i pojavljuju se na radarima kako bi zavarali neprijateljske izvidnike. Pakiraju se u vreće koje mogu nositi dva do četiri vojnika, a na terenu mogu napuhati u roku od 10 minuta uz pomoć električne pumpe.
Pogledaj originalni članak

Gubitak tenka ili vrijednih topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti američke proizvodnje (HIMARS) manje će zaboljeti vojsku ako je oružje jeftini mamac na napuhavanje postavljen na prve crte bojišnice da zavara neprijatelja. Rat u Ukrajini povećao je potrebu za teškim vojnim vozilima, oružjem i zrakoplovima, što je odlično iskoristio Inflatech Decoys, češki proizvođač lažne vojne opreme. Tvrtka je dodala HIMARS svojoj floti od više od 30 vrsta mamaca na napuhavanje u stvarnoj veličini koje prodaje kupcima širom svijeta, rekao je izvršni direktor tvrtke Vojtech Fresser.

Jedno od njihovih odredišta je i Ukrajina. - Mogu zamisliti da ćemo ukrajinskim oružanim snagama, ako želimo podržati partnersku zemlju koja je u nevolji, poslati Inflatech mamce na napuhavanje. Oni su već tamo ili će sigurno biti - rekao je Fresser, prenosi Al Jazeera. Mamci su izrađeni od sintetičke svile i, osim što vizualno zavaravaju protivnika, imaju toplinski otisak i pojavljuju se na radarima kako bi zavarali neprijateljske izvidnike.

Pakiraju se u vreće koje mogu nositi dva do četiri vojnika, a na terenu mogu napuhati u roku od 10 minuta uz pomoć električne pumpe. HIMARS krov na napuhavanje, bez generatora topline i kompresorske opreme, težak je 43 kilograma, rekao je Fresser novinarima u tvornici ove tvrtke u gradu Decin na sjeveru Češke. Mamci koštaju od 10.000 do 100.000 dolara.

Večernji TV: Je li ovaj sukob priprema za sukob Amerike i Kine?

Rusija tvrdi kako je uništila više HIMARS bacača raketa nego što su ih SAD isporučile Ukrajini, ali zapadne obavještajne agencije i ukrajinska vojska, s druge strane, tvrde kako je ruska vojska u većini slučajeva uništavala - mamce na napuhavanje.

- Ako navedete neprijatelja da uništi vaš dio opreme nečim što je četiri, ili možda 20 puta skuplje, tada pobjeđujete ekonomski - rekao je Fresser.

Tvrtka ne proizvodi samo HIMARS-e na napuhavanje, već i niz drugih modela mamaca, od tenkova do mlaznih zrakoplova. Njihova je svrha jednostavna - natjerati Rusiju da troši svoju skupu i preciznu municiju na jeftine mamce.

Inflatech je doživio svoj poslovni procvat tijekom prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, podižući proizvodnju na desetke mamaca mjesečno. Veliki rast bilježi i ove godine, možda i veći od 100 posto, rekao je Fresser.

RAT U EUROPI

Ukrajinski guverner: Rusi shvaćaju da nisu u stanju brzo napredovati pa imaju jednu taktiku

Ukrajinski predsjednik i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvali su u srijedu na produljenje sporazuma s Moskvom koji je omogućio Kijevu da izvozi žito preko crnomorskih luka za vrijeme ruske invazije. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon razgovora s Guterresom u Kijevu da je Crnomorska inicijativa za žitarice svijetu potrebna, a čelnik UN-a istaknuo je važnost sporazuma o globalnoj sigurnosti opskrbe hranom i cijena hrane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MT
makan tahi
14:16 08.03.2023.

luftić od 10000 eura?

Avatar possibilis
possibilis
14:56 08.03.2023.

Mislim...sve je to taktika. Ali 10000$??? Za balon? Bez zauzimanja strane- odlicna slika o tome sto vojna industrija stvarno jest.

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
06:38 09.03.2023.

Taktika jos iz drugog svijetskog rata. D day!