Traže hitne mjere

Umirovljenici sutra prosvjeduju u šest gradova: 'Zaustavimo siromaštvo i poniženje'

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Konferencija Sindikata umirovljenika "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti"
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Konferencija Sindikata umirovljenika "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti"
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Konferencija Sindikata umirovljenika "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti"
09.10.2017.
u 14:10
Središnji prosvjed održat će se u 12 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca
Pogledaj originalni članak

Umirovljenici će sutra u šest hrvatskih gradova održati prosvjed pod geslom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), tražeći od vladajućih da hitno donesu mjere koje će postaviti barijeru daljnjem ubrzanom siromašenju umirovljenika.

Središnji prosvjed održat će se u 12 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca, najavljeno je u ponedjeljak iz SUH-a.

 

Osim u Zagrebu prosvjedi će se točno u podne održati i u Puli na Trgu Portarata, Splitu na Zapadnoj obali, Osijeku na Trgu slobode i Slavonskom Brodu na Korzu. U Zadru će se održati u 16 sati na Poljani Pape Ivana Pavla II.

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, promjenu modela obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige.

Traži i vraćanje zdravstvene riznice u državni proračun, zadržavanje državnog dopunskog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i da se ne poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje. Zahtjeva i pokretanje redovitog rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, uvođenje povjerenstva za umirovljenike, posebnog pravobranitelja za starije osobe i reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni stup.

"Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret.. Ponijeli su teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje", navodi sindikat u pozivu na prosvjed.

Upozorava i na pogubnu statistiku po kojoj više od 50 posto umirovljenika ima mirovine niže od linije siromaštva, koja iznosi 2085 kuna.

"I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu", navodi, uz ostalo,  SUH i ističe kako je vrijeme da umirovljenici kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

CI
cinbenik
17:00 09.10.2017.

Sindikati se neponasaju jednako pravno prema svim vladama i legalnim i nelegalnim.....Ponasaju se kao HDZe stozeri,za unistenje Hrvatske koji su skroz nejednakopravni..

MA
Marvin
11:31 10.10.2017.

Kad sam dosao 1975 na godisnji i kad sam pricao koliko radim bio sam tada ismijan da sam lud da toliko radim , danas uzivam svoju penziju , a ovi koji su mi se tada smijali kukaju da im je penzija mala meni moja sasvim dovoljna za solidan zivot.

SD
sdpesticid
20:27 09.10.2017.

senzibilizirajte pupovca, on je desna ruka hdz-u. možda izfilozofira neku umirovljeničku poput ''za kunu spremni''.. sindikati ? ah ti sindikati.. kad je bilo zadnje provjetravanje vrhuške sindikata ? postoji i ona čuvena opcija ''tankih šnita'', ne moram iz čijih krugova je ista potekla.. mirovine treba ukinuti i raditi se mora do kraja života, zdravlja radi, nečijeg..