Reforma školstva

Ukidali bi područne škole, a neke se još uvijek grade

Foto: Mladen Mandić
Stipernica
Foto: Mladen Mandić
Stipernica
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Dunja Špoljar
05.02.2014.
u 12:28
U Krapinsko - zagorskoj županiji je čak 57 malih područnih škola, a i neke matične škole nemaju 150 učenika, koliki je navodni prag za ukidanje
Pogledaj originalni članak

- Pet đaka u školi - to nije kvalitetno školstvo - rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te time najavio da bi njegovo ministarstvo, odnosno Vlada, u sklopu reforme školstva trebala uskoro razmatrati ukidanje mreže područnih škola u Hrvatskoj. U cijeloj državi takvih je škola 1222, a od toga 324 škole imaju manje od deset učenika, a 340 pak između deset i 20 učenika. U Krapinsko - zagorskoj županiji nešto više od deset tisuća osnovaca pohađa 33 matične škole i čak 57 malih područnih škola. Ni neke od matičnih škola, poput primjerice onih u Gornjem Jesenju, Belcu, Tuhlju ili Kumrovcu, nemaju 150 učenika koliko je navodno prag za njihov opstanak, pa po nekim najavama preustroja, ni one više ne bi mogle ostati matične škole.

Zagorski apsurdi

Koliko je apsurda u najavljenoj reformi školstva govori i činjenica da ministarstvo najavljuje ukidanje područnih škola, a neke u Zagorju još nisu ni dovršene. Primjerice u PŠ Stipernica, u kojoj je samo šest učenika u dva kombinirana odjeljenja dosad je već uloženo 2,2 milijuna kuna, a za dovršetak je potrebno još napraviti centralno grijanje, instalacije za plin, sustav solarnih kolektora, sanitarne čvorove, urediti okoliš. U dovršenje zgrade još je potrebno uložiti više od milijun kuna. U Velikoj Horvatskoj zgrada PŠ stara je tek nekoliko godina. Koliko su najave o ukidanju škola ozbiljne i što bi to značilo za Zagorje upitali smo i Dunju Špoljar, članicu Odbora za obrazovanje u Hrvatskom saboru.

Škole nisu radijatori

- Za konkretnu Jovanovićevu najavu ništa ne znam, a posebice ne za takvu koja bi u sebi sadržavala riječ „sve“. Ono što je sigurno jest da je u tijeku izrada cjelovite analize. Nema mjesta panici niti treba prejudicirati kriterije i postavke nove mreže. Škola nisu ni novi radijatori, ni friško lakirani parketi, moderni kompjutori ili pak interaktivni udžbenici, ni jelovnik školske kuhinje ili prijevoz učenika. Školu neće unaprijediti ni stupanj školovanja učitelja ni bogatstvo proračuna njene općine, ni plasman na učeničkom natjecanju. Školu prije svega čine ljudi - djeca, učitelji i roditelji - rekla je pomalo filozofski Dunja Špoljar te na upit što će biti s prostorima ukoliko se škole ipak zatvore, odgovorila da će odluke donositi vlasnici i osnivači, uvažavajući potrebe lokalnih zajednica.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ŽU
žuna
13:35 06.02.2014.

Nisu li škole koje se grade po onoj JPP, da građevinska mafija radi, a lokalna samouprava osigurava glasove!? Van pameti je imati škole sa manje od 50 učenika. Svjedočio sam kod kolege kad mi priča da su u jednoj učionici učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda! Pitam je sve nas, koja to kvaliteta nastave može biti. Isti je slučaji sa općinama i gradovima, mnoge postoje samo da bi partijski uhljebi zadržali mjesto. a nemaju novaca ni za plaće