Igor Maksimilijanović

Uhićen i šef tvrtke koja je Zagrebu darovala koševe za smeće, a nije za njih platila porez

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
koševi za smeće
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
koševi za smeće
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
13.05.2016., Zagreb - Novi kosevi za smece postavljeni u centru grada koji na sebi sadrze prostor za reklamu imaju vrata na magnet kako bi skupljaci boca lakse mogli pronaci nekome smece, a sebi novac za kruh. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
01.07.2021.
u 17:32
Tvrtka Dobra reklama sklopila je 2013. ugovor s Gradom Zagrebom o besplatnim koševima za smeće, na kojima je onda Maksimilijanovićeva tvrtka postavljala reklame
Pogledaj originalni članak

Četvrti krak najnovije istrage USKOK-a u vezi navodnih malverzacija u Gradu Zagrebu, odnosi se koševe za smeće. PNUSKOK je objavio da je dovršio kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim hrvatskim državljaninom i trgovačkim društvom iz Zagreba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o poduzetniku Igoru Maksimilijanoviću i njegovoj tvrtki Dobra reklama.

Oštetio proračune

Naime, kao što je Večernji list pisao još 2016., tvrtka Dobra reklama sklopila je 2013. ugovor s Gradom Zagrebom o besplatnim koševima za smeće, na kojima je onda Maksimilijanovićeva tvrtka postavljala reklame. PNUSKOK sad tvrdi da je Maksimilijanović darovao Gradu Zagrebu 1012 koševa za otpad, ali nije te darove uredno evidentirao u poslovnim knjigama, već je te koševe i dalje neistinito iskazivao kao dugotrajnu materijalnu imovinu. Maksimilijanovića se tereti da nije platio dužni PDV te da je neosnovano umanjivao obvezu plaćanja poreza na dobit pa tako na neto nabavnu cijenu koševa za otpad nije obračunao PDV pri darovanju. Zbog toga je, tvrdi PNUSKOK, došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu koji prelazi 20 tisuća kuna.

PNUSKOK tereti Maksimilijanovića da je tako utajom poreza stekao nepripadnu materijalnu dobit od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun RH za 346.359,69 kuna, a proračun Grada Zagreba za 234.252,14 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 52-godišnjak je u srijedu poslijepodne predan pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njega i osumnjičenog trgovačkog društva podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Zagreb, naveli su u PNUSKOK-u.

Kad smo 2016. razgovarali s Maksimilijanovićem, on tada nije htio govoriti o Dobroj reklami.

- Ne želim govoriti o poslovanju svoje tvrtke, to je kao da ja vas pitam za vašu plaću. Javna stvar je moj ugovor s Gradom, a to je transparentan posao - kazao nam je Maksimiljanović koji je inače u javnosti bio više poznat po vezi sa Sanjom Duggan, jednom od najpoznatijih hrvatskih džetseterica.

Odbijao kritike na koševe

Tad nam je na kritike da su njegovi koševi preglomazni i da ih ima previše, i to samo zato da bi se dobio što veći prostor za reklame, odgovorio da su to naručene kritike i da dolaze od konkurencije. Tvrdio je i da je koševa isti broj kao i dotad te da se zbog drukčijeg vizualnog identiteta čini da ih je više.

- Takvi koševi, cityboxovi, postoje u Londonu, New Yorku, Istanbulu... i veći su nego moji. A u Zagrebu 95 posto ljudi smatra da su novi koševi lijepi i da izgledaju europski - kazao nam je 2016. Maksimiljanović.

VIDEO Nastavlja se akcija uhićenja: Među desetak osoba uhićen je i Bandićev rođak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

IV
ivan97
18:00 01.07.2021.

Pa tvrtka Milanovićeva pokojnog oca je prodavala koševe za smeće gradu Zagrebu i nad tim imala monopol. Ali to je bilo dok je Bandić bio član SDP-a i jedan od najpoštenijih političara u Hrvatskoj.

Avatar ajeto
ajeto
19:58 01.07.2021.

Ljevičar nikad nije na strani pravde .Sve je to farsa.

ER
EroK
17:51 01.07.2021.

T.Tomašević (Možemo) je istinu rekao, "Neće biti smjena u Holdingu"! Ali zato ima hapšenja i još bez otpremnine!