POPUŠTANJE

Ugostitelje veseli otvaranje terasa, no traže nastavak mjera i porezno rasterećenje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Terase kafića u središtu grada čekaju popuštanje epidemioloških mjera
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Prazne terase kafića
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Ograđene terase kafića na splitskoj rivi
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Mali broj kafića otvorio svoja vrata u Šibeniku
26.02.2021.
u 09:59
Po poreznom opterećenju hrvatski su ugostitelji, kako kaže, trenutno među ugroženijima u Europi, gdje se stopa PDV-a kreće od manje od 10 pa na više posto, a u Hrvatskoj je najviša, 25 posto, i to je za poslovanje uvijek bilo jako teško, a u pandemiji i teže.
Pogledaj originalni članak

Otvaranje terasa ugostiteljskih objekata 1. ožujka novi je korak u popuštanju mjera koji raduje ugostitelje u cijeloj Hrvatskoj, no izuzetno je bitno zadržati i mjere pomoći sektoru dok god je izložen bilo kakvim restrikcijama, kao i porezno rasterećenje, poručuju iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU).

"Pozitivno je za sve da mjere popuštaju, jer to znači i bolju epidemiološku situaciju u zemlji, a i većina ugostiteljskih objekata ima terase koje može otvoriti, no teško je očekivati da će mnogi i profitirati od toga. Restorani baš ne, jer još nije dovoljno toplo da se vani sjedi i jede, ali kafići bi mogli bolje raditi, iako i njima ostaju na snazi mjere razmaka između stolova te kao ni restorani ne mogu raditi i unutra tj. u punom kapacitetu", komentira za Hinu potpredsjednik NUU-a Zdravko Karna (zagrebački ugostitelj).

Više detalja o novim mjerama popuštanja i on će kao i ostali doznati u petak, za kada je najavljena njihova objava, no najvažnije je, kako smatra, da se ipak ide u neko otvaranje jer ugostitelji nisu radili puna tri mjeseca tj. od kraja studenoga.

Ugostitelji zbog toga, ali i i manjeg prometa s kavama, pićem i hranom za van, što su jedino mogli raditi zadnjih dva tjedna, pa i očekivano manjeg prometa na terasama, očekuju da se mjere za očuvanje radnih mjesta nastave i dalje, jer, kako kaže Karna, s onim što će zaraditi jednostavno neće moći plaćati i radnike i nabavu i sve druge troškove.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Ograđene terase kafića na splitskoj rivi

Po mjerama pomoći Hrvatska negdje u sredini u Europi, ali s najvišim poreznim opterećenjem

Otkriva i da su ovog tjedna on i predsjednica NUU-a Jelena Tabak bili kod ministara financija i rada Marića i Aladrovića, koji su pokazali razumijevanje za situaciju ugostitelja, i kojima su predočili i izvještaj krovnog europskog udruženja za ugostiteljstvo (hoteli, restorani i drugo) HOTREC-a o svim mjerama pomoći ugostiteljstvu u zemljama u Europi u zadnjih godinu dana.

"Po tom izvještaju Hrvatska je negdje u sredini u Europi s mjerama pomoći koje je donijela i provodi zbog pandemije, ali ono što vidimo kao bitnu razliku su mjere pomoći kroz financijsko obeštećenje tj. neki njihov oblik, prije svega u smislu poreznog rasterećenja za pivo, kavu, vino i sok. Mi ugostitelji u Hrvatskoj to nemamo, a kako se pandemija nastavlja ne vidimo drugo rješenje za naš opstanak i bolje poslovanje nego porezno rasterećenje", iznosi Karna.

Po poreznom opterećenju hrvatski su ugostitelji, kako kaže, trenutno među ugroženijima u Europi, gdje se stopa PDV-a kreće od manje od 10 pa na više posto, a u Hrvatskoj je najviša, 25 posto, i to je za poslovanje uvijek bilo jako teško, a u pandemiji i teže.

"To je za državu, po izračunima za 2019. koja je bila zadnja normalna poslovna godina, oko 450 milijuna kuna razlike koju bi izgubila u proračunu kada bi uvela to porezno rasterećenje, odnosno za 2020. je to nešto ispod 300 milijuna kuna, što je zanemariv iznos u odnosu na to kolika bi bila korist od tog rasterećenja. Tu ne mislimo samo na cijene za goste, nego i na ulaganja u posao i ljude, prije svega u plaće", ističe Karna.

Vezano za radnike, osim plaća koje je u ugostiteljstvu nužno povećati, problem vidi i u tome što je dosta radnika iz ugostiteljstva već potražilo druge poslove, pa i u drugim zemljama, i pitanje je kako će ih ugostitelji zadržati i naći s plaćama koje im mogu ponuditi u situaciji smanjenog rada i prihoda.

"Uz sve to, ugostitelji se bore i s velikim fiksnim i drugim troškovima, koji samo rastu, pa su tako primjerice cijene ulaznih proizvodnih sirovina iste ili i veće nego u drugim europskim zemljama, kao što su veći i doprinosi za radnike, dok je cijena izlaznog proizvoda (za goste) 50 posto niža nego u drugim zemljama. To je neodrživo za poslovanje, likvidnost, zapošljavanje, investicije, plaće i ukupno za razvoj djelatnosti, i stoga je nužno porezno rasterećenje", zaključuje Karna.

VIDEO: Navala na psihijatre: Mladi gube ambicije, djeca imaju noćne more

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ST
stefj
10:33 26.02.2021.

OK, ajde da su otvorili terase. Vjerojatno su gledali prognoze, sad će zahlađenje, pa neće baš biti pune... Što se tiče zahtjeva za smanjenje poreza, kako ljudi misle da će se financirati svi ti silni uhljebi? Većina prihoda proračuna dolazi od potrošnje, a to je i osnovni način na koji se izvlači novac od turista, budući da su ostali sadržaji poprilično siromašni... Sve skupa, dok se ne promijeni struktura gospodarstva nije realno očekivati smanjenje poreza, a strategija ne ukazuje na mogućnost promijene struktura. Dapače, i strategija i novac iz EU-a ukazuju da će se novac trošiti se na javne strukture, znači još više uhljeba, podobnih i crony kapitalista, što ukazuje na crnu budućnost... Možda se neke sitne promijene mogu napraviti ako se uspije isposlovati ukidanje parafiskalnih nameta, poput HGK i sličnih, mata je i to gotovo nemoguće. Evo, nakon one panike oko HGK nameta, sve se smiruje i namet će očito ostati... Prevelika je ta paradržava, i tu ima hrpa uhljeba, nema šanse to smanjiti...

Avatar Barba
Barba
10:29 26.02.2021.

Znači otvaranje poslovanja, produženje mjera isplate plaća i fiksnih troškova uz smanjenje poreza. Vrlo konzistentno.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:48 26.02.2021.

nema smanjivanja pdv-a i treba pojačati nadzor i fiskalizacije ali i rada inspektora ... utaje PDV-a ima napretek a samim tim i porez na dobit i porez na osobni dohodak ...