Postupanje inspekcije

Udrugu Vita terete da obavlja neregistriranu djelatnost, a postoji da bi zbrinjavala i udomljavala napuštene životinje

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
28.07.2019.
u 10:21
Na prijave koje sam podnosila inspekciji nisam nikad dobila ni odgovore, a ja ću morati dokazivati da ne trebam imati sklonište, iako to jasno piše u zakonu, kaže predsjednica Udruge
Pogledaj originalni članak

Kad je tog dana stigla kući, Vedrana Ožegović u svom dvorištu u Velikom Trgovišću zatekla je veterinarsku inspektoricu i komunalnu redarku. Uz to što se nisu ni javile da dolaze, nikog nisu ni pitale smiju li ući.

– Moji su ih ugledali kad su već obilazile dvorište i fotografirale pse, a meni su rekle da su stigle jer sam prijavljena da imam puno pasa i da žive u lošim uvjetima. Inspektorica se nije ni identificirala kao službena osoba. Tada su otišle, a drugog dana stigla je samo inspektorica. Odmah mi je rekla da će biti problema jer držim pse, a nemam sklonište. Ignorirala je kad sam joj rekla da po Zakonu i ne moram imati sklonište – priča nam V. Ožegović. Dodaje kako ju je nadležna inspektorica pozvala u svoj ured da potpiše zapisnik, što je odbila. Osim najave podizanja optužnog prijedloga jer drži životinje za udomljavanje u uvjetima koji ne udovoljavaju čl. 61 Zakona o zaštiti životinja, nema sklonište, inspektorica je navela i optužni prijedlog zbog dvije udomljene životinje koje nisu odjavljene – jednoj je bila vlasnica sama, a druga je bila čipirana na Udrugu za zaštitu životinja Vita, čija je ona predsjednica.

– Znam tko i što stoji iza ove prijave. Ja sam inspekciji prijavljivala zapostavljanje i ugrožavanje života životinja, od njih nikada nisam dobila niti odgovor, a ne da su išli u nadzor. U mojem dvorištu je 10 pasa, od toga su tri moja, a za udomljavanje ih je sedam. Žive s nama u kući, svi su čipirani i cijepljeni, i protiv zaraznih bolesti, a očišćeni su i od unutarnjih i vanjskih parazita. Nedavno sam usred noći pokupila i sama zbrinula ranjenog psa. Nitko mi se nije javljao na pozive, o tome sam obavijestila i sklonište. A inspektorica mi je rekla da sam trebala psa ostaviti na cesti jer to nije moj posao – priča nam volonterka.

Zbog sumnje u pristranost i neobjektivnost inspektorice zatražila je novi inspekcijski nadzor. Je li on u planu, upitali smo Državni inspektorat. Zanimalo nas je i zašto inspektorica najavljuje optužni prijedlog po čl. 61, jer dvorište nije odobreno sklonište, kad nema više od devet životinja za udomljavanje. Upitali smo ih i zašto se volonterku kažnjava zbog dvije životinje koje nisu odjavljene, iako se zna gdje su udomljene i postoje i dokazi za to, kad u postupku odjave ne sudjeluje samo ona. Zanimalo nas je, naime, jesu li neupitno utvrdili da je baš ona kriva i kako to da se volontere odmah kažnjava, a nema opomene kakva se izriče jedinicama lokalne samouprave, kao recimo Općini Pribislavec koja je udomila psa na ulici, a ne prema Zakonu?

Iz Državnog inspektorata odgovaraju nam kako se inspekcijski nadzori u pravilu provode nenajavljeno, a posebno ako se sumnja u počinjenje prekršajnih djela kako se ne bi dogodilo da prekršitelji prikriju dokaze koji se prikupljaju u dokaznom postupku.

– Temeljem zaprimljene predstavke kojom se tereti navedena Udruga, obiđena je lokacija držanja životinja u Velikom Trgovišću. Nadzor nije obavljen prvi dan, kada je lokacija obiđena, već u dogovoru s predsjednicom Udruge sljedeći dan. Utvrđeno je postupanje Udruge protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja, s obzirom na to da je Udruga obavljala djelatnost zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja kojim se uređuje djelatnost skloništa i odredbama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, čime je počinjen prekršaj za koji će biti pokrenut prekršajni postupak. Osnova za pokretanje prekršajnog postupka je obavljanje neregistrirane djelatnosti zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja te udomljavanja pasa bez provedbe propisanih veterinarsko zdravstvenih pregleda prema udomiteljima, čime se može ugroziti zdravlje udomitelja i njihove djece – kažu iz Državnog inspektorata i dodaju kako je predsjednici Udruge uručena obavijest o počinjenom prekršaju.

Na pitanje hoće li biti novog nadzora nisu nam odgovorili, ali  doznajemo da je on ipak proveden. No, ništa novo nije se dogodilo, jer iako je volonterki rečeno da sklonište ne mora imati provest će se sve što je inspektorica napisala u obavijesti. Volonterka Vedrana Ožegović, predsjednica Udruge, očito je, na sudu će morati dokazivati da u njezinom dvorištu nema više od devet životinja za udomljavanje, za što prema Zakonu o zaštiti životinja ne mora imati ni ugovor sa skloništem, a ne registrirano sklonište. Jednako tako, morat će dokazivati da se ne bavi neregistriranom djelatnošću, jer Udruga između ostalog postoji da bi zbrinula i udomila napuštene životinje. Ako to ne radi, koja joj je svrha postojanja? Sve te životinje zbrinuli su volonteri, uz pomoć ljudi kojima je stalo, a sad bi zbog toga trebali platiti i kaznu. Za to vrijeme, kaže vlonterka, njezina općina Veliko Trgovišće na sve načine izbjegava zakonsku obvezu zbrinjavanje napuštenih životinja. Ali Općinu zbog toga nitko do sada nije niti opomenuo, a kamo li kaznio.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.