božićna poslanica

Braniteljske udruge i Srpska pravoslavna crkva ratuju priopćenjima

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Braniteljske udruge i Srpska pravoslavna crkva ratuju priopćenjima
09.01.2014.
u 14:57
Srpska pravoslavna crkva je bogoslužje iskoristila za političke optužbe, širenje straha, međusobne isključivosti i netolerancije, poručuju iz Udruge
Pogledaj originalni članak

Nakon što se očitovala stranka HSP dr Ante Starčević o proslave pravoslavnog Božića u hramu silaska Duha Svetoga u Vinkovcima, gdje su se mogle čuti poruke iz poslanice poglavara srpske pravoslavne crkve, patrijarha Irinija, priopćenjem se oglasilo i 12 braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz domovinskog rata grada Vinkovaca i okolice. I njihovo priopćenje koje se posebice odnosi na paroha vinkovačkog Predraga Azapa koji je vjernicima pravoslavne vjere pročitao poslanicu, donosimo u cijelosti.

Sporna poslanica

- Nakon središnje svečanosti proslave pravoslavnog Božića u Hrvatskoj, održane 7. siječnja ove godine u hramu silaska Duha Svetoga u Vinkovcima, koju je direktno prenosila Hrvatska televizija i nakon poruka koje su tom prilikom poslane u nimalo kršćanskom, svečarskom i tolerantnom tonu, mi, građani Vinkovaca i pripadnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, najoštrije osuđujemo neistine i podvale koje su tom prilikom izrečene i tražimo pojašnjenje i ispriku. Umjesto svečanosti i slavlja rođenja Krista, Srpska pravoslavna crkva je bogoslužje iskoristila za političke optužbe, širenje straha, međusobne isključivosti i netolerancije.Posebno se to odnosi na obraćanje vinkovačkog paroha, protojerejastavrofora Predraga Azapa, koji je istaknuo kako je ponovno došlo vrijeme “stradavanja Srba u Hrvatskoj zbog svog imena i jezika”.

Vinkovački protojerej je, isto tako, čestitao i Božić braći i sestrama u “Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini koji ponovno doživljavaju kao i prije dvadesetak godina progone i stradanja zbog svog imena pisma i jezika”. Vinkovački paroh je ponovio optužbe patrijarha Irineja o ugroženosti Srba, a u isto vrijeme je Republiku Hrvatsku, u duhu Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti i božićne poslanice patrijarha Irineja, podijelio u regije. Da je te riječi izgovorio netko neko tko ovdje ne živi i tko ne poznaje prilike u Vinkovcima, izgovorene riječi bi se mogle pripisati neznanju, ali kada to izgovori paroh koji sa svojom obitelji bez ikakvih problema živi deset godina u Vinkovcima, onda se s pravom može reći da je u pitanju loša namjera. Očito je da vinkovački paroh Predrag Azap ne želi da se zna tko je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku bio agresor , a tko žrtva, pa od agresora pravi žrtvu. Zaboravlja paroh Azap da su Vinkovci grad koji je u Domovinskom ratu podnio teške ljudske i materijalne žrtve, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, upravo od njegovih sunarodnjaka. Zaboravlja kako su tijekom velikosrpske agresije u Vinkovcima rušene i katoličke i pravoslavna crkva, kao i objekti drugih vjerskih zajednica te ih se sredstvima iz hrvatskog proračuna obnavlja. Zaboravio je paroh Azap da su njega i njegovu obitelj Vinkovčani prihvatili kao svoje sugrađane. Nije se sjetio da, u Božićnom duhu, s oltara, istakne kako je on u Vinkovcima upoznao hrvatske branitelje i stradalnike, ostale Vinkovčane, da s njima pije kavu, nalazi se po vinkovačkim kafićima, gleda nogometne utakmice, druži se na obiteljskim okupljanjima… Sve to je paroh Azap zaboravio jer je odjednom postao „ugrožen“.

Ako je paroh Azap sve ovo izrekao po nalogu Srpske pravoslavne crkve, onda je zaboravio koje mu je poslanje na zemlji, a ako je to rekao zato što se tako osjeća, onda je bio neiskren prema svojim sugrađanima - navodi se u priopćenju. Pokušali smo kontaktirati vinkovačkog paroha, protojereja stavrofora Predraga Azapa, ali nam je rečeno kako danas nije u Hrvatskoj.

Reagirao i svećenik

Priopćenjem se oglasio i pravoslavni svećenik Predrag Azap:

– Sveta molitva koja je održana na Božić imala je poruku mira i ljubavi. Dio poslanice Patrijarha Irineja bio je s raznim porukama, svuda gdje Srbi žive, ali puno je bilo ljepših poruka koje su se mogle izdvojiti osim ove koja je uvrijedila braniteljsku populaciju. Protejerej Azap je bio samo „spker“, čovjek koji je bio zadužen da pročita poslanicu i poštuje hijerarhiju Crkve, isto kao što Zoran Šprajc na HRT čita priopćenja Predsjednika Republike ili Vlade. Ovdje je protojerej Azap čitao Poslanicu srpskog Patrijarha koji je poglavar jedne Crkve, a Udruge kao "dobri" katolici bi trebali znati što je Crkva, jer isti je takav poredak i u Katoličkoj Crkvi, stoji u priopćenju protojereja Azapa. Dalje navodi da misli da su braniteljske udruge vjerojatno nervozne što je ovaj prijenos vršen iz Vinkovaca iz središta Šokadije koju, kako navodi, neizmjerno poštuje, ali da to govori i koliki on ima autoritet u hrvatskom društvu radi zasluga koje su vezane za njegov rad i suradnje s Religijskim programom.

- Moramo svi da se više molimo i težimo miru, i da se okrenemo budućnosti kako reče general Gotovina, zaključio je na kraju protojerej-stavrfor Predrag Azap. Podsjećamo da su vinkovačke braniteljske udruge dan poslije pravoslavnog Božića zamjerile parohu Azapu da je zaboravio kako su Vinkovci grad koji je u Domovinskom ratu podnio teške ljudske i materijalne žrtve, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, upravo od njegovih sunarodnjaka, da su tijekom velikosrpske agresije rušene i katoličke i pravoslavna crkva, kao i objekti drugih vjerskih zajednica koji se obnavljaju sredstvima iz hrvatskog proračuna. Podsjetili su i kako su Vinkovčani paroha Azapa i njegovu obitelj prihvatili kao svoje sugrađane. Radi toga mu zamjeraju da se nije sjetio da u božićnom duhu s oltara istakne da je on u Vinkovcima upoznao hrvatske branitelje i stradalnike, ostale Vinkovčane, da s njima pije kavu, nalazi se po vinkovačkim kafićima, gleda nogometne utakmice, druži se na obiteljskim okupljanjima.

>> Prešućivanje dijelova patrijarhove poruke ne uklanja problem

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar tituš
tituš
11:40 09.01.2014.

Mene brinu reakcije nevladinih udruga koje posisaju 1,5 milijardi godišnje našeg teško stečenog novca! Ne možeš se obraniti od reakcija :-((((((

Avatar dduuhh
dduuhh
13:22 09.01.2014.

Pročitajte povijest naročito po padu AustroUgarske - tada če vam sve biti jasno - iz opanaka u gradske cipele a mozak prazan , neuk -et cetera et cetera a prodavali kulturu deset puta kulturnijem narodu od sebe ( uz to ide vlast( je slast) - stalež- malretiranje i gaženje domicilnog stanovništva ........ iz toga smo izašli , a za sve nostalgičare poruka - svatko ima svoj izbor pa tako i pravo otići tamo gdje mu je bolje .

Avatar tituš
tituš
11:42 09.01.2014.

Izgon dati bandi, zabraniti mu povratak, kad je već nekamo otišao, valjda po instrukcije!