Kolumna

Ubiti Europu za 'šaku glasova'

Foto: Reuters/PIXSELL
Ubiti Europu za 'šaku glasova'
01.05.2016.
u 13:20
Renzi: Zatvaranje granice na Brenneru bilo bi protupovijesno, protiv logike i protiv budućnosti
Pogledaj originalni članak

Austrija namjerava provesti plan uvođenja kontrole na granici s Italijom, na Brenneru, a talijanski premijer Matteo Renzi kaže kako je podizanje žičane barijere suprotno europskim pravilima. Još žica nije postavljena, ali diplomatsko loptanje između Rima i Beča stiglo je i do talijanskih i europskih prijetnji austrijskim populističkim mjerama. Jer, barem sada, ne samo da nema razloga za uvođenje dodatnih kontrola na austrijsko-talijanskoj granici već je više migranata koji iz Austrije bivaju vraćeni u Italiju negoli onih koji idu u obrnutom smjeru.

Žica koju ćemo postaviti neće biti bodljikava, već mreža, kaže šef policije u Tirolu Helmut Tomac. Zapravo, postavljanje “mreže” u dužini od oko 370 metara još nije započelo i čeka se skori susret talijanskog i austrijskog ministra vanjskih poslova, Angelina Alfana i Wolfganga Sobotke, u Rimu. Bez obzira na austrijske povuci-potegni prijetnje postavljanjem “mreže”, talijanska strana vrlo je oštra u osudi namjere.

– Zatvaranje granice na Brenneru bilo bi ne samo drsko kršenje europskih pravila već je i protupovijesno, protiv logike i protiv budućnosti – vrlo je oštar Renzi. Alfano dodaje kako je to što se želi na Brenneru “ne samo neprihvatljivo i suprotno pravilima Europske unije o slobodnom kretanje već je i besmisleno, jer smo na povijesnom minimumu broja migranata koji prolaze talijansko-austrijsku granicu”.

Pa, zašto onda Beč prijeti podizanjem “mreže”? Razlozi su unutarnjopolitički. Na predsjedničkim izborima veliki porast glasova zabilježile su ksenofobične stranke, pa se najavama uvođenja kontrole na granicama želji udovoljiti zastrašenim biračima koji su glasovali za stranke zastrašivače. Umjesto zidova trebamo podizati mostove, citirao je papu Franju europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos. Američki predsjednik Barack Obama kazao je da “zidovi ne služe u zaustavljanju migranata”. Žičana barijera prema Meksiku nije zaustavila migrante s juga. Obama je rekao kako Washington ima potrebu za jakom Europom, ali takvu potrebu imaju i same europske države. No, neki u njima to ne žele shvatiti jer im ksenofobično držanje donosi “šaku glasova” zbog koje je legitimno i ubiti Europu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.