Nakon dvije godine

U Županji obnovili prikaz nekadašnjih žetvenih običaja

Foto: Branimir Baradarić
U Županji obnovili prikaz nekadašnjih žetvenih običaja
Foto: Branimir Baradarić
U Županji obnovili prikaz nekadašnjih žetvenih običaja
Foto: Branimir Baradarić
U Županji obnovili prikaz nekadašnjih žetvenih običaja
03.07.2022.
u 13:03
- Županja nije samo kolijevka nogometa i tenisa, nego i tradicijskih običaja, folklora i čuvanja baštine – rekao je je direktor Turističke zajednice Grada Županje Kruno Šarić
Pogledaj originalni članak

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, Turistička zajednica Grada Županje ovoga vikenda ponovno je obnovila prikaz nekadašnje žetve u Slavoniji, s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno. Kako su to činili naši stari vjerno su prikazali članovi Udruge stanara šokačkih stanova “Đeram”, Udruge “Stara sinija” iz Donjih Hrgova u bosanskoj Posavini te Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojvodina). Svi oni bili su okupljeni u “mobu”, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.

- Županja nije samo kolijevka nogometa i tenisa, nego i tradicijskih običaja, folklora i čuvanja baštine – rekao je je direktor Turističke zajednice Grada Županje Kruno Šarić ističući kako je iznimno zadovoljan što je priredba “Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti” ponovno zaživjela nakon dvogodišnje stanke.

Posjetitelji su imali prigodu razgledati strojeve koji su se koristili u žetvi poput starog traktora i levatora, dreše te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi. Održan je i žetveni sajam, a moglo se i provozati konjskim zapregama kroz okolna polja te pogledati nastupe KUD-a “Tomislav” Županja i izložbu žetvenih vijenaca iz okolice poljskog grada Wilamowice, grada prijatelja Županje te žetvenih običaja županjskog kraja u organizaciji Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber” Županja. Svoj udio u priredbi dali su i članovi KUD-a “Tomislav” iz Županje, Lovačke udruge “Gaj” Županja čiji su članovi za sudionike i posjetitelje kuhali čobanac od divljači i Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje.

nova kandidatura

Direktor Hrvatske turističke zajednice: Zahvaljujući Pelješkom mostu, i na jugu očekuju Austrijance

Prema informacijama naših partnera, potražnja Nijemaca za turističkim aranžmanima u Hrvatskoj je na vrlo visokoj razini. Nakon pandemije Nijemci žele putovati, a među traženijim destinacijama je Hrvatska. Buking za našu zemlju je vrlo dobar, što je zasigurno i rezultat kampanje koju smo proveli početkom godine s ciljem poticanja rezervacija na najjačim buking platformama na njemačkom tržištu- ističe Staničić.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.