KOMUNISTIČKI TEROR

U Vukovaru obilježen dan sjećanja na žrtve partizana 1945.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
U Vukovaru obilježen dan sjećanja na žrtve partizana 1945.
13.04.2013.
u 11:24
Molitvu je predvodio i svetu misu služio varaždinski biskup Josip Mrzljak, čiji je otac također ubijen kao žrtva komunističke odmazde nakon oslobađanja Vukovara
Pogledaj originalni članak

U Vukovaru je obilježen Spomen dana sjećanja na žrtve komunističkoga terora 1945. kada su partizani nakon ulaska u grad ubili više od 300 nedužnih građana čiji su posmrtni ostatci u nekoliko masovnih grobnica od kojih je najveća na izletištu Adica.

Komemoraciju obilježavanja organizirali su vukovarski franjevački samostan, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Vukovara i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, centar Vukovar. Program je počeo molitvom i polaganjem vijenca kod spomen križa u parku uz crkvu svetih Filipa i Jakova na mjestu pogubljenja nekih žrtava. Molitvu je predvodio i svetu misu služio varaždinski biskup Josip Mrzljak, inače Vukovarac čiji je otac također ubijen kao žrtva komunističke odmazde nakon oslobađanja Vukovara.

U Pastoralnom centru svetog Bone predstavljena je knjiga povjesničara Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina". Osim autora o knjizi su govorili gospićko-senjski biskup Mile Bogović, predsjednik Komisije za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije, svjedok tih događanja Mirko Kovačić i Dražen Živić, povjesničar i demograf.

>> Ostaci 33 žrtve koje su smaknuli partizani pronađeni na Jakljanu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.