Bernardić u Saboru:

'Izmjenama Zakona INA se u potpunosti prepušta u mađarske ruke'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Sabora
19.02.2019.
u 11:17
SDP je podnio 306 takozvanih opstruktivnih amandmana nezadovoljan što su vladajući odbili da se o zakonu raspravlja kroz dva čitanja i odlučili da ide u hitni postupak
Pogledaj originalni članak

Uoči izjašnjavanja o 306 SDP-ovih opstruktivnih amandmana na izmjene Zakona o INA-i koje su podnijeli iz protesta što se one donose po hitnom postupku, a ne kroz dva čitanja, saborski zastupnici radni dan započeli su slobodnim raspravama.
IDS-ov Tulio Demetlika prigodu je iskoristio kako bi komentirao zaokret u politici predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je proteklog vikenda priznala da je pogriješila kad je govorila da je Za dom spremni stari hrvatski pozdrav, objasnivši da su je tako informirali savjetnici.

- Predsjednica je prije dvije godine jasno izrekla svoj stav o ustaškom pozdravu, tada je tako govorila jer je vjerojatno smatrala da joj to politički odgovara, kao što smatra kada ovisno o prigodi i publici kojoj se obraća priopćava svoje izjave i stavove. Svi se sjećamo ožujka prošle godine i govora predsjednice u Argentini u kojem pripadnike ustaškog pokreta koji su izbjegli u tu zemlju nazivala domoljubima koji su ondje potražili slobodu. S druge strane, kad dođe u Istri tada govori o svom nonetu i noni, partizanima koji su sudjelovali u antifašističkom pokretu na što je ona osobito ponosna. Takvo ponašanje Predsjednice je krajnje nevjerodostojno - ustvrdio je Demetlika.

Ne znam je li gore što od danas do sutra mijenja svoje mišljenje ili da ga uopće nema, kaže on.

- Sad kad je predsjednica konačno ustanovila da je ustaški pozdrav ustaški, sad kad su i susjedne države morale izglasati zakone kojima se kažnjava svako promicanje ustaških simbola, sad kad je pučka pravobraniteljica poručila da je državna vlast odgovorna za toleriranje ustaštva, nije li vrijeme da konačno poručimo cijelom svijetu da je i u Hrvatskoj završio Drugi svjetski rat. Kako osoba koja ne zna povijest uopće može obnašati dužnost predsjednice RH, nažalost u njenom slučaju možemo reći da Kolinda Grabar-Kitarović degradira funkciju u zemlji i inozemstvu - zaključio je Demetlika.

HSU-ov Silvano Hrelja progovorio je o dopunskom zdravstvenom osiguranju.

- Bliži se ožujak kada bi trebalo biti novo usklađivanje mirovina i vjerojatno će se mirovine uskladiti nešto iznad 1 posto, vjerojatno 30-ak kuna na prosječnu mirovinu, no s tim usklađivanjem od 30-ak kuna više desetaka tisuća umirovljenika RH će prijeći onaj famozni cenzus koji postoji još od 2004. godine, a cenzus iznosi 1516 kuna za člana obitelji, odnosno 1936 kuna ako osoba živi sama. Dakle, ti ljudi će za 10, 15 ili 20 kuna prijeći taj cenzus i pri tome će morati početi plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja 70 kuna mjesečno ili 840 kuna godišnje - upozorio je Hrelja.

Podsjeća da je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić obećao da će zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem pronaći rješenje i povećati ove cenzuse, kao i da je u jednom trenutku Pavić čak izjavio da bi indeksacija tog cenzusa bila rješenje, i bila bi, no prvo taj cenzus, zaključuje Hrelja, treba povećati na 1800 kuna po članu obitelji, odnosno 2200 kuna ako osoba živi kao samac.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida upozorio je ponovno na krizu hrvatske brodogradnje, posebice sudbinu Uljanik grupe čiji radnici ne dobivaju plaće. Ne slaže se da ih preuzme vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak jer, naglašava, nije napravio brodove koje se obavezao napraviti, niti je uložio svoj novac u taj splitski škver iako se i na to obavezao.

- Neozbiljno i kriminalno je bilo od vlade Zorana Milanovića da ide s njime u taj posao, ali eto, otišli su. Sad je brodogradnja dovedena pred zid, nitko ne želi to preuzeti kada vidi sve probleme koje imaju, pa su nam ostali ovakvi poduzetnici kakve imamo od Debeljaka, Končara, Rosande i sličnih. To dokazuje i opće stanje u državi, ozbiljni poduzetnici ovdje ne žele ništa raditi i bježe glavom bez obzira - kazao je Sinčić dodavši kako osobno nije protiv nekog modela koji bi ih održao uspješnima, no čini mu se da smo došli u situaciju da niti jedno brodogradilište nije samo u stanju napraviti ozbiljni brod. Pozvao je zato Vladu da raskine ugovore koji su 2013. godine potpisani s, kako kaže, kontroverznim poduzetnicima i napravi njihov kazneni progon, objedini projektiranje, nabave i uprava brodogradilišta jer jedino zajedno imaju resursa da krenu ispočetka.

Šef SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na Zakon o Ini ustvrdivši kako se njime prepušta Inu u mađarske ruke.

- Naša vlada nije slijepo i sluganski slijedila upute iz Europske komisije, kao što to čini ova Vlada. I sada držimo da dok se ne završi sudski proces u Hrvatskoj ne treba mijenjati zakon i otvarati priliku za potpuno preuzimanje Ine od strane Mađara - kazao je Bernardić. Podsjetio je na obećanja ministra Gorana Marića kako će se povući iz politike ako se ugasi rafinerija u Sisku, pa ga je pitao kada će to napraviti. Optužio ga je za laganje, kao i premijera i neke druge ministre, završivši izlaganje pitanjem "mogu li mirno spavati".

Uoči izjašnjavanja o amandmanima, Mostov Miro Bulj zatražio je stanku kako bi pozvao Vladu da povuče prijedlog izmjena Zakona o Ini. Vladu može biti sram jer su predložene izmjene, tvrdu, smrtni list Ine koji je protivan hrvatskim interesima.

- Predajete Inu u tuđe ruke, u dogovoru Plenković - Orban, dogovoren ispod stola. Za ovu pljačku netko mora odgovarati. Ovo je jedan od najštetnijih izmjena zakona koji se donosi u ovom parlamentu. Danas su pred zastupnicima amandmani na zakon koji se ne mogu popraviti ni ispraviti - kazao je Bulj.

Nezavisni Tomislav Žagar podsjetio je da i dalje traje suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojeg se tereti da je primio mito od predstavnika mađarskog MOL-a.

- Predloženi zakon manjkav je u dijelu same kontrole budućeg vlasnika Ine. Ako je to definirano još zakonom iz 2002. da će se Ina privatizirati, manjkav u pogledu predstavnika koji će kontrolirati u Ini. Vlada se na neki način izvukla iz cijele kontrole i pustila dva predstavnika tamo koji mogu i ne moraju biti na sjednici, ne znam hoće li za to dobivati dnevnice, o kojim stručnjacima je riječ... Dakle, Vlada nije rekla što se događa i što će poduzeti dođe li do ugroze nacionalnih interesa. Mi ćemo ovaj zakon sutra izglasati, a traje suđenje. Dakle, onda ispadne ako su optužbe točne da je Sanader namagarčio Mađare, ako su mu dali mito da su mu dali bez veze, jer ionako i ovako će doći u posjed Ine ovim zakonom - naglasio je Žagar.

Video: Svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

KO
koraknaprijed
09:38 19.02.2019.

Danas ce MOST protumaciti Hrvatsku "pobjedu" arbitraze izmedju Hrvatske i Madjarske

IV
ivamatic69
09:53 19.02.2019.

Pitanje INA-e je puno ozbiljnije pitanje od oporbenih doskočica i podmetanja. Nisu za kupnju/vraćanje INA-e, nisu za prodaju, nisu za ovaj zakon, nisu za prethodni važeći zakon... postavlja se pitanje ima li Bero pojma što se događa i o čemu je riječ ovim novim Zakonom?

TZ
tihomir.zeljkovic
10:31 19.02.2019.

U nekim glavama je HDZ kriv za sve... Ali takve boli i osnutak naše nezavisne i neovisne Hrvatske, a znamo da je bez HDZ-a ne bi niti bilo. Na svakom članku neki mrzitelji hrvatskog... Prepreprejadno.