PODACI DZS-A

U prvom tromjesečju BDP realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2022.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
29.05.2023.
u 11:02
Potrošnja kućanstava realno je porasla za 1,4% u prvom tromjesečju 2023., na što je najviše utjecao porast prometa od uslužnih djelatnosti
Pogledaj originalni članak

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje ove godine te podatke o trgovini na malo za prva četiri ovogodišnja mjeseca. U prvom tromjesečju 2023., navodi DZS, BDP je realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2022.

"Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2023. realno veća za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2022. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na njega je najviše utjecala djelatnost Javne uprave i obrane; obveznog socijalnog osiguranja, Obrazovanja i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi", ističe DZS.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče potrošnje kućanstva, ona je realno porasla za 1,4% u prvom tromjesečju 2023. godine, na što je najviše utjecao porast prometa od uslužnih djelatnosti.

"Potrošnja države u prvom tromjesečju 2023. ostvaruje realni rast od 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U prvom tromjesečju 2023. izvoz roba i usluga ostvaruje realni rast, za 4,8%, a uvoz roba i usluga realno je pao za 0,8%", podaci su DZS-a.

Na podatke Državnog zavoda za statistiku osvrnuo se danas na početku sjednice Vlade i premijer Andrej Plenković. Naime, izrazio je zadovoljstvo podacima. 

VEZANI ČLANCI:

"Ovo je već deveti kvartal zaredom da Hrvatska ima kontinuiran rast BDP-a. To je potvrda otpornosti našega gospodarstva kombinirana s učinkom mjera koje je Vlada donosila, koje su usmjerene i za zaštitu naših građana, a isto tako za olakšavanje situacije prevladavanja različitih kriza s kojima smo bili suočeni za naše gospodarske subjekte. Možemo biti zadovoljni s ovim podacima", naveo je.

"Ovakva prognoza rasta u prva tri mjeseca ove godine daje nam razloga za optimizam. Vlada je projicirala rast od 2,2% na razini cijele godine. Prema iskustvima koje imamo, ako je prvi kvartal na ovoj razini, vjerujem da ćemo imati gospodarski rast i više od onoga kojeg smo sami projicirali", dodao je premijer Plenković.

VIDEO Nakon 22 godine isušeno je Lokvarsko jezero: dno skriva ostatke potopljenog naselja

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
propalismoFranjoskroz
11:32 29.05.2023.

Dakle uz povećanje cijena do možda i 50% tast potrošnje od 1,4 %?