podaci ministarstva

U pomorskim nesrećama od početka godine poginulo 11 osoba

Foto: Nel Pavletić
U pomorskim nesrećama od početka godine poginulo 11 osoba
23.08.2011.
u 14:52
Najveći broj akcija pokrenut je zbog nezgoda prouzročenih kvarom motora na plovilu, nestankom goriva i sl., zbog nasukanja i potrebe pružanja hitne medicinske pomoći, izvijestilo je ministarstvo.
Pogledaj originalni članak

Od početka godine do 20. kolovoza Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je 260 akcija traganja i spašavanja na Jadranu pri čemu je spašeno 655 ljudi i 173 plovila.

U pomorskim nesrećama od početka godine život je izgubilo 11 osoba, 29 ih je ozlijeđeno, dok su tri nestale u moru. Najveći broj akcija poduzet je zbog nezgoda prouzročenih kvarom motora na plovilu, nestankom goriva i sl., zbog nasukanja i potrebe pružanja hitne medicinske pomoći, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Zabilježeno je sedam sudara na moru, a isto je toliko akcija poduzeto zbog požara na plovilima. Potonulo je devet plovila, a 46 intervencija bilo je zbog nasukanja. Smrtno su stradala tri ronioca na dah, dva ronioca s bocama, tri ribara, jedan kupač i dva nautičara. Spašeno je sedam daskaša, četiri kupača i deset ronilaca.

Godine 2010. spašene su 944 osobe i 179 plovila, a smrtno su stradale 24 osobe. Rezultat je to intervencija koje je središnjica koordinirala kroz ukupno 373 akcije. Na žalost, najveći broj nezgoda na moru događa se zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koja nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima te zbog nesnalaženja za nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Iz ministarstva stoga savjetuju svima koji izlaze na more da redovito prate vremensku prognozu te usklade plovidbu sa svojim nautičkim znanjima i sposobnostima te poštuju pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva, preporučuje se kupanje u granicama obilježenih i sigurnih kupališta. U akcijama traganja i spašavanja sudjeluju lučke kapetanije i ispostave sa 52 plovila te ostala tijela državne uprave, a po potrebi se uključuju privatna plovila i zrakoplovi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DH
dalibor.hren
15:38 23.08.2011.

Jednu petinu pobio je Horvatinčić zbog pijanog automatskog skipera i prijateljice koja se je zabavljala đojstikom

OB
-obrisani-
18:16 23.08.2011.

Da li se to vodi neki pomoski rat u Croaciji