LIJEČNIČKI BUNT ZBOG ZDRAVSTVENE REFORME

U ordinacijama ne naplaćuju participacije, djelatnici HZZO-a na terenu provjeravaju stanje

02.01.2009.
u 10:50
Pogledaj originalni članak

Prvi radni dan u ovoj godini donio je očekivano slab posjet obiteljskim liječnicima diljem države, no u većini liječničkih ordinacija participacija za preglede pacijenata od 15 kuna, predviđena Zakonom o zdravstvenoj reformi, nije naplaćena.

Osnovan stručni tim za praćenje provedbe reforme

Ljekarnici za prilagodbu reformi nisu dobili dovoljno vremena

HZZO: Zbog novih participacija u zdravstvu raste interes za dopunsko osiguranje

Liječnici obiteljske medicine u znak prosvjeda neće naplaćivati participaciju

Participacija se ne naplaćuje u znak prosvjeda zbog provedbe novog zakona i obilja problema u sektoru primarne zdravstvene zaštite, koje reforma, kako ističu obiteljski liječnici, ne rješava nego produbljuje.

Poziv na prosvjed uputila je Koordinacija liječnika obiteljske medicine koja okuplja 900 članova diljem države, ali očekuje da će im se u ovome tihom otporu ministru zdravstva Darku Milinoviću, koji je počeo danas, pridružiti i ostali kolege.

Nismo potpisali anekse ugovora po kojima trebamo naplaćivati participaciju
- Uporište za rad bez naplate participacije imamo u postojećim ugovorima koji vrijede do kraja ove godine. Oni ne predviđaju naplatu koju definira novi zakon - objasnila nam je dr. Josipa Rodić, članica Koordinacije, u čijoj ordinaciji također od jutros nema naplate.

- Da bismo naplaćivali participaciju, moramo potpisati aneks postojećih ugovora i tek tada bi pravno bile zadovoljene norme da to i obavljamo - ocjenjuje liječnica obiteljske medicine.

Osim što prvoga ovogodišnjeg radnog dana ne naplaćuju participaciju za obavljene preglede, dio liječnika još u 2008. godini nije podigao svoje blokove za ispisivanje računa za participaciju. Zato su jutros, prema dojavama koje smo dobili od zaposlenih u obiteljskoj medicini, u domove zdravlja krenuli djelatnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji im blokove dostavljaju u ordinacije provjeravajući provodi li se naplata.

Pacijentima nitko ne zna objasniti koliko što plaćaju
Kako se sve ovo prepucavanje na relaciji liječnici - ministar ne bi razbilo o glavu pacijentima, članovi Koordinacije poručuju da su ih upoznali o nenaplati participacije.

Na svoja su vrata liječnici izvjesili obavijesti o nenaplaćivanju participacije, odnosno obavijesti o neprimjeni novog zakona, zatraživši razumijevanje pacijenata obrazloženjem da njihovo postupanje ima samo jedan cilj – zaštitu prava pacijenata.

No, neke usluge ipak se naplaćuju, primjerice rendgenski i ultrazvučni pregledi. Svjedočili smo nesnalaženju administratora u zdravstvu s prvim radnim danom, primjerice, u jednome zagrebačkom domu zdravlja. Gotovo 30-ak minuta telefoniranja, konzultacija i nedoumica oko izdavanja računa te iznosa koji treba platiti pacijent.

Račun prvo četiri pa zatim sedam kuna
Bez ikakva objašnjenja za trajanje postupka obrade, administrator je prvo s nesigurnošću na računalu "izračunao" da pacijent za uslugu treba platiti četiri kune, a zatim se predomislio i rekao da je iznos ipak sedam kuna.

Zasad se situacija s participacijama može opisati zbunjujućom i gotovo se može reći da je iznos proizvoljna odluka onoga koga je dopalo da vam obračuna dug za zdravstvenu uslugu.

Očito će vrijeme i nedoumice pokazati kako će funkcionirati ovaj sustav, a budući da od djelatnika u zdravstvu često znamo čuti "bolje spriječiti nego liječiti" te da je preventiva važan čimbenik našeg zdravlja, nadamo se da će mnoštvo pitanja vezanih za naplaćivanje zdravstvenih usluga na vrijeme i prije potpunog kolapsa dobiti svoje odgovore.

Liječnici obiteljske medicine poručuju da se nadaju kako će ih ministar čuti, a ako i dalje bude gluh za ovaj sektor zdravstvene usluge, drže da imaju i ostalih sredstava pomoću kojih bi mogli biti dovoljno glasni.


Participaciju naplaćuje 60 posto liječnika

Participaciju naplaćuje 60 posto liječnika, a ovu zakonsku obvezu moraju poštovati svi ili će im biti raskinut ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje - rekao je ministar zdravstva Darko Milinović.

Također je dodao kako se u prvih tri mjeseca u primarnoj zaštiti neće ništa mijenjati, a prvo tromjesječje faza je uhodavanja za reformu i praćenja stanja na terenu. U tom razdoblju ministar očekuje da se eventualni nesporazumi razriješe, te uspješno nastavi reforma zdravstva.


Ministar nas ne doživljava

Djelatnici HZZO-a posjetili su i zagrebački Dom zdravlja Zapad u naselju Špansko, gdje nijedan liječnik u jutarnjoj smjeni nije naplatio participaciju građanima koji su jutros došli na preglede, javljaju nam s te adrese.
- Imamo dojam da nas ministar ne doživljava, a bojimo se da mu kolege iz bolnica ne povjeruju u priče koliko zarađujemo, a koliko malo radimo, s čim se manipulira u javnosti - poručuje nam jedna od liječnica u zagrebačkome Domu zdravlja Zapad, dodajući da bi sada, kada prosvjeduju na ovakav način, Darko Milinović trebao čuti istinske probleme obiteljske medicine i vidjeti da zamišljeni zakon ne ide tako lako s provedbom u praksi.
U ovaj su Dom zdravlja također došli djelatnici HZZO-a, te su dvjema liječnicama ostavili blokove za naplatu participacija, a ostale ih kolegice nisu preuzele, informirala nas je dr. Rodić.

Pogledajte na vecernji.hr