PROBRANI TIMOVI

U misiju na Kosovo prvi put odlazi toliko hrvatskih vojnika: Među njima su i ‘Sokolovi’, cyber tim...

Foto: MORH
Foto: MORH
Foto: MORH
23.11.2021.
u 09:38
Rotirat će se motorizirana pješačka satnija, obavještajni timovi, stožerno osoblje u zapovjedništvu KFOR-a, medicinski tim
Pogledaj originalni članak

Zbog zapovijedi vrhovnog zapovjednika i predsjednika RH Zorana Milanovića, novinarske ekipe koje su željele izvijestiti o odlasku naših vojnika u međunarodnu misiju na Kosovo u tome su bile onemogućene.

Na ulazu u vojarnu u Našicama, umjesto uobičajenih vojnika, dočekali su ih pripadnici Vojne policije, braneći im ulaz, što je presedan jer se takav incident prije nije dogodio. Teško je to nazvati još samo jednom epizodom u sukobu predsjednika države i ministra obrane Marija Banožića, jer Banožić u tome više aktivno ne sudjeluje pa je Milanović prigrlio sve “mikrofone”.

A događaj koji je bio povod medijskog interesa, put naših vojnika na Kosovo, nije došao do izražaja, šteta, jer je riječ o važnom događaju. U vojnu misiju na Kosovo prvi put odlazi tako velik broj hrvatskih vojnika, što ima i geopolitički značaj. Na područje operacije cestovnim putem, u dva dijela, upućuje se do 150 pripadnika Hrvatske vojske. Sada iz Našica kreće 130 vojnika, od toga šest vojnikinja.

Prije 2021. na Kosovu je boravilo po nekoliko desetaka vojnika i dva helikoptera HRZ-a. U novu rotaciju na šest mjeseci stižu “Sokolovi” iz Našica, pripadnici oklopno-mehanizirane pješačke postrojbe koja je u mirnodopskim uvjetima specijalizirana za međunarodne vojne misije. Uz njih na Kosovo idu i naši obavještajni timovi, logistički, stožerno osoblje u zapovjedništvu KFOR-a i medicinski tim, koji je nova sastavnica HRVCON-a.

Vojnici koriste oklopljena MRAP vozila s teškim strojnicama, bespilotne letjelice, helikoptere, a stiže i cyber tim HV-a. Pripadnici HV-a nalaze se na Kosovu na tri lokacije, u kampu Film City Priština, APOD-u Slatina kod Prištine te kampu Villaggio Italia kod Peći.

Na posao u blisku državu

Iz priopćenja Ureda predsjednika vidi se da se vojnicima obratio jedino Milanović (Banožić je okrenuo auto i poručio da neće sudjelovati u “igrokazu”).

Predsjednik Milanović poručio im je da su oni hrvatski vojnici i vojnikinje koji idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska.

– Ali koju nisu svi priznali. Delikatno je, ali vjerujem, ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne – rekao je u prigodnom obraćanju.

Ministar Banožić obratio se pak putem Facebooka: “Hrvatska je vojska iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske... Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju”, poručio je. Milanović je pak novinarima ispred ograde vojarne najavio kako je odlučio “da se do daljnjega izjave neće davati u krugu vojarne”.

Objašnjava da će tako sačuvati vojsku od politizacije (HDZ-ove).

– Ministar se u zadnji trenutak nije pojavio... najavio se, ali kao zadnji sitni tat ne dolazi – komentirao je.

Dolazak hrvatskih vojnika na Kosovo, kako kaže Milanović, neki hoće, a neki neće dočekati prijateljski. Ono prvo odnosi se na Albance, a ono drugo na Srbiju koja i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova, nego ga smatra svojim državnim teritorijem. To da “tamo” RH jača svoj vojni kontingent nije ugodna vijest za Srbiju, koja je na nož već dočekala nedavni posjet premijera Andreja Plenkovića Kosovu, kao i najavu da će Kosovo nastaviti nabavljati oružje hrvatske proizvodnje.

Predsjednik države pak otvara novu frontu na relaciji Pantovčak – Banski dvori. Naime, kazao je i kako je ministar 16. studenog bio u Bruxellesu na sastanku ministara obrane EU na kojemu je bilo riječi o generaciji zajedničkih snaga i o preuzimanju obaveza putem PESCO-a. Kaže da se Hrvatska obvezala sudjelovati bez njegova znanja zajedno s još dvije zemlje članice – Francuskom i Grčkom, dakle sve zemljama koje “trebaju imati Rafale”.

– Što je ovo? Tko je dao odobrenje? Ja nisam! Hoću sada reći predsjedniku Francuske da na to zaboravi – kazao je predsjednik koji se pozvao i na Zakon o obrani, članak 68., a u kojemu stoji da se Hrvatska može uključivati u međunarodne projekte s ciljem razvoja zajedničkih obrambenih sposobnosti, ali i da takvu odluku donosi Vlada na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike.

– Doći će na popravni, ali ne na suglasnost. Gdje si, što si, koji je cilj – poručio je Milanović iz čega je jasno da će tražiti dodatna objašnjenja od ministra obrane.

Projekt Air Power

U MORH-u ne vide razlog za uzbuđivanje jer je Air Power “još u pelenama”, a i prvi Rafalei stižu 2024. Hrvatska je iskazala interes za sudjelovanje u projektu Air Power, za što je sredinom lipnja ove godine dobila poziv od Francuske. Cilj tog projekta jačanje je zračnih sposobnosti, nadogradnja i modernizacija usklađena s novim tehnologijama i ciljem ostvarenja nadmoći u zračnom prostoru EU, s posebnim naglaskom na avione četvrte i pete generacije.

– Ističem kako PESCO potiče suradnju među državama sudionicama s ciljem unapređenja europskih i nacionalnih obrambenih sposobnosti. Projekt Air Power za Hrvatsku je od iznimnog značaja. Time se potvrđuje snažno partnerstvo Hrvatske i Francuske. Uz to, naglašavam, u projektu sudjeluje i Grčka koja je također nabavila avione Rafale. Tako je ovaj projekt prilika da se još bolje povežemo – objašnjava Banožić.

>> VIDEO Austrija zatvara restorane, barove i trgovine: Vlada uvodi obavezno cijepljenje od 1. veljače

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
06:38 24.11.2021.

Kako se odma cili yugodrp diga na zadnje noge,zorance je tuzan zalostan i jadan da jadniji i nemoze biti.

SP
speljak134
10:09 23.11.2021.

Bas ste pametni Vi novinari Trebali ste još i imena i prezimena objaviti svih koji idu. Niste normalni sta pisete. Odajete vojnu tajnu. Vi niste normalni sto pisete

KI
kiseli
10:37 23.11.2021.

Kao i misije u Afganistanu, vojnici se prijave radi 2 tisuće dolara plaće a ne radi domoljublja ili bilo čega drugoga. Kada poginu onda su poginuli za domovinu.