Istraživanje talijanskog sociologa

U Međugorje idu obrazovaniji vjernici

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Međugorje
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Međugorje
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
Međugorje
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL
Međugorje
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL
Međugorje
12.06.2016.
u 09:44
Većina pohodi to marijansko svetište radi duhovne utjehe, a dvije trećine su žene.
Pogledaj originalni članak

Iz Italije na hodočašće u Međugorje odlaze obrazovani ljudi, sa srednjom ili visokom stručnom spremom, proizlazi iz istraživanja koje je proveo sociolog Luca Pesenti, profesor na milanskom sveučilištu Cattolica. Njegovo istraživanje objavljeno je u knjizi “Moj se život promijenio u Međugorju“ (La mia vita è cambiata a Medjugorje) koju je za izdavača Edizioni Ares pripremio novinar Gerolamo Fazzini.

Dosta se govorilo o hodočašćima u Međugorje, o vidjelicama kojima se navodno ukazala Gospa, pa i o ljudima koji odlaze u malo hercegovačko mjesto jer su “zaluđeni” navodnim ukazanjima. Ovih je dana novinar Paolo Brosio, veliki zaljubljenik u Međugorje, objavio na svojoj Facebook stranici snimku svjetleće siluete za koju je kazao da je Gospa pa su ga mnogi ismijavali.

Mali dio ide iz radoznalosti

No ovo istraživanje pokazuje da u Međugorje odlaze obrazovani ljudi, koji nisu ni sljedbenici konzervativnog katoličanstva ni nekog postmodernističkog ili mističnog čudotvornog kulta.

U Pesentijevu istraživanju sudjelovalo je 1049 ispitanika hodočasnika koji su u Međugorje putovali autobusom ili zrakoplovom s turističkom agencijom Rusconi Viaggi u razdoblju od travnja do listopada 2015. Riječ je o Talijanima sa sjevera zemlje, odnosno 77,4% ih je iz Lombardije, a 13,3% iz Piemontea. Većina je hodočasnika iz malih gradova, manjih od 20 tisuća stanovnika, a samo 12% ih je iz Milana te 11% iz Torina.

Većina hodočasnika su žene (68,8%), a dob hodočasnika dosta je visoka. Samo je 28% mlađih od 50 godina, a 34% starije je od 65 godina. Njih 44% su umirovljenici. Zanimljivo je da je među onima koji rade čak 40% poduzetnika, upravitelja, slobodnjaka i sveučilišnih profesora. Njima, dakle visokopozicioniranima, treba pridodati i tzv. srednje pozicionirane kategorije, odnosno nastavnike, male poduzetnike, službenike i obrtnike.

No većina (75%), odnosno dvostruko više od nacionalnog prosjeka, vjernici su koji redovito odlaze na mise. Malo je rastavljenih (samo 49 od 1049 ispitanih) i još manje onih koji žive u izvanbračnoj zajednici (15 osoba).

Najviše, odnosno 38% odlazi u Međugorje radi duhovne utjehe, 23% ih odlazi kako bi molilo za pomoć sebi ili drugima, 17,7% želi imati kontakt sa svetim, a 11,7 % da se zahvali za primljenu milost itd., dok je samo 5,6% radoznalih.

Pao i broj skeptika

Većina (53,3%) stavlja kao prioritet potrebe drugih. Veliki je broj (48,8%) povratnika u Međugorje, a za 39% je to bilo prvo hodočašće uopće na neko hodočasničko mjesto, dok je za 8% to bilo prvo hodočašće u neko marijansko svetište.

Zanimljivo je i kako hodočasnici promijene sud o navodnim ukazanjima. Prije odlaska u Međugorje, dakako za one koji odlaze prvi put, umjerenu sigurnost u istinitost ukazanja ima njih 70%, a na povratku je umjereno uvjereno u ukazanja 85%. Među onima koji su “sigurni” da se Gospa ukazuje njih 41% tu “spoznaju” ima prije putovanja, a 59% poslije putovanja u Međugorje.

Pesenti drži kako je iznenađujuće i znakovito to povećanje broja onih koji su dali vrijednost navodnim ukazanjima. Ako tome dodamo kako je na odlasku bilo 22% skeptika, a na povratku samo 9%, te kako je samo 5% onih koji su ostali razočaranima, jasno je zašto Međugorje ostaje mjesto stalnih hodočašća. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

MA
Malenkost
11:08 12.06.2016.

Medugorje! Histerija i Sizofrenija bez vidljivih prijelaza jende u drugu.

AA
aabbcc
17:02 12.06.2016.

a ja mislio da idu oni koji imaju para a sirotinja se moze i doma moliti

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
11:04 12.06.2016.

Gardaland.