Nemaju izbora?

U Hrvatskoj Kostajnici zatvaraju dječji vrtić i knjižnicu!

Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'
U Hrvatskoj Kostajnici zatvaraju dječji vrtić i knjižnicu!
08.07.2011.
u 10:15
Gradonačelnik Tomislav Paunović kaže da novca nemaju i da im je prestanak financiranja ove dvije ustanove jedina mogućnost, dok iz oporbe kažu da ima novca, ali ga treba preraspodijeliti, te traže njegovu ostavku
Pogledaj originalni članak

Nakon višemjesečnog najavljivanja zatvaranja Dječjeg vrtića "Krijesnica" u Hrvatskoj Kostajnici čini se da se "prijetnja" realizirala. Naime, gradonačelnik Tomislav Paunović potkraj lipnja donio je odluku o prestanku financiranja ustanova Grada Hrvatske Kostajnice, dakle vrtića i Gradske knjižnice "Milivoj Cvetnić".

– Iako sam i sâm protiv te odluke, nemam drugog izbora nego zaštititi gradski proračun od daljnjeg urušavanja. Agonija s vrtićem traje već dvije godine, ono što smo isplaćivali išlo je iz proračunske zalihe, a to više ne mogu činiti. Pomogla nam je i županija, no time smo pokrili samo plaće za prvo tromjesečje ove godine, ali ne i doprinose. Više puta sam slao molbe Vladi i premijerki za pomoć, no pomoć nije uslijedila. Kako ne bismo stvarali nove troškove, prisiljen sam ugasiti vrtić i knjižnicu – kazao je Tomislav Paunović.

Napomenuo je kako Gradu inače nedostaje 1,5 milijuna kuna za normalno funkcioniranje, a s obzirom na lanjske izmjene Zakona o porezu na dohodak, prihodi su ove godine pali 220.000 kuna, a lani 285.000 kuna. Iako je Gradsko vijeće trebalo potvrditi njegovu odluku, kaže da do konkretnog zaključka nije došlo.

– Ovo je epilog dvogodišnjeg lošeg rada na koje sam od početka upozoravao, a to je kasnije potvrdila i državna revizija. Smatram da u proračunu ima novca za vrtić, samo ga treba kvalitetnije rasporediti. Gubitkom tih ustanova gubimo atribut grada. Ne ostaje nam ništa. Predložio sam hitnu sjednicu Vijeća, kako bismo pročešljali proračun točku po točku i preraspodijelili novac za vrtić, no gradonačelnik je to odbio. Grad treba u stečaj, a Paunović treba dati ostavku – poručuje vijećnik Miroslav Jurić. Vrtić "Krijesnica" inače ima 11 zaposlenika, od toga sedam odgojiteljica, a pohađa ga oko 55 djece.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

NT
ntblzg
13:29 08.07.2011.

Vrlo jednostavno rješenje: \"savjetnici\" županice odreknu se svojih honorara, članovi gradskog vijeća Hrvatske Kostajnice isto i evo ti novca

Avatar seneka
seneka
14:06 08.07.2011.

Prisiljen sam ugasiti knjižnicu i vrtić-a nebi reko: Prisiljen sam smanjiti prenapuhanu i bespotrebnu administraciju...

H2
h2so4
12:51 08.07.2011.

Žalosno.Koliko je junaka poginulo da se ova područja vrate majčici Hrvatskoj ,a sada nitko više ne vodi računa o njima. Da je oduzeti samo mali dio onoga što je opljačkano u našoj Hrvatskoj bilo bi sredstava za sve vrtiće i knjižnice na područjima od \"posebne državne skrbi\". Samo ne znam koje to POSEBNE.