IVAN PENAVA:

U Gradu Vukovaru stvorili smo najpovoljniju poduzetničku klimu u Hrvatskoj

Foto: Branimir Bradarić
U Gradu Vukovaru stvorili smo najpovoljniju poduzetničku klimu u Hrvatskoj
29.03.2017.
u 14:07
Prema pravilniku zainteresirani će moći iz ovoga fonda po jednoj mjeri minimalno povući 5.000 kuna, a maksimalno 300.000 kuna
Pogledaj originalni članak

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na današnjoj konferenciji za novinare predstavio je novi Program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara za 2017. godinu. Govoreći o novom Programu Penava je rekao kako on broji ukupno 17 mjera od kojih su tri nove i da je za tu namjenu iz gradskoga proračuna izdvojeno 3 milijuna kuna.

Dodatnih tri milijuna kuna za poticanje razvoja poduzetništva i gospodarstva bit će izdvojeno iz sredstava Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Prema pravilniku zainteresirani će moći iz ovoga fonda po jednoj mjeri minimalno povući 5.000 kuna, a maksimalno 300.000 kuna.

- Do ovih mjera došli smo kroz razgovore sa samim poduzetnicima i gospodarstvenicima. Posebno nam je drago čuti što nam i oni sami kažu kako je u Vukovaru stvorena najpovoljnija poduzetnička klima za ulaganje u cijeloj Hrvatskoj. Rezultat toga je i niz novootvorenih tvrtki ali i direktno zapošljavanje 130 osoba, rekao je Penava.

Dodao je i kako je Grad Vukovar mobilizirao i angažirao sve svoje resurse s kojima raspolaže kao i da gospodarstvenicima i poduzetnicima ostaje na raspolaganju i nakon što pokrenu svoje djelatnosti. Istakao je i kako je bitno svako radno mjesto ali i da su u fokusu gradske uprave prije svega proizvodne djelatnosti.

Cilj svih ovih mjera je povećanje broja gospodarskih subjekata, povećanje njihove konkurentnosti na tržištu kao i povećanje broja zaposlenih. Nastoji se olakšati poslovanje postojećim gospodarskim subjektima u gradu ali i atraktivnim mjerama privući nove gospodarstvenike da ulažu na području Vukovara.

Da su mjere već prepoznate govori i podatak da je u svega 20 dana zaprimljen 61 zahtjev za ukupno 1,4 milijuna kuna.

- Sve to što činimo rezultiralo je i da prvi put od 2008. godine, od kako je otvorena Gospodarska zona Vukovar, u njoj se noću mogu vidjeti svjetla u proizvodnim objektima koji rade.  To sada više nije „zona sumraka“ nego postaje „zona svjetla“, rekao je Penava.

Na novinarski upit dokle se došlo s ulaganje talijanske Grupe Florian, koja u Vukovaru planira otvoriti pogone za obradu drveta i zaposliti 500-ak radnika, Penava je rekao kako su gradske vlasti učinile i više od maksimalnoga ali i da država to ne prati.

- Grad je napravio ogromne pomake ali država to ne prati. Nerazumljiva mi je inertnost na koju nailazimo. Mislim ako se nešto ubrzo ne promjeni da ćemo naići na probleme u odnosima Grada Vukovara i Vlade RH. S jedne strane mi sve učinimo da bi s druge strane naišli na inertnost, razne lobije i slične stvari, Tako to ne ide. Imamo puno priče, a kada dođemo do realizacije onda nailazimo na zastoje, zaključio je Penava.

>> Obnovljena nekadašnja Mjesna zajednica na Trpinjskoj cesti odakle je obranom rukovodio Blago Zadro

>> 'Mislim da smo ostvarili san mnogih da se alka trči u Vukovaru. Ovime ispisujemo povijest'

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AR
anica.rendulic
18:31 29.03.2017.

Bravo gospodine Penava za takvu klimu mozemo samo zahvaliti osobno vama! Nije svatko sposoban i stvoren za to da bude gradonacelnik kao sto ste vi. Jer Nas Grad Heroja Vukovar upravo i treba jednoga takvog gradonacelnika koji ne samo da ima pametnu glavu nego nosi i inteligentno srce u sebi. Samo naprijed tako, vi ste stvoreni za Vukovar!!!