Prvo vanjsko vrednovanje učenika

U 80 osnovnih škola diljem Hrvatske provode se nacionalni ispiti

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Obnovljena i dograđena škola u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: OŠ Miroslav Krleža prva je obnovljena škola u Zagrebu nakon potresa
03.05.2022.
u 00:30
Provjera znanja osmaša iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike; neće biti ocjena
Pogledaj originalni članak

U 80 izabranih osnovnih škola diljem Hrvatske do petka će se provoditi nacionalni ispiti. Njima će pristupiti samo učenici osmih razreda, a riječ je o prvom vanjskom vrednovanju znanja učenika, čime se među ostalim omogućuje dobivanje valjanih, objektivnih i pouzdanih informacija na temelju kojih bi se trebao unaprijediti unutarnji sustav praćenja i unapređenja kvalitete odgojno-obrazovnih ustanova.

Nacionalnim ispitima trebalo bi se provjeriti znanje osmaša iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike, a učenici će dobit će povratnu informaciju o postignuću za svaki nastavni predmet. Dakle, neće dobiti ocjenu, a rezultati neće utjecati na upis u srednje škole.

– Nacionalni ispiti standardizirani su vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama, a smatra se da su to materinski jezik te znanja iz matematike i prirodoslovlja. Upravo su postignuća u tim predmetnim područjima u europskim dokumentima prepoznata kao ključna za daljnje obrazovanje i djelotvorno uključivanje na tržište rada. Nacionalnim ispitima obrazovni sustavi sustavno prate postignuća u ključnim područjima kako bi se na svim obrazovnim razinama poduzele mjere koje će osigurati da postignuća budu zadovoljavajuća, u skladu s mogućnostima svakoga učenika – poručuju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.