ZABRANA TIJEKOM CIJELE GODINE

U 10 godina je zbog petardi 70 djece ostalo bez šake, oka...

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
U 10 godina je zbog petardi 70 djece ostalo bez šake, oka...
06.02.2020.
u 00:30
Djeci treba osvijestiti da korištenje petardi ne znači veselje i proslavu, nego nešto ružno i da ih ne bi trebalo koristiti, kaže Ljerka Kopričanec Matijevac, načelnica Učilišta vatrogastv
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se, uz ostalo, predlaže zabrana petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine. A tu zabranu jučer su javno podržali vatrogasci, branitelji, psiholozi, psihijatri i vaterinari na konferenciji za novinare koju je organizirala udruga Prijatelji životinja.

– Trebamo reći NE petardama i pirotehničkim sredstvima jer osim uznemiravanja ljudi i životinja, petarde su čest uzročnik nastanka požara. Hrvatska vatrogasna zajednica godinama održava edukacije djece u vrtićima i osnovnim školama u kojima djecu uči o zaštiti od požara i o tome da korištenje petardi nije dobro za njihovo zdravlje, a da stradavaju i njihovi kućni ljubimci. Djeci treba osvijestiti da korištenje petardi ne znači veselje i proslavu, nego nešto ružno i da ih ne bi trebalo koristiti – poručila je Ljerka Kopričanec Matijevac, načelnica Učilišta vatrogastva HVZ-a.

Ivica Turić, glavni tajnik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH, naglasio je da za neke rat još nije gotov i da trauma ostaje.

– Na radionicama branitelja kojima prisustvuju i psihijatri često se može čuti da branitelji doživljavaju traume tijekom eksplozija i pucnjave petardama i drugim pirotehničkim sredstvima – upozorio je Turić.

Dr. med. Dijana Staver, spec. psihijatar iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, kazala je da tjelesna povreda zbog pirotehnike može kod senzibilnih pojedinaca razviti civilni PTSP te poručila da uporaba pirotehnike može imati dalekosežne posljedice s aspekta mentalnog zdravlja.

Dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dr. med., subspecijalist dječje neurologije iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba upozorila je pak da je u zadnjih 10 godina od petardi teško ozlijeđeno 70 djece.

– Toj djeci oduzeli smo budućnost jer su ostala bez šake, prstiju, oka, postala su gluha... – kazala je dr. Sljepčević Saftić. A životinje od petardi ne stradavaju samo slučajno nego i namjerno. Na to je upozorila dr. vet. med. Lea Kreszinger, predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske pri Hrvatskoj veterinarskoj komori, objašnjavajući da neki guraju petarde životinjama u otvore i tako ih namjerno ozljeđuju, a posljedice su ili trajna trauma ili smrt.

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, poručio je da je zabrana petardi i redenika kategorije F2 i F3 kompromis koji je važan kao prvi korak prema zabrani svih pirotehničkih sredstava F2 i F3. Poručio je da je i jedan slučaj izgubljenog oka ili šake djeteta ili smrt četveronožnog člana obitelji previše. On smatra i da je nelogično da prodaja pirotehničkih sredstava počinje dva tjedna prije dopuštenja za njihovu upotrebu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

VP
vperica
09:21 06.02.2020.

De jedite izet vi ZASTITNICI zivotinja koji ostavljate sirom gradova. Drzite ih u tko zna kakvim kavezima, stanovima od 50 kvadrata, setate ih samo kad vama to odgovara, da su te zivotinje u zoloskom vrtu bile bi sretnije nego s VAMA. Koliko je osoba nastradalo od kucnih LJUBIMACA u zadnjih 10 godina, e to ne zelite niti spomenuti. Da, izgleda grozno kad netko ovako generalizira sve vas vlasnike ljubimaca, ali ima vas dosta ovakvih koji TERORIZIRAJU susjede i ostale gradane, pa i kucne ljubimce, niste svi. De vi prvo pocistite ispred svojih vrata, pa onda pametujte drugima

TR
treb
07:35 06.02.2020.

Podrška!

DU
Deleted user
06:56 06.02.2020.

Mislim da je ovo pretjerano. Ne kažem da nije bilo ozljeda ali da su baš ostali bez šake? Zašto ne napišete koliko je lovaca ubijeno i ranjeno u lovu u zadnjih 10 godina pa nek se donese zakon.