Napokon kraj agonije

Tvrtku nisu uništili radnici nego politika – mi se posla ne bojimo

Tvrtku nisu uništili radnici nego politika – mi se posla ne bojimo
24.09.2010.
u 15:48
Radnicima duguju četiri plaće, prijevoz za dvije godine, a šest godina ni lipa nije uplaćena za njihovo mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Pogledaj originalni članak

Nakon osam godina agonije Sušionica voća i povrća u Vrpolju odlazi u stečaj. Na brodskome Trgovačkom sudu održano je prvo ispitno ročište, a idućeg tjedna sud će odlučiti o pokretanju stečaja i iznalaženja rješenja za spas tvrtke i egzistenciju preostalih 19 od nekadašnjih 50-ak radnika.

Pokretanjem stečaja radnici nisu zadovoljni.

– Sušionica je godinama u kolapsu, a radnici su svjedočili prebacivanju loptice odgovornosti i rješenja nije bilo. O pokretanju stečaja uprava i vlasnici nisu nas obavijestili i jasno je da strahujemo za radna mjesta i naplatu nepodmirenih potraživanja – kaže sindikalni povjerenik Slavko Devčić. Devetnaestorica preostalih radnika potražuju četiri plaće, naknadu za prijevoz unatrag dvije godine, a punih šest godina svih bivših 50 radnika za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nije dobilo ni lipu.

– Ova je agonija rezultat političke nebrige za proizvodnju. Tvornicu je politika pokrenula i sve ove godine obećavala spas. Neka se sada pokažu da tvrtka opstane, sve ostalo je propast – kaže Devčić.

Osnivači Sušionice sa po 37,82 posto su Vlada RH i Brodsko-posavska županija, Holding Đ. Đaković ima udjel 18,91, a općina Vrpolje 5,45 posto. Radnici kažu da, ako se stečaj baš morao dogoditi, onda se to trebalo dogoditi prije nekoliko godina kada su se dugovi počeli gomilati na leđima Sušionice.

– Već kod prve i druge blokade računa i prestanka proizvodnje trebalo je pokrenuti stečaj i Sušionica bi do sada isplivala na sigurno. Za osmogodišnju agoniju radnici nisu krivi, sramotno je gdje su nas doveli zato što smo vjerovali. Sušionica ima perspektivu, a mi se posla ne bojimo – kaže sindikalac Slavko Devčić, koji u nedostatku posla s kolegama čuva tvornicu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
godfather2
15:54 25.09.2010.

Svemu je kod nas kumovala politika tako i sušionici ,glavni krivac za ovako stanje u Županiji je Zdravko Sočković HDZ i koaliciski partner Vlaović HSS-a gdije su cijelokupno gospodarstvo predodredili sebi i svojim političkim piunima.OVIM PUTEM ZAHTIJEVAMO RAD NADLEŽNIH INSTITUCIJA U SPRIJEČAVANJU GOSPODARSKOG KRIMINALA NA NAŠOJ ŽUPANIJI.