SUTRA U VEČERNJEM

Više plaće zdravstvu, otkazi na izmišljenim radnim mjestima!

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Više plaće zdravstvu, otkazi na izmišljenim radnim mjestima!
01.08.2019.
u 19:08
Poreze treba smanjiti svima, ali ne na diskriminatoran način. I PDV treba biti isti za sve industrije i proizvode, protiv sam toga da PDV bude pet posto na kruh, a 25 posto na automobil.
Pogledaj originalni članak

Ekonomist Andrej Grubišić komentirao je Vladine porezne mjere, plaće, pitanje treba li država kupiti Inu...

Vlada je odbila 4 posto povišice u zdravstvu uz obrazloženje da će plaće horizontalno rasti svima u javnoj upravi, trebaju li rasti plaće u javnom sektoru i ne troši li država već previše?

U većini privatnih kompanija menadžment kaže da ima 10 posto kadra koji je višak, a 20 posto radnika nedostaje. Struktura zaposlenih im je loša. U javnom sektoru ti su pokazatelji puno gori. Po mojem uvjerenju, u javnom sektoru imate ljude koji su kronično potplaćeni i one koji nemaju nužno velike plaće, ali su preplaćeni u odnosu na snagu gospodarstva i ono što oni na tom poslu daju. Uvijek volim usporediti visinu plaće medicinske sestre koja radi na neonatologiji ili u palijativnoj skrbi, sa svim dežurstvima, s plaćom nekog višeg stručnog savjetnika u nekoj agenciji za nešto. Ne podcjenjujem ja tog višeg stručnog savjetnika, ali ako uzmemo sve više stručne savjetnike u svim agencijama i uredima, doći ćemo do toga da oni imaju plaću od 1000 eura neto do desetak tisuća kuna. Te plaće nisu astronomske, ali u usporedbi s plaćom medicinske sestre su prevelike. Često čujem argument da većina ljudi u javnom sektoru, posebice u administraciji, ima visoku stručnu spremu. To je socijalistička zabluda, ne plaća se ljude prema stručnoj spremi, nego prema radnom mjestu. Po toj logici predsjednici uprava bi trebali biti akademici, a nisu. Treći test, zamislimo da jedne medicinske sestre ili jednog neurokirurga koji ima 15-20 operacija mjesečno kojima spašava živote nema dva tjedna na poslu, drugim riječima imamo kronične anomalije u sustavu.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme: 

- Medicinske sestre trebale dobiti 266 kuna povišice

- EU napada Orbana jer je rusko oružje Srbiji išlo preko Mađarske

- Gosti s kruzera ovdje uživaju u vinskoj kući

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DV
dvorskaluda
06:43 02.08.2019.

Bojim se da u Hrvatskoj strojobravar,mehaničar,medicinska sestra..nikada neće imati veću plaću od bilo kojeg šefića,savjetnika,voditelja,višeg savjetnika u državnoj/gradskoj upravi. Nikada neće imati više od velike većine saborskih zastupnika kojih ni nema na sjednicama, koji kuckaju po mobitelima,spavaju,tračaju i čitaju novine. Ne zanosimo se - ipak je ovo Hrvatska

DV
dvorskaluda
06:40 02.08.2019.

Kada bi se barem tako plaćali ljudi; prema obavljenom poslu,kvaliteti posla, značenju i učinku posla.Tada bi mnogi savjetnici,voditelji nečega,pomoćnici nekoga...odletjeli kao lišće jer mnogi ne rade ništa ; šalju i proslijeđuju hrpe e-mailova,uputa,upozorenja, i to tako da to jedan-najviši u hijerarhiji pošalje slijedećem nižem, ovaj to pošalje trojici nižih od sebe, oni po desetorici nižim od njih,oni četrdesetorici još nižih...i tako par rundi dok najniži to ne pošalji radnicima (službenicima izvršiteljima - bar ovako je u upravi)

BA
Barbasmora
21:32 01.08.2019.

Izgleda neki balkanci sa vezama u saboru opet nanjusili novac....