NOVE NAPETOSTI

Turska pozvala veleposlanika SAD-a na razgovor zbog rezolucije o armenskom genocidu

Foto: CEM OKSUZ/REUTERS/PIXSELL
Foto: CEM OKSUZ/REUTERS/PIXSELL
30.10.2019.
u 11:08
Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata.
Pogledaj originalni članak

Turska vlada pozvala je u srijedu na razgovor američkog veleposlanika dan nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a zatim podržao uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije. 

Američki veleposlanik u Turskoj David Satterfield pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari.

Razlog poziva su usvajanje rezolucije u donjem domu američkog Kongresa o priznavanju genocida nad Armencima i prijedlog zakona o uvođenju sankcija Turskoj zbog njezine ofenzive u sjevernoj Siriji, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Neobvezujuću rezoluciju o Armeniji u Zastupničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, ranije je osudilo tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska odbacuje korištenje izraza genocid za opisivanje masovnog protjerivanja i ubojstva 1,5 milijuna Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata.

Ministarstvo navodi da je rezolucija "očigledno izrađena i objavljena za unutarnju upotrebu te je lišena bilo kakve povijesne ili pravne osnove" te da predstavlja "politički korak bez značenja".

Također kritizira prijedlog zakona o sankcijama koji pogađa turske visoke dužnosnike i oružane snage i "nije u duhu našeg NATO saveza".

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar southman
southman
11:35 30.10.2019.

A kako bi se tako nešto trebalo zvati ??

RM
ruzica_mario
11:56 30.10.2019.

teroristi ostaju teroristi

Avatar Viktor999
Viktor999
12:27 30.10.2019.

Dovoljno je pogledati kakvo je naslijeđe turčin ostavio na balkanu...