endoskopski zahvat

Tunelingom će ukloniti rak

Foto: Robert Anić/PIXSELL
KBC Rebro Zagreb, Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, tim gastroenterologa pod vodstvom prof.dr sc. Nadana Rustemovića
Foto: Robert Anić/PIXSELL
KBC Rebro Zagreb, Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, tim gastroenterologa pod vodstvom prof.dr sc. Nadana Rustemovića
Foto: Robert Anić/PIXSELL
KBC Rebro Zagreb, Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, tim gastroenterologa pod vodstvom prof.dr sc. Nadana Rustemovića
09.11.2017.
u 22:12
Poznati endoskopičar prof. Naohis Yahagi iz Tokija sutra će na zagrebačkome Rebru prvi put u Hrvatskoj endoskopski ukloniti karcinom želuca i debelog crijeva
Pogledaj originalni članak

Rani karcinom želuca i debelog crijeva bit će uklonjen endoskopski, metodom “tunelinga”, što znači da će liječnik do raka doći kroz podsluznicu, “dignuti” ga i potom zatvoriti sluznicu. Dakle, nema rezanja, otvaranja što je za pacijenta manje invazivno bez sumnje, a metodu su liječnici, odnosno timovi Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb vježbali na svinjama. Prvi put će ovakav zahvat u nas biti napravljen u petak u toj bolnici, a vodit će ga poznati endoskopičar prof. Naohis Yahagi iz Tokija.

Operacija na internetu

Najmodernije endoskopske procedure bit će uživo prenošene i u druge medicinske centre u Hrvatskoj, a istovremeno će na internetskoj vezi zahvatu biti prisutni prof. Nageshwar Reddy s Azijskog instituta za gastroenterologiju iz indijskog Hyderabada te s druge strane svijeta prof. George Rateb iz Kanade. Zahvat prosječno traje otprilike četiri sata.

– Probat ćemo sukobiti mišljenja istoka i zapada, oni će dati svoje mišljenje o tim alternativnim putovima uklanjanja tumora odnosno raka. Ovo je zapravo novi pristup u gastroenterologiji i za pojam tuneling operacije želimo dobiti jedan konsenzus može li ovaj Zavod biti “high volume” centar tako da krenemo s tim vrstama zahvata – opisuje prof. dr. sc. Nadan Rustemović.

>> VIDEO Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Tuneling su dosad učili i vježbali na svinjama čija je unutrašnjost gotova identična onoj čovjeka, izuzev dužeg jednjaka. Uz odobrenja etičkih povjerenstava Medicinskog i Veterinarskog fakulteta, za 25 tisuća kuna kupili su dvije svinje i učili ovu tehniku. Kao još jednu konkretnu primjenu ove metode, kudikamo manje traumatičnu za pacijenta, prof. Rustemović navodi slučajeve pacijenata za zatvorenom kardijom. Tuneling daje mogućnost da se u takvih pacijenata kroz mukozu prođe endoskopski, razreže mišiće koji se opuste i kardija otvori, što je manje invazivno od dosadašnjeg načina.

– Napredni endoskopičari s nama će zajedno raditi na svinjama, a poslije će mladi početnici raditi na ex vivo modelima, odnosno izvađenim želucima. Bit svega je da ćemo otvarati novi pristup u gastroenterologiji i mi smo na Rebru spremni raditi tuneling zahvate. Sad je pitanje koliko imamo takvih pacijenata, može li ova bolnica preuzeti i pacijente iz regije jer smo lider i jedini centar u svijetu koji ima pokroviteljstvo ESGE, krovne europske udruge gastrointestinalne endoskopije čiji smo i službeni centar od ukupno 15 u svijetu. Ali moram istaknuti i da sve ovo radimo zajedno s našim medicinskim sestrama, po čemu smo, uz Basel, jedini u Europi. Nema medicine bez medicinskih sestara, pa ni Albert Einstein nije radio sam – govori prof. Rustemović.

Optimalni kandidat

Prof. dr. sc. Rustemović vodio je zadnji logistički sastanak uoči dolaska svjetskih imena endoskopije na Rebro i prvog tuneling zahvata u nas. Na tom su sastanku podijeljeni posljednji zadaci, prošli su kartone pacijenata od kojih će prof. Yahagi odabrati optimalnog kandidata za zahvat uživo, dogovorili detalje...

Cijeli ovaj događaj inače organizira Endoskopska sekcija Hrvatskog gastroenterološkog društva i Udruga medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske, a prof. Rustemović će istaknuti i da je Rebro jedina ustanova u svijetu u kojoj je zajednički službeni endoskopski trening centar za liječnike i medicinske sestre i tehničare.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NA
Narcis660
23:21 09.11.2017.

Svaka vam cast ljudi!Zelim puno uspjeha i mirnu ruku.Sve pohvale uistinu!!!