ELEMENTARNA NEPOGODA Nanosi tuče negdje su bili i do pola metra

Tuča veličine lješnjaka poharala Trogir i Kaštela

11.02.2009.
u 16:04
Pogledaj originalni članak

Nevrijeme, praćeno jakom tučom, što je u utorak navečer oko 22.30 sati zahvatilo kaštelansko, ali i cijelo trogirsko područje sa segetskom i marinskom Zagorom, nanijelo je najviše štete poljoprivrednim kulturama na otvorenome, ali i vlasnicima nekih vozila, što su se u trenutku najjačeg udara našli na cesti.

– Na sreću, sklonio sam se ispod nadvožnjaka u Kaštel Sućurcu jer su mi iz Trogira javili da tamo pada tuča veličine lješnjaka, pa sam očekivao kako će početi padati i kroz Kaštela. Sklonili su se i drugi vozači, a kada se smirilo, cesta je bila posve prekrivena krupom – rekao nam je mladi vozač, koji je svoj novi golf tako sačuvao od udara ledenih bobica.

Molili za njivu
Poljoprivrednici su mogli samo moliti Boga da nalet “ledenih lješnjaka” što prije prestane te da ne zahvati njihovu njivu.

U srijedu ujutro obišli su natopljena polja, neka su bila prekrivena bijelim pokrivačem, a nanosi tuče i do pola metra ponegdje su se zadržali sve do podneva..

– Stradala je najviše blitva, salata, špinat, a za mladi bob ne znam, vidjet će se kasnije – kazao je trogirski poljoprivrednik, kojega smo zatekli na Pantani, i dodao kako više nema nikakve koristi saditi na otvorenom.

– Ako nije suša, onda je poplava, ako nije led, onda je krupa, a ako nije ni jedno ni drugo, onda ne vrijedi cijena. Najbolje je ništa ne raditi, možete to napisati, ali vam neću reći ime i da me niste slikavali – ljutito će trogirski težak nakon što je sav blatnjav izašao iz svoga polja.

Od Božene Beljan, voditeljice trogirske ispostave Poljoprivredno-savjetodavne službe, doznali smo kako je cijelo jutro zovu poljoprivrednici, koji tvrde da im je povrće posve uništeno.

– Najviše je poziva bilo s područja Planog, Pantana i Krbana. Uz kupusnjače, sada su na otvorenom salata, blitva, špinat te bob. U srijedu tijekom jutra obići ćemo najugroženija područja i provjeriti kolike su stvarne štete – kazala je Beljan, koja je ujedno i član Povjerenstva za procjenu štete od elementarne nepogode.

Stradao kineski kupus
Od Marije Mirat doznali smo da se snažna tuča obrušila i na području Divulja, gdje je najviše stradala vrsta kineskog kupusa koji je upravo bio za berbu. Ništa bolje nije prošla ni glavata salata, a, srećom, što je glavnina proizvodnje Miratovih u plastenicima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr