MIGRANTSKA POLITIKA

Trumpov dužnosnik zbog migranata mijenja tekst pjesme na Kipu slobode

Foto: REUTERS
Donald Trump
Foto: Ron Sachs / CNP /DPA/PIXSELL
Ken Cuccinelli
13.08.2019.
u 23:49
Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekoć najvećem useljeničkom području imigranata, osobito Europljana koji su selili u SAD.
Pogledaj originalni članak

Čelnik američke službe za imigraciju u utorak je izokrenuo stihove pjesme o Kipu slobode, simbola američke imigracijske povijesti kako bi opravdao posljednji potez Trumpove administracije za suzbijanjem nekih vrsta legalne imigracije. 

"Dajte mi vaše umorne i vaše siromašne koji mogu stajati na svojim vlastitim nogama i koji neće postati javni teret", rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja američke službe za državljanstvo i imigraciju, Ken Cuccinelli za National Public Radio (NPR). 

Foto: Ron Sachs / CNP /DPA/PIXSELL
Ken Cuccinelli

Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekoć najvećem useljeničkom području imigranata, osobito Europljana koji su selili u SAD. 

"Dajte mi vaše umorne, vaše siromašne, vaše potlačene mase koje žude da slobodno dišu", stihovi su originalne pjesme, 'Novi kolos' Emme Lazarus.

Cuccinelli je za NPR objašnjavao novi udar na legalne migrante u SAD-u koji ovise ili bi mogli ovisiti o socijalnoj pomoći, uključujući bonove za hranu i medicinsku skrb. Takvim imigrantima će se vjerojatno odbiti zahtjevi za državljanstvom. 

Nova mjera "javni teret" službeno će se objaviti u srijedu, a na snagu će stupiti u listopadu. Imigranti koji koriste državnu pomoć mogli bi je shvatiti kao napad na njih. 

Iako je prošlo već dugo vremena otkad je SAD promijenio svoju politiku širom otvorenih vrata na prijelazu u 20. stoljeće i nekoliko puta oštro udario po imigraciji, kip i pjesma ostaju ukorijenjeni u američkoj javnosti. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar dovidovic
dovidovic
00:26 14.08.2019.

Nekad su se ljudi useljavali u razvijene zemlje da bi radili i prosperirali. Danas se useljavaju kako bi živjeli od tuđeg znoja na socijali, širili džihad i šerijat i ubijali "nevjernike". Uz Soroševo NGO financiranje.

Avatar Dumen
Dumen
01:12 14.08.2019.

Zna se što se događa kad se brod pretovari sa putnicima.