MILITARIZACIJA BIJELE KUĆE

Trump se okružio vojnicima – samo još njima vjeruje

Foto: Reuters
John F. Kelly i Donald Trump
Foto: REUTERS/Abdalghne Karoof
trump
Foto: REUTERS/Abdalghne Karoof
trump
Foto: REUTERS/Abdalghne Karoof
trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Angela Merkel i Donald Trump
Foto: DPA/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald i Melania Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald i Melania Trump
01.08.2017.
u 19:53
Trumpovi vojnici: General Mattis ministar je obrane, general McMaster (lijevo) savjetnik je za nacionalnu sigurnost, general Kelly novi je šef Zapadnog krila, general Dunford šef je glavnog stožera
Pogledaj originalni članak

Imenovanjem Johna F. Kellyja umjesto Reincea Priebusa na mjesto šefa Zapadnog krila, Donald Trump pokazao je kako više cijeni zasluge vojnika od političkih vještina. Jednako kao što je to u vojsci. Pa se okružio vojnicima. Doista, trenutačno popis najužih suradnika Donalda Trumpa izgleda gotovo kao vojna hunta. Naglašavamo trenutno, s obzirom na to da je navika američkog predsjednika u posljednje vrijeme da skida glave najbližim suradnicima u maniri Franka Underwooda u Kući od karata.

Broj migranata srezao 70%

Ministar obrane James Mattis general je marinaca s četiri zvjezdice, 26. je čovjek na tom položaju, tri je godine bio u mirovini u koju je otišao s položaja šefa generalštaba. Zanimljivo, jer zakonska je obaveza da kod časnika mora postojati vremenska razlika od sedam godina od završetka vojne službe do stupanja na dužnost ministra obrane. General-pukovnik Herbert Raymond McMaster Trumpov je savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na ovo je mjesto došao nakon što je s njega smijenjen još jedan general-pukovnik. Michael T. Flynn bio je Trumpov savjetnik tek 24 dana izgubivši mjesto nakon što je otkriveno kako je otkrivao malo više no što je trebalo ruskom ambasadoru u Washingtonu, Sergeju Kisljaku, za što je, navodno, čak uzeo i novac.

U McMastera Trump može imati malo sumnje nakon što ga je javno branio od optužbi kako je i sam otkrivao povjerljive podatke Rusima za jednog sastanka.

– Bio sam u sobi i tako nešto nije se dogodilo, izvješće je lažno – bez krzmanja je izjavio McMaster praktično preuzevši ulogu Trumpova glasnogovornika sredinom svibnja kada je vijest o navodnom skandalu objavio The Washington Post.

O Johnu Francisu Kellyju ponajviše se pisalo ovih dana. Također umirovljeni general marinaca s četiri zvjezdice karijeru je u Trumpovoj administraciji počeo na mjestu ministra domovinske sigurnosti gdje se zadržao šest mjeseci, najkraće otkako to mjesto postoji, ali dovoljno da znatno zaoštri kontrolu na granici s Meksikom te smanji priljev emigranata na američko tlo za 70 posto.

Za Obamine administracije bio je zapovjednikom američke Južne komande gdje je uglavnom stajao u opoziciji zamislima tadašnjeg američkog predsjednika, pogotovo kada je u pitanju bilo zatvaranje Guantanama. Također, riječ je o najviše rangiranom američkom časniku koji je u ratu izgubio dijete, sin Robert mu je poginuo 2010. u marincima za borbi u Afganistanu. U ponedjeljak je postao šefom osoblja Bijele kuće.

Autoritet u kaosu

U toj ogorčenoj bitki za pozicije najprije je Anthony Scaramucci, također kratkotrajni direktor komunikacija, uspio iz igre izbaciti Priebusa, a samo da bi njemu isto to napravio Kelly namećući na taj način autoritet u kaosu koji u Bijeloj kući od karata vlada otkako su nju sjeli Donald i Melania.

Jedino što sada Trump mora pronaći adekvatna Kellyjeva nasljednika. I još se jedan general s četiri zvjezdice, Joseph F. Dunford čini vrlo sigurnim na mjestu šefa združenog stožera. Na to ga je mjesto postavio Barack Obama 2015. godine, a nedavno ga potvrdio i Donald Trump. Dunford se nije protivio Trumpovoj odluci o izbacivanju iz vojske transrodnih osoba.

Ima tu još vojnika. Nekadašnji šef Blackwatera i bivši časnik Navy Sealova, Erik Prince navodi se kao Trumpov predstavnik u navodnim razgovorima o uspostavljanju kanala za neformalni kontakt između Trumpa i Putina na Sejšelima. 
Preko Trumpova glavnog stratega pokušao je progurati plan prema kojem bi Afganistan postao vazalskom državom kojom bi upravljale privatne vojske. Previše i za Trumpa. Jeffrey D. Gordon nekadašnji je mornarički časnik, dugogodišnji glasnogovornik Pentagona. Bio je Trumpov savjetnik u kampanji a upravo je on izlobirao mekšu republikansku rezoluciju vezanu za dostavu oružja snagama ukrajinske vlade. Vojska, vojska, vojska.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

DU
Deleted user
20:35 01.08.2017.

Ma ne...trebao se okružiti aktivistima za lgbtq...prava i raznim predstavnicima civilnog društva alias Sanja Sarnavka, Gordana Flander, Zoran Pusić i kao krema na kraju Saša Broz

DU
Deleted user
22:30 01.08.2017.

Možda se trebao okružiti psihopatima i kurvama kao i JBTito???

DU
Deleted user
22:30 01.08.2017.

Možda se trebao okružiti psihopatima i kurvama kao i JBTito???