SUD NA TAJLANDU

"Trgovac smrću" Viktor Bout ipak će biti izručen Americi

Foto: AFP
"Trgovac smrću" Viktor Bout ipak će biti izručen Americi
20.08.2010.
u 21:47
Među prvim velikim Boutovim poslovima bilo je krijumčarenje oružje u ratnu BiH, pao je zbog FARC-a
Pogledaj originalni članak

Tajland je danas odlučio Americi izručiti Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem kojeg krasi nadimak "Trgovac smrću".
Amerika ga traži zbog terorizma i nabave oružja za kolumbijske gerilce FARC.

Bout je bio jedan od najaktivnijih svjetskih trgovaca oružjem s međunarodnom mrežom koja je obuhvaćala 30 kompanija, zračnom flotom i navodnim lakim pristupom ruskim skladištima oružja. Aktivno je pomagao sukobe u Avganistanu, Angoli, Demokratskoj Republici Kongo, Liberiji, Ruandi, Sjera Leoneu i Sudanu. Boutov prvi veliki posao bio je krijumčarenje oružja za Bošnjake tijekom rata u BiH i to preko Slovenije i Hrvatske.

Uhićen je u Bangkoku u ožujku 2008. godine u zamci u kojoj su se operativci američke agencije DEA predstavili kao kupci oružja za kolumbijsku gerilu FARC koja uglavnom živi od preprodaje droge.

Uslijedila je duga sudska bitka na Tajlandu u kojoj se Bout opirao izručenju u SAD.

Današnju odluku tajlandskog prizivnog suda odmah je osudila Rusija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da će Moskva i dalje tražiti da se Bout vrati u Rusiju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
22:24 20.08.2010.

čovjek je ok, nek zatvore največeg liferanta smrti, JEWSA, sad me opet prebriši admine ciobojsu jedan