obrazovanje

Preporuke Ministarstva - koja će zanimanja omogućiti brže zapošljavanje

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
mrsić, jovanović
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
mrsić, jovanović
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
mrsić, jovanović
14.01.2014.
u 11:45
Mrsić istaknuo da je zabrinjavajuć podatak što je među nezaposlenim mladima između 15 i 24 godine 80 posto onih koji su završili razne strukovne škole.
Pogledaj originalni članak

Da bi Hrvatska smanjila broj nezaposlenih, osobito mladih ljudi, trebalo bi ubuduće povećati upisne kvote i školovati više studenata na polju matematike, elektrotehnike, strojarstva i računarstva, medicinskih znanosti i farmacije, logopedije, anglistike i germanistike..., a smanjiti broj studenata iz ekonomije i prava. Što se srednjoškolskog obrazovanja tiče u strukovne bi škole trebalo upisivati više slastičara, kuhara, konobara, mesara, pekara, tesara, zidara, a u četverogodišnje strukovne programe više farmaceutskih tehničara. A trebalo bi smanjiti broj školovanih hotelsko-ugostiteljskih tehničara, ekonomista, upravnih referenata, prodavača, frizera, automehaničara itd.

Dugoročno rastući sektori pri školovanju i zapošljavanju bit će tzv. 'bijeli' poslovi koji se odnose na zdravstvo, skrb i druge socijalne usluge te 'zeleni' poslovi koji su vezani uz okoliš, energetsku učinkovitost i nošenje s klimatskim promjenama. Sve ovo kao vrlo ozbiljne upute i apel ravnateljima srednjih škola, dekanima učilišta, veleučilišta i sveučilišta poručili su ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na konferencije za novinare čija je tema bila Povezivanje obrazovanja i potreba tržišta rada.

A ove su preporuke temeljene na podacima i analizi koju je pripremio Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je u iscrpnom pregledu naveo koja su sve zanimanja deficitarna po županijama i većim gradovima. Pritom je ministar Jovanović poručivši kazao:

- Ako želimo biti konkurentni na tržištu rada EU i smanjiti nezaposlenost mladih potrebno je odrediti koja nam znanja i kompetencije nedostaju. Zato je obrazovanje koje završava zapošljavanjem jedino smisleno i jedino to može smanjiti nezaposlenost mladih. kako je to naš cilj obrazovanje i stipendiranje bez plana sada je prošlost. Zato ove podatke koji su izneseni posebno dobro trebaju proanalizirati i shvatiti ravnatelji škola i dekani fakulteta koji su na čelu onim obrazovnim institucijama s deficitarnim zanimanjima - kazao je Jovanović dodavši da je dobar fakultet onaj za koji postoji velik interes. Studenti u njemu u najkraćem roku završe studij i potom odmah nađu posao.

Pritom je Jovanović naglasio i to da se odsada veće pažnja mora posvećivati učenicima i studentima koje se obrazuje te da škole ne mogu više biti primarna mjesta za zapošljavanje tehnološkog viška. Jer su se, kako je kazao, upisne kvote u školama formirale prema broju zaposlenih.

- Odgovorno tvrdim da nijedna odluka ministarstva nema za cilj štednju nego obrazovanje - naglasio je Jovanović dodavši i to da će svi oni koji budu povećali upisne kvote za deficitarna zanimanja dobiti i dodatna financijska sredstva.

Ministar Mrsić je pak naglasio kako će ove godine iz sredstava EU i domaćih sredstava ukupno u mjere aktivne politike zapošljavanja biti uloženo između 900 tisuća i jedne milijarde kuna što je najviše u povijesti Hrvatske da se toliko novca daje za zapošljavanje.

Pritom je ministar kazao još i to da je prošle godine zaposleno 217 tisuća ljudi te je time premašen prijašnji rekord kada se u jednoj godini zaposlilo 200 tisuća ljudi. Mrsić je i posebno istaknuo da je zabrinjavajuć podatak da je među nezaposlenim mladima između 15 i 24 godine 80 posto onih koji su završili razne strukovne škole.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

MA
malimiš00
11:58 14.01.2014.

pa s obzirom da roditelji nemaju novaca za školovanje svoje djece jer su nezaposleni, ne vidim način kako da neka djeca idu na fakultet, a pogotovo ga završe... Znaš li koliko mjesečno roditeljima treba novaca da bi obrazovali svoje dijete? Jovanoviću ti samo pričaš i pričaš..i nevidimo baš neke rezultate.

Avatar jure23
jure23
12:47 14.01.2014.

Nije Jovanović jedini koji revolucionarizira jezik(e) u regiji. Čak se ne može reći više ni da u tome prednjači. Jer su u Crnoj Gori krenuli oglase na engleskom pisati ćirilicom. Hoće li se sad kod nekih od naših drugarica i drugova probuditi ljubomora i time izazvati još smjeliji koraci u jezičnim "kreacijama" ostaje za vidjeti. Iako istina nije bilo napisano na ćirilici, nama i ovako još zvoni u uhu ona "pipl mast trast as".

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:03 14.01.2014.

Hm, a što čemo sa školicama i fakultetima za političare? Tu se vidi gadan nedostatak kadra. Kandidata za posao ima ko u priči, ali ni jedan kandidat ne zna koja mu je lijeva, a koja desna ruka, a upravljaju ovim malim brodićem od Hrvatske koji stalno udara u hridi i prijeti mu potonuče.